Ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες τα κατεχόμενα-Από τον «Χαμογελαστό Μανιακό» στον «απεσταλμένο» της Άγκυρας

H υπόθεση της φερόμενης βαρόνου Shehriban Toptal, που καταζητείτο από την Interpol και τελικά συνελήφθη στα κατεχόμενα από την ψευδοαστυνομία για να εκδοθεί στην Τουρκία, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση πως το ψευδοκράτος είναι καταφύγιο τρομοκρατών, μαφιόζων, βαρόνων και άλλων διαβόητων εγκληματιών, οι οποίοι για να ξεφύγουν από την τσιμπίδα του νόμου βρίσκουν καταφύγιο στην κατεχόμενη πατρίδα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η βαρόνος που έψαχνε η Interpol, ο παράδεισος εγκληματιών στα κατεχόμενα και ο... δολοφόνος του Σολωμού

Κατά καιρούς, ακόμα και διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν με τα κατεχόμενα και το πώς το ψευδοκράτος μετατράπηκε σε φωλιά του κάθε επικίνδυνου εγκληματία που ήθελε να γλυτώσει είτε από τις Αρχές της χώρας του, είτε ακόμα και από την Europol ή την Interpol.

Δεδομένου ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από οποιοδήποτε κράτος, δημιουργεί τις ευνοϊκότερες των συνθηκών για οποιονδήποτε θέλει να κρυφτεί και να παραμείνει ασύλληπτος, αφού τα εντάλματα σύλληψης δεν εκτελούνται ή εκείνα που εκτελούνται ενδέχεται να κρύβουν πίσω τους σκοπιμότητες και συμφέροντα.

Τα προηγούμενα χρόνια, αποκαλύφθηκαν πολλά ονόματα προσώπων με βαρύ εγκληματικό παρελθόν, που διέμεναν στα κατεχόμενα μέχρι να συλληφθούν ή μέχρι να εκτελεστεί σε βάρος τους συμβόλαιο θανάτου, ενώ άλλοι παραμένουν ακόμα ασύλληπτοι με τις ευλογίες του παράνομου καθεστώτος.

Alexander Satlaev, ο κατά συρροή βιαστής

Πριν από τρία και κάτι χρόνια, είδε το φως της δημοσιότητας η σύλληψη ενός διαβόητου Ρώσου, που υπήρξε κατά συρροή βιαστής στη Ρωσία και ο οποίος έφερε το ψευδώνυμο «Χαμογελαστός Μανιακός».

Ο Alexander Satlaev, είχε καταφέρει να δραπετεύσει από φυλακές στη Ρωσία και για να γλυτώσει από τις διωκτικές Αρχές της χώρας, διέφυγε στα κατεχόμενα μέσω Τουρκίας.

Στην πλάτη του κουβαλούσε σειρά βιασμών και αποπειρών βιασμών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ήταν το πρόσωπο που αναλάμβανε να διερευνήσει τις εν λόγω υποθέσεις, καθότι υπηρετούσε ως αστυνομικός.

Στο ψευδοκράτος συνέχισε την δράση του, ωστόσο συνελήφθη πριν καταφέρει να αποδράσει ξανά. Τελικά, η ψευδοαστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει για δεύτερη φορά, στην κατεχόμενη Κερύνεια, το 2022, έπειτα από τέσσερις ημέρες ερευνών.

Ο διαβόητος εγκληματίας με τα διαφορετικά ονόματα

Πίσω στο 2018, ένας άλλος ξακουστός εγκληματίας, ο οποίος καταζητείτο από την Ιnterpol, συνελήφθη στα κατεχόμενα. Ο Charles Edward Riddigton εντοπίστηκε στο κατεχόμενο Τρίκωμο, όπου κυκλοφορούσε με πλαστό διαβατήριο της Ναμίμπια.

Ο Riddigton, είχε μαχαιρώσει δεκαεπτά φορές ένα πρόσωπο σε γυμναστήριο στην Βρετανία για διαφορές που είχαν για τα ναρκωτικά. Αμέσως μετά διέφυγε για τη Γερμανία, όπου έζησε επί σειρά ετών, με ψεύτικο όνομα και ταυτότητα (Ryan Barry), ενώ ακολούθως μετέβη στα κατεχόμενα, με διαβατήριο της Ναμίμπια και όνομα Ricky de Bruin.

Όπως αναφερόταν στον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Riddigton είχε φθάσει στα κατεχόμενα το Δεκέμβρη του 2017 και πηγαινοερχόταν μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, με άγνωστους προορισμούς. Τελικά συνελήφθη από την ψευδοαστυνομία.

Ο Νο. 1 καταζητούμενος στην Αυστραλία

Ακόμα και ο Νο.1 καταζητούμενος της Αυστραλίας βρήκε καταφύγιο στα κατεχόμενα, ώστε να αποφύγει τη σύλληψή του από τις Αρχές της χώρας του. Πρόκειται για τον Μark Baddle, βαρόνο ναρκωτικών της συμμορίας Commanchero, που δρα στην Αυστραλία.

Ο Baddle, έγινε μεγάλος και τρανός στους κόλπους της συμμορίας, όταν το 2009 ανέλαβε ηγετικό ρόλο, μετά τη σύλληψη του προηγούμενου αρχηγού της συμμορίας.

Επτά χρόνια αργότερα, για να αποφύγει τη σύλληψη, διέφυγε στο Ντουμπάι και ακολουθώντας τη διαδρομή Λίβανος, Τουρκία, έφθασε στα κατεχόμενα, λαμβάνοντας άδεια παραμονής, αφού προέβη σε «επενδύσεις» στο ψευδοκράτος, όπου παρέμεινε μέχρι το 2022.

Ο βαρόνος ναρκωτικών, όπως αναφερόταν στον τουρκοκυπριακό Τύπο, φέρεται να είχε ξεπλύνει μέχρι και 35 εκατομμύρια ευρώ, αγοράζοντας γη, ακίνητα και βενζινάδικά, χωρίς να του γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος.

Τελικά οι «αρχές» του πέρασαν χειροπέδες και τον έστειλαν στην Τουρκία, απ’ όπου εκδόθηκε στην Αυστραλία. Συνελήφθη σε αεροδρόμιο της χώρας με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας κοκαΐνης αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων στη Μελβούρνη.

O μαφιόζος που έστειλε στα κατεχόμενα η Άγκυρα

Πέραν των υπολοίπων εγκληματιών που διαφεύγουν στα κατεχόμενα, φαίνεται ότι και η Τουρκία στέλνει με τις ευλογίες της Άγκυρας τους δικούς της εγκληματίες στο νησί.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν αυτή του Αλααττίν Τσακιτζί, ενός από τους δύο και πλέον επικίνδυνους νονούς της νύχτας στην Τουρκία, ο οποίος στάλθηκε το 2021 στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την Aβρούπα, η μεταφορά Τσακιτζί κρίθηκε αναγκαία μετά τις δηλώσεις του έταιρου μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος κατηγόρησε τον Ερντογάν και την Κυβέρνησή του ότι αποφυλάκισαν τον μαφιόζο.

Ο Τσακιτζί είχε καταδικαστεί το 2011 σε ένα χρόνο και οκτώ μήνες φυλάκιση, για την αποστολή μιας επιστολής με προσβολές και απειλές ενάντια στον τότε επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Παράλληλα καταδικάστηκε και για πολλά άλλα εγκλήματα, αλλά αποφυλακίστηκε με τις ευλογίες του Μπαχτσελί και με σιγοντάρισμα από την Κυβέρνηση Ερντογάν, το 2020.

Ο Ιταλός μαφιόζος Sebastiano Claudio Saia

Τον περασμένο Φεβρουάριο, είδε το φως της δημοσιότητας η σύλληψη ενός φερόμενου Ιταλού μαφιόζου στα κατεχόμενα, του Sebastiano Claudio Saia, ο οποίος καταζητείτο από τις ιταλικές Αρχές για εγκληματικές ενέργειες στη χώρα.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του στην Cyprus Mail, ο 76χρονος Saia, διερωτήθηκε «πιστεύετε πραγματικά ότι η διεφθαρμένη κυβέρνηση της κατεχόμενης Κύπρου κινδυνεύει εξαιτίας μου; Μετά από πολλά χρόνια που έζησα εκεί ως συνταξιούχος, που πήρα πιστοποιητικό καλής κατάστασης από την αστυνομία της “βόρειας Κύπρου”, τώρα ξαφνικά έγινα απειλή για το λαό της “τδβκ”;».

Ο Saia φέρεται να ήταν μέλος της Ndrangheta Marando, και καταζητείτο, όπως ανέφερε, η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» στα κατεχόμενα, από την Ιντερπόλ για το αδίκημα της απόκτησης κλοπιμαίων.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Saia θα εκδίδετο στην Ιταλία.

Ο ιδιοκτήτης κλινικής που εκδόθηκε στη Μόσχα

Μαζί με τον Saia, persona non grata στα κατεχόμενα χαρακτηρίστηκε και ο Ρώσος Oleg Serebryanskiy, ο οποίος σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο συνελήφθη και εκδόθηκε στη Μόσχα.

Ο Serebryanskiy είχε διαφύγει στα κατεχόμενα, κατόπιν θανάτου ενός ασθενή σε κλινική που διατηρούσε στη Μόσχα, η οποία δεν διέθετε τον απαραίτητο εξοπλισμό και άδεια λειτουργίας. Εναντίον του υπήρχε επίσης καταγεγραμμένο Red Alert από την Interpol.

Ένας Ρώσος καταζητούμενος από την Ιντερπόλ, ο οποίος κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές, δηλώθηκε ως παράνομος μετανάστης και θα απελαθεί στην Τουρκία, γράφει η Yeniduzen.

O δολοφόνος που συνελήφθη για πλαστογραφία

Στην Ρωσία εκδόθηκε επίσης, άλλος ένας Ρώσος που καταζητείτο από την Interpol για δολοφονία στη Ρωσία, απαγωγή, έλεγχο τυχερών παιχνιδιών και πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης.

Ο Viktor Panyushin, γνωστός και ως Vitya Pan, είχε διαφύγει από τη Ρωσία και μετέβη στην Ουκρανία, όπου φέρεται να απέκτησε ουκρανικό διαβατήριο με διαφορετικό επώνυμο και ημερομηνία γέννησης.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Panyushin έφτασε στα κατεχόμενα στις αρχές του 2023, χρησιμοποιώντας το ουκρανικό διαβατήριο και έμεινε σε διάφορα μέρη στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Τον Μάιο του ίδιου έτους, διέμεινε σε ξενοδοχείο, επιδεικνύοντας το ρωσικό διαβατήριό του, αντί το ουκρανικό. Αυτό ήταν και το μεγάλο του λάθος, αφού τελικά εντοπίστηκε από την ψευδοαστυνομία και συνελήφθη, ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι το διαβατήριο του δόθηκε από την Ουκρανία στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας μαρτύρων και ότι ορισμένα στοιχεία ταυτότητας άλλαξαν για να αποφευχθεί η αναγνώριση του.

Τελικά ο Panyushin εκδόθηκε μέσω της Τουρκίας στη Ρωσία.

Ακόμα και κινέζος με… τουρκικό όνομα στη λίστα

Ακόμα και Κινέζος ο οποίος καταζητείτο από την Interpol, βρήκε στέγη στα κατεχόμενα. Ο Yanxi Xia με το ψευδώνυμο Arman Kaya, 55 ετών, ο οποίος είχε υποβάλει αίτηση για «υπηκοότητα» στο ψευδοκράτος, το 2020 κρίθηκε ως persona non grata.

Όπως διαφάνηκε, ο Xia, καταζητείτο από τις κινεζικές Αρχές για το αδίκημα ίδρυσης και ηγεσίας εγκληματικής οργάνωσης δομημένης πυραμίδας, όπως αναφερόταν.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που υπήρχε στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, αναμενόταν η έκδοσή του μέσω Τουρκίας.

Μέλος του ISIS κρυβόταν στο ψευδοκράτος

Ως απαγορευμένο μετανάστη χαρακτήρισαν επίσης, μέλος του ISIS, από τη Ρωσία, ο οποίος κρυβόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες στα κατεχόμενα.

Ο Shamil Kalaev όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους, συμμετείχε στη συγκρότηση ομάδας του ISIS στη Ρωσία και είχε διασυνδέσεις με ουκρανικές εγκληματικές οργανώσεις, πριν καταφύγει στα κατεχόμενα.

Ο Κalaev, τράπηκε σε φυγή από τη χώρα του, όταν ενημερώθηκε ότι εναντίον του εκκρεμούσε red alert από την Interpol.

Όπως ανέφερε στην απόφασή του το κατοχικό καθεστώς, «υπό το φως των γεγονότων και της “αστυνομικής έκθεσης” που επισυνάπτεται στην πρόταση, ο Shamil Kalaev, γεννημένος στις 16 Μαΐου 1989, Ρώσος πολίτης καταζητείται από τη Ρωσική Ομοσπονδία με κόκκινη ειδοποίηση για την Interpol γιατί είναι μέλος του ISIS και έχει διασυνδέσεις με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που προέρχονται από την Ουκρανία.

Το εν λόγω πρόσωπο, θα εκδίδετο επίσης στην Ρωσία.

Ο κυνηγημένος Ναδίρ, ο Φαλιαλί, ο Νετζατι και ο Κενάν Ακίν

Ξεχωριστές περιπτώσεις στη λίστα των προσώπων που βρήκαν καταφύγιο στα κατεχόμενα έχουν τρεις Τουρκοκύπριοι. Πρόκειται για τους Ασίλ Ναδίρ, τον Χαλίλ Αλ Φαλιαλί και τον Παναγιώτη Νετζατί, οι οποίοι ναι μεν ήταν Τουρκοκύπριοι, ωστόσο θα μπορούσαν να είναι ελεύθεροι μόνο εάν διέμεναν στα κατεχόμενα.

Ο Ασίλ Ναδίρ, τουρκοκύπριος επιχειρηματίας από τη Λεύκα, μετακόμισε σε μικρή ηλικία στην Αγγλία, πριν επιστρέψει στην Κύπρο, για να φύγει ξανά στο Λονδίνο και να επιστρέψει μετά την τουρκική εισβολή.

Ο Ναδίρ διατηρούσε στο Λονδίνο εταιρεία κλωστουφαντουργίας, ενώ εξαγόρασε συσκευασίες φρούτων και ηλεκτρονικών ειδών. Το 2003, σύμφωνα με την «Polignosi», διώχθηκε από την Αγγλία για κλοπή και απάτη, αλλά δεν εμφανίστηκε στο Δικαστήριο, βρίσκοντας καταφύγιο στα κατεχόμενα.

Στις 26 Αυγούστου 2010, με εγγύηση 250.000 στερλίνες και εξασφαλίζοντας συμφωνία για μη προφυλάκιση μέχρι τη δίκη του, επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ παράλληλα είχε επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στα μέσα ενημέρωσης.

Στις 22 Αυγούστου 2012, ο Ασίλ Ναδίρ κρίθηκε ένοχος για δέκα κατηγορίες για κλοπή σχεδόν 29 εκατομμυρίων λιρών από την εταιρεία κλωστουφαντουργίας. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών. Τον Απρίλιο του 2016, μεταφέρθηκε σε τουρκική φυλακή, όπου κρατήθηκε για μόλις μία ημέρα, προτού αποφυλακιστεί. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπουν τουρκικό και... ξένο υπόκοσμο πίσω από την εκτέλεση του Χαλίλ

Από την άλλη, ο Χαλίλ Φαλιαλί, τουρκοκύπριος επιχειρηματίας και νονός της νύχτας, που δολοφονήθηκε το 2022 στα κατεχόμενα, είχε εμπλοκή σε υποθέσεις ναρκωτικών, εκβιασμών κι απαγωγών, ωστόσο ζούσε μια πλουσιοπάροχη ζωή στα κατεχόμενα.

Ο Φαλιαλί είχε αρχίσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες γύρω στη δεκαετία του ’90, παρέχοντας ασφάλεια σε καζίνο, ενώ στην πορεία απέκτησε και δικό του ξενοδοχείο-καζίνο στα κατεχόμενα.

Πριν από περίπου οκτώ χρόνια, η τουρκική Αστυνομία είχε εξαρθρώσει δίκτυο παράνομου τζογαρίσματος, που εδράζετο σε Τουρκία και στα κατεχόμενα, με τον Φαλιαλί να συνδέεται με το συγκεκριμένο δίκτυο και να ξέπλενε τα χρήματα που κερδίζονταν από αυτό.

Για να εξαγοράσει τη σιωπή των κατοχικών «αρχών», προσέφερε βοήθεια στο ψευδοκράτος κατά την περίοδο του κορωνοϊού, ενώ συνέβαλε και σε διεθνείς σχέσεις μεταξύ Συρίας και Λιβάνου.

Τελικά εκτελέστηκε συμβόλαιο θανάτου εναντίον του, το 2022, με τα πρόσωπα που συνελήφθησαν για το φόνο να καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη.

Στα κατεχόμενα, υπήρχε η εκτίμηση ότι η δολοφονία του σχετιζόταν με άλλα πρόσωπα του υποκόσμου, όπως ο Αλαατίν Τσακιτζί και ο Σεντάντ Πεκέρ.

Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Παναγιώτης Νετζατί, δραπέτης των Κεντρικών Φυλακών, ο οποίος το 2007 είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία της συμβίας του, την οποία απήγαγε, βίασε, σκότωσε και έθαψε.

Ο Νετζατί, αντιδρώντας και μη ανεχόμενος την επιθυμία του θύματος να διακόψουν τη μεταξύ τους ερωτική σχέση όταν πληροφορήθηκε ότι ο Νετζατί ήταν νυμφευμένος, επιδίωξε μεταξύ τους συνάντηση και ακολούθως, με κίνητρο το φόβο του να μην την χάσει, την σκότωσε. Συγκεκριμένα Για την ίδια υπόθεση είχε καταδικαστεί άλλο ένα πρόσωπο.

Στις 14 Οκτωβρίου 2007, περίπου 3 μήνες μετά τη καταδίκη του, ο Νετζατί απέδρασε από τις Κεντρικές φυλακές στη Λευκωσία.

Η απόδραση του Νετζατί έδειχνε τον επαγγελματισμό του ισοβίτη ο οποίος ξέφυγε μπροστά από τα μάτια ένοπλου δεσμοφύλακα.

Ο ισοβίτης κρατείτο στην πτέρυγα 4, η οποία ήταν υψίστης ασφαλείας και είχε επί 24ωρου βάσεως ένοπλο φρουρό δεσμοφύλακα.

Ο Νετζατί ωστόσο, με τη βοήθεια ενός οργάνου γυμναστικής κατάφερε να πηδήξει από ένα αρκετά ψηλό τοίχο και να διαφύγει ενώ ο ένοπλος δεσμοφύλακας ούτε καν πείρε χαμπάρι την απόδραση. Σημειώνεται ότι ο Νετζατί ήταν πράκτορας της ΜΙΤ, πλήρως εκπαιδευμένος

Μέχρι σήμερα διαμένει στα κατεχόμενα και συχνά πυκνά δημοσιεύει φωτογραφίες από τη ζωή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απήγαγε, βίασε, σκότωσε και έθαψε τη σύντροφο του – Ο «σκληρός» πράκτορας, το έγκλημα και η απόδραση

Άλλο ένα πρόσωπο που παραμένει ασύλληπτο με τις ευλογίες του ψευδοκράτους και της Άγκυρας, είναι ο Κενάν Ακίν, δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού.

Ο Ακίν, που ήταν το πρόσωπο που εκτέλεσε τον Σολωμό Σολωμού, το 1996, την ώρα που επιχειρούσε να κατεβάσει την τουρκική σημαία από τον ιστό, παρότι εναντίον του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, όχι μόνο δεν συνελήφθη ποτέ, αλλά έγινε και «υπουργός» στα κατεχόμενα.

Σε συνέντευξή του αργότερα, δήλωσε ότι εάν έπρεπε να κάνει ξανά το ίδιο, θα το έκανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η θυσία του Σολάκη, η επιβράβευση του Κενάν Ακίν και το φιάσκο με το άγαλμα του

Δειτε Επισης

Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διεύρυνση περιπτώσεων μεταφοράς κατάδικου σε άλλη χώρα για να εκτίσει ποινή
Πληρώνονται υπερωρίες μέχρι και τον Αύγουστο 2024 οι Αστυνομικοί ύψους €2,8 εκ.
Νεκρή στην πολυκατοικία όπου διέμενε εντοπίστηκε η 59χρονη που είχε δηλωθεί ελλείπουσα στη Λεμεσό
Χάθηκαν τα ίχνη της 13χρονης Κωνσταντίνας από την οικία της στη Λευκωσία (pic)
Στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος για τον ανήλικο που έστελνε email για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Κολλημένες στην Εισαγγελία εννέα υποθέσεις για το σκάνδαλο Αββακούμ, σε εξέλιξη άλλες έξι
Σε διάλεξη της Ακαδημίας Νομικής Υπηρεσίας ο Δικαστής Σάββας Παπασάββα
Συνελήφθη ο 29χρονος που μαχαίρωσε τον συγκάτοικό του στη Λεμεσό
Μαθητές σκαρφάλωσαν σε εν κινήσει λεωφορείο, άλλος πυροβολούσε με πλαστικά σφαιρίδια-Σωρεία καταγγελιών στη Βουλή