Με το δάκτυλο στην σκανδάλη χιλιάδες κυνηγοί για την πρώτη Κυριακή-Χωρίς «κότα» το κυνήγι φάσσας

Εξόρμoύν από τα ξημερώματα της Κυριακής χιλιάδες κυνηγοί για την πρώτη Κυριακή της καλοκαιρινής περιόδου, με στόχο να καρπωθούν φάσσες, που είναι και το πρώτο επιτρεπόμενο θήραμα για την συγκεκριμένη περίοδο.

Περίπου δεκαοκτώ χιλιάδες κυνηγοί, υπολογίζει η Υπηρεσία Θήρας, ότι θα μεταβούν στις περιοχές που επιτρέπεται το κυνήγι, ώστε να καρπωθούν το πρώτο θήραμα. Κατά την πρώτη εξόρμηση, δεν υπάρχει «κότα» για τους κυνηγούς, αφού μπορούν να καρπωθούν όσο θήραμα καταφέρουν να αποκτήσουν, ωστόσο, θα πρέπει να το δηλώνουν σε εφαρμογή που βρίσκεται σε ισχύ από την Υπηρεσία Θήρας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, ανέφερε ότι «η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί από πέρυσι και πρέπει να δηλώνουν οποιοδήποτε θήραμα θήρευσαν στην εφαρμογή της υπηρεσίας», ενώ σημείωσε πως «υπάρχουν επιλογές που μπορείς να πατήσεις πάνω για να κάνεις την καταχώρηση και είναι υποχρεωτικό για όλους».

Όπως εξήγησε, «είναι βοηθητικό για την υπηρεσία να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την κάρπωση, ώστε να λαμβάνουμε άλλα μέτρα. Εμείς θέλουμε ακόμα και τώρα που δεν υπάρχει όριο στο "κότα", να το δηλώνουν για να γνωρίζουμε την κάρπωση». Παράλληλα, τόνισε πως «σε ότι αφορά στα τρυγόνια, το κυνήγι των οποίων ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έθεσε ένα όριο κάρπωσης 15,500 τρυγόνια. Εάν δεν ξέρουμε πόση είναι ή ξεπεράσουμε αυτό τον αριθμό θα έχουμε επιπτώσεις».

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Θήρας ετοίμασε χάρτες με τις επιτρεπόμενες περιοχές για το κυνήγι της φάσσας, όπου γίνεται ανάλυση της περιοχής που είναι εφικτό το κυνήγι ανά περίοδο, ως επίσης και τα πουλιά που επιτρέπονται να κυνηγούν ανά περίοδο οι κυνηγοί.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Ο κ. Αναγιωτός, τόνισε εξάλλου ότι, «το προσωπικό της Υπηρεσίας εργάζεται από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το αργά το βράδυ της Κυριακής, με σκοπό να πάνε όλα καλά και να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τον κόσμο, ώστε να μην υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά και για σκοπούς ελέγχου».

Παράλληλα, επισήμανε πως «πρέπει οι κυνηγοί να λάβουν υπόψιν τους ότι είναι πολύ ζέστη, και ως εκ τούτου πρέπει να πίνουν πολύ νερό, για να αποφευχθεί οποιοδήποτε δυσάρεστο γεγονός». Τους έστειλε παράλληλα μήνυμα να απολαύσουν την ημέρα και να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

Τα πρόστιμα για φωτιές και οι συστάσεις του Τμήματος Δασών

Σημειώνεται ότι για την κυνηγετική εξόρμηση, εξέδωσε ανακοίνωση και το Τμήμα Δασών, το οποίο απευθύνει θερμή έκκληση προς τους κυνηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις εξορμήσεις τους στις αγροτικές και δασικές περιοχές, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, οι κυνηγοί θα πρέπει να αποφεύγουν παντελώς το άναμμα φωτιάς για οποιοδήποτε λόγο, καθώς και την αποφυγή ρίψης αναμμένων αποτσίγαρων και σπίρτων, αφού οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την έκρηξη και επέκταση των πυρκαγιών.

Εξάλλου επισημαίνεται ότι η απόρριψη στο περιβάλλον των κενών φυσιγγίων, αποτελεί σοβαρή ρύπανση και αυτό απαγορεύεται και από τον Περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο. «Συνεπώς, καλούνται οι κυνηγοί όπως μαζεύουν τα κενά φυσίγγια».

Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται αυστηρά το άναμμα φωτιάς στις δασικές και αγροτικές περιοχές και ότι η ενέργεια αυτή συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι € 50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί. Το άναμμα φωτιάς επιτρέπεται μόνο στις ειδικά διαμορφωμένες ψησταριές των εκδρομικών χώρων του Τμήματος Δασών για την ετοιμασία φαγητού.

«Τονίζεται ότι οι συνέπειες των πυρκαγιών είναι ανυπολόγιστες. Τέλος, όποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά μέσα ή κοντά στα δάση, προτρέπεται να τηλεφωνήσει αμέσως στο 1407(Τμήμα Δασών) ή στο 112(Πυροσβεστική Υπηρεσία)», καταλήγει το Τμήμα Δασών.

Δειτε Επισης

Γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ ανάμεσα στους εννέα νεκρούς από τις εκρήξεις στον Λίβανο
Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο-Στο νοσοκομείο με εγκαύματα εργαζόμενοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του 17χρονος-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Φιλανθρωπικός σκοπευτικός αγώνας από το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών
Απειλεί το Ισραήλ ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» η Χεζμπολάχ μετά τις ταυτόχρονες εκρήξεις
Στο 1,2 ο δείκτης γεννήσεων στην Κύπρο-Αναμένεται να πέσει στο μισό ο πληθυσμός σε 20 χρόνια
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον 1.000 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη των βομβητών τους
Αναστάτωση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου-Εξερράγησαν power bank και ηλεκτρονικό τσιγάρο σε αεροπλάνο
Ευχαριστημένος ο Καδής με το κυπριακό χαρτοφυλάκιο-«Δεν πήγε κάτι λάθος, το θεωρώ αναβαθμισμένο»
Έκκληση Υπουργού Υγείας για εποικοδομητικό διάλογο ώστε να αποφευχθεί η απεργία στα νοσοκομεία