Άλυτο το μυστήριο για το Bayesian - Μελετούν τώρα το φαινόμενο «downburst»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες απο τις ιταλικές Αρχές για την αιτία που προκάλεσε τη βύθιση του πολυτελούς γιότ Bayesian στα ανοιχτά του Παλέρμο και η οποιά είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 7 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του Χάνα.

Το βασικό σενάριο που εξετάζουν τώρα (σε συνδυασμό με πιθανά ανθρώπινα λάθη), είναι αυτό του καιρικού φαινομένου «downburst», όπως δήλωσε το πρωί του Σαββάτου σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Τερμίνι Ιμερέζε, Ραφαέλε Καμαράνο.

«Επόκειτο για μια πολύ σοβαρή τραγωδία. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είδαμε εξαιρετικό επαγγελματισμό και θάρρος. Προς το παρόν έχουμε ανοίξει δικογραφία κατά αγνώστων για ναυάγιο από αμέλεια και ανθρωποκτονία από αμέλεια» είπε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας για όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ της Δευτέρας: «Αναρωτιέμαι γιατί ο υπεύθυνος της γέφυρας δεν είδε την καταιγίδα να έρχεται. Ερευνούμε επίσης γιατί το πλήρωμα σώθηκε ανεβαίνοντας στη σωσίβια λέμβο, ενώ οι υπόλοιποι επισκέπτες βρίσκονταν στο κύτος. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το γεγονός ήταν πραγματικά ξαφνικό και απροσδόκητο. Το ιστιοφόρο χτυπήθηκε από downburst: οι ριπές του ανέμου μπορούν να φτάσουν ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα. Τα θύματα παρέμειναν πίσω, στο ιστιοφόρο, επειδή κοιμούνταν. Προσπαθούμε να το εξακριβώσουμε αυτό, διασταυρώνοντας τις μαρτυρίες και επαληθεύοντας ό,τι προκύπτει».

Τι είναι το φαινόμενο «downburst»

ΚλείσιμοΥπήρξαν εικασίες αυτή την εβδομάδα, βασισμένες σε μαρτυρίες, ότι το Bayesian βυθίστηκε από έναν υδροστρόβιλο, έναν τύπο ανεμοστρόβιλου που σχηματίζεται πάνω από το νερό.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς πιστεύουν τώρα ότι μπορεί να φταίει ένα διαφορετικό καιρικό φαινόμενο: μια καταιγίδα τύπου «downburst».

Οι καταιγίδες αυτές είναι ισχυρά, πολύπλοκα και ταραχώδη φαινόμενα, με τον αέρα μέσα σε ένα σύννεφο καταιγίδας να κινείται ταχύτατα προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Ένα «downburst» συμβαίνει όταν ο αέρας κινείται προς τα κάτω από τη βάση του σύννεφου, παράγοντας μια ισχυρή ριπή ανέμου που φυσάει προς το έδαφος. Όταν φτάνει στο έδαφος, ο άνεμος εξαπλώνεται, φυσώντας απρόβλεπτα προς τα έξω προς διάφορες κατευθύνσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανθρωποκτονία εξ αμελείας εξετάζουν οι εισαγγελικές αρχές μετά τη βύθιση Bayesian-Πού στρέφονται οι έρευνες

Τα «downbursts» είναι συνήθως βραχύβια, διαρκούν λίγα λεπτά, και μπορούν να συγχέονται με τους ανεμοστρόβιλους ή τις νεροποντές, επειδή οι ζημιές που προκαλούν μπορεί να είναι παρόμοιες.

Οι γρήγορες αλλαγές της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου στο πλαίσιο των καταιγίδων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την αεροπορία. Έχουν κατηγορηθεί για πολλά αεροπορικά δυστυχήματα κατά τη διάρκεια των ετών, αν και ο κίνδυνος τείνει να προβλέπεται επαρκώς από τους μετεωρολόγους, επιτρέποντας στους πιλότους να τα αποφεύγουν.

Δεν έχουν γίνει ακόμα drug τεστ ή αλκοοτέστ σε πλήρωμα και επιβάτες

Στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, έγινε γνωστό πως, προς το παρόν η εισαγγελία δεν έχει πραγματοποιήσει τεστ ναρκωτικών ή αλκοτέστ στο πλήρωμα και τους επισκέπτες: «Εκείνη τη στιγμή ήταν τραυματισμένοι και σε κατάσταση σοκ», ανέφερε ο Καμαράνο, συνεχίζοντας: «Όταν έπρεπε να καταλάβουμε τι είχε συμβεί, επικεντρωθήκαμε στη φροντίδα αυτών των ατόμων. Όσον αφορά τη συμπεριφορά τους, εξετάζονται όχι μόνο οι επιβάτες αλλά και τα μέλη του πληρώματος».
Μεταξύ άλλων οι εισαγγελείς υπογράμμισαν, επίσης, πόσο σημαντικό είναι να ανελκυστεί το ναυάγιο από τον βυθό. «Αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι δύσκολο θα διερευνηθεί πλήρως η βύθιση του Bayesian» είπαν χαρακτηριστικά. Όπως αποκάλυψαν, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα νεκροψίες στις σορούς που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο, το οποίο παραμένει σε 50 μέτρα βάθος.
Σύμφωνα με την Daily Mail, η πρόκληση ναυαγίου αποτελεί ξεχωριστό αδίκημα σύμφωνα με τον ιταλικό ποινικό κώδικα και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.
Πάνω από 4.500 λεπτά καταδύσεων για την ανάσυρση των σορών

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Τζιρολάμο Μπεντιβόλιο μίλησε από την πλευρά του για τη διαδικασία ανάσυρσης των σορών από το ευρισκόμεν ο σε βάθος 50 μέτρων σκάφος: «Βρήκαμε τα πτώματα όλα στην πλευρά του σκάφους που βλέπει στην επιφάνεια, την αριστερή πλευρά. Όλοι έψαχναν για σωτηρία, στις τελευταίες φυσαλίδες αέρα. Κάναμε 4.670 λεπτά κατάδυσης σε 123 καταδύσεις, δύο κάθε φορά».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των λιμενικών αρχών του Παλέρμο, Ραφαέλε Μακάουντα, είπε πως «αμέσως μετά το περιστατικό, ο διοικητής μας είπε: έχουμε 12 άτομα στη θάλασσα. Εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν επιβάτες μέσα στο σκάφος. Αρχίσαμε να ψάχνουμε για 7 ανθρώπους ζωντανούς».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ο ισχυρός σεισμός χτυπά την Κωνσταντινούπολη-«Περιμένουμε ακολουθία»
Ψάχνουν για στοιχεία για εντοπισμό του 35χρονου τουρίστα στην Πάφο-Συνεχίζονται οι έρευνες
Κερδισμένη η Ρωσία από την πρόταση ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Χρειάζονται παραχωρήσεις»
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη-Στη θάλασσα του Μαρμαρά
Βολές Γεωργίου εναντίον Χαρτσιώτη και Αρναούτη-«Δεν έγιναν ενέργειες για το περιστατικό στη λαμπρατζιά»
Ζητούν συμμετοχή στην ΕΟΚΕ οι καταναλωτές-Στάλθηκαν επιστολές προς τον Υπουργό Εργασίας, αλλά έμειναν αναπάντητες
Μετέωροι οι συμβασιούχοι αστυνομικοί-Ζητά ενημέρωση από Χαρτσιώτη για τις ενέργειές του ο Τορναρίτης
LIVE: Στη βασιλική του Αγίου Πέτρου η σορός του Πάπα Φραγκίσκου, συρρέουν πιστοί στο Βατικανό
Έρευνες για τα μαχαιρώματα στις Φυλακές, καμία σύλληψη επί του παρόντος-CCTV κατέγραψαν τις κινήσεις των κρατουμένων
Πάει στα κατεχόμενα να τους «δειχτεί» για την μαντίλα ο Ερντογάν-«Όταν δεν τους βάζεις όρια, δεν γνωρίζουν τη θέση τους»