Αρχίζει η πρώτη μάχη των μαχών-Στην λίστα μαρτύρων υπεράσπισης Αρχιεπίσκοπος και πρώην Αρχηγός Αστυνομίας

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη δικάσιμο ενώπιον του Συνοδικού, η οποία έχει οριστεί για τις 30 Αυγούστου, για τους τρεις μοναχούς που παραπέμφθηκαν σε «δίκη» σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Μονή Αββακούμ, ενώ την ίδια ώρα τον Σεπτέμβριο ξεκινά και η δικαστική μάχη ενώπιον του Κακουργιοδικείου για τους δυο Αρχιμανδρίτες. Και όλα αυτά, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας σε σχέση με τις καταγγελίες για τα χρήματα που έλαβε ο Μητροπολίτης Ταμασού από τους μοναχούς, ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις σε σχέσεις με τις ποινικές διώξεις που προέκυψαν για τις κάμερες που τοποθετήθηκαν στην Μονή αλλά και για τα όσα έλαβαν χώρα με την «επιδρομή» στο μοναστήρι.

Σε ό,τι αφορά την δίκη ενώπιον Συνοδικού, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η υπεράσπιση των μοναχών έχει ήδη καταρτήσει λίστα με 13 μάρτυρες υπεράσπισης, τους οποίους θα καλέσει ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου, προκειμένου να τους υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, αλλά και ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, ο οποίος παραδέχθηκε και δημόσια πως βρισκόταν στην Μητρόπολη Ταμασού όπου είχαν μεταφερθεί οι μοναχοί, οι οποίοι καταγγέλλουν απαγωγή και εκβιασμούς, αναγκάζοντας τους να υπογράψουν ομολογίες.

Επιπρόσθετα, η λίστα μαρτύρων περιλαμβάνει τους τρείς Αρχιερείς της Ανακριτικής Επιτροπής, ωστόσο, πρώτος θα κληθεί ο Μητροπολίτης Ταμασού, ως μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος είναι το πρόσωπο που προχώρησε στην καταγγελία.

Παράλληλα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο REPORTER, ο εκ των δικηγόρων των μοναχών, Αναστάσιος Βαβούσκος, απέστειλε νέα επιστολή προς τον Προέδρο του Συνοδικού Δικαστηρίου, μέσα από την οποία ζητά έγγραφα από τη δικογραφία, τα οποία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας, δεν του έχουν ακόμη αποσταλεί. Μέσα από την επιστολή, ζητά μεταξύ άλλων, αντίγραφο του Πορίσματος της Ανακριτικής Επιτροπής και την έγγραφη καταγγελία του Μητροπολίτη Ταμασού, από την οποία άρχισε και η περεταίρω διερεύνηση του σκανδάλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξελίξεις σε δυο υποθέσεις για τα τεκταινόμενα της Μονής-Αποφασίζει ο Εισαγγελέας για ποινικές διώξεις

Η πλευρά του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, θα εστιάσει στο κατηγορητήριο, το οποίο βασίστηκε στην καταγγελία του ιδίου, αλλά και σε απομαγνητοφωνημένο υλικό, το οποίο καταγράφηκε σε οπτικοακουστικό υλικό από την Μονή, με κάποια από αυτά τα βίντεο να έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας.

Στην αντίπερα όχθη, η πλευρά των μοναχών θα εστιάσει στην κατ' ισχυρισμό αναξιοπιστία του μάρτυρα κατηγορίας, πάτερ Βαρνάβα, ο οποίος ήταν το πρόσωπο που ενημέρωνε τον Μητροπολίτη Ταμασού και του παρέδωσε σχετικά βίντεο με ήχο από το εσωτερικό της Μονής. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα παρουσιαστεί υλικό το οποίο κατέχει η πλευρά των μοναχών για να υποστηρίξει τη θέση της, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται γραπτά μηνύματα και φωτογραφίες άσεμνου περιεχομένου που φέρεται να έστειλε ο μάρτυρας κατηγορίας σε ένα εκ των τριών κατηγορουμένων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί αριθμός ενστάσεων από τους δικηγόρους των μοναχών, μέσα από τις οποίες θα ζητούν την ακύρωση της διαδικασίας, καθώς όπως υποστηρίζουν, αυτή στηρίζεται σε κατηγορίες που κατήγγειλε ο πάτερ Βαρνάβας, τον οποίον χαρακτηρίζουν ως αναξιόπιστο. Παράλληλα, θα κάνουν αναφορά και για δεδικασμένο, προτάσσοντας τις ποινές που ήδη επιβλήθηκαν στους δυο Αρχιμανδρίτες και τον Μοναχό, ζητώντας ξανά την ακύρωση της διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθαν με τρίτη επιστολή οι μοναχοί-Περιγράφουν φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου από κατήγορο

Υπενθυμίζεται πως, στον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο, επιβλήθηκε τρίμηνη αργία και παύση από τα καθήκοντά του Ηγουμένου, μέχρι την διεξαγωγή της έρευνας, καθώς και υποχρέωση άμεσης εγκατάλειψης της Μονής. Στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Πορφύριον επιβλήθηκαν επίσης οι ποινές της τρίμηνης αργίας, της παύσης από τα καθήκοντα Ηγουμενοσυμβούλου μέχρι την διεξαγωγή της έρευνας και της υποχρέωσης άμεσης εγκατάλειψης της Μονής. Στον Ιερομόναχο Αββακούμ, επιβλήθηκε ποινή τρίμηνης αργίας, παύση από τα καθήκοντα Ηγουμενοσυμβούλου μέχρι την διεξαγωγή της και υποχρέωση άμεσης εγκατάλειψης της Μονής.

Από εκεί και πέρα, ενώπιον του Συνοδικού η πλευρά των μοναχών διαμηνύει πως θα δώσει στοιχεία σε ότι αφορά τα χρήματα που απαιτούσε και δίνονταν στον Μητροπολίτη Ταμασού, όπως είναι η θέση τους, ενώ είναι έτοιμοι να παραθέσουν σχετικό μήνυμα με παράδοση χρημάτων σε φακέλους, τα οποία παραδόθηκαν με συνθηματικό «τα φάρμακα». Επίσης, το στρατόπεδο των μοναχών υποστηρίζει πως έχει στα χέρια τους και άλλα μηνύματα που αφορούν χρήματα που παραδόθηκαν στον Ησαΐα, αποδείξεις από τα ταξίδια αλλά και εμβάσματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όλα τα πιο πάνω, αναμένεται να παραδοθούν και στην Αστυνομία που διερευνά τους ισχυρισμούς, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει κληθεί για κατάθεση ο ηγούμενος Νεκτάριος, με τους δικηγόρους του να θέτουν ερωτήματα ως προς την καθυστέρηση που παρατηρείται, προκειμένου να δώσει στοιχεία για τα όσα υποστηρίζονται από πλευράς μοναχών.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν αποκλείεται η πλευρά των μοναχών να πραγματοποιήσει δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία θα δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία που έχει στα χέρια της για όλες τις πτυχές, είτε αυτά αφορούν έγγραφα είτε άλλα τεκμήρια.

Πέραν των υπολοίπων ανοικτών κεφαλαίων στο πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα εκκλησιαστικό σκάνδαλο, με επιστολή του ο Πρόεδρος του Συνοδικού Δικαστηρίου, ενημέρωσε τον εκ των συνήγορων των μοναχών, Αναστάσιο Βαβούσκο, ότι με βάση πληροφόρηση που έλαβε, δεν τον αναγνωρίζει ως δικηγόρο των μοναχών. Ο κ. Βαβούσκος, απαντώντας στην επιστολή, διαβεβαίωσε πως είναι νόμιμος δικηγόρος των μοναχών, σημειώνοντας πως συνεπικουρείται ενώπιον της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, από τον δικηγόρο κ. Ευστάθιο Ευσταθίου. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως άκαιρη και άστοχη την αμφισβήτηση της ιδιότητάς του ως συνηγόρου των μοναχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Στο κάδρο των ερευνών για τους ισχυρισμούς περί €450.000 σε Ησαΐα τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό

Δειτε Επισης

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο στη Σκαρίνου
Ολονύκτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Λατσιών-Πέρα Χωρίου Νήσου
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού
Επιτυχής η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας
Υπό κράτηση άλλοι τρεις ύποπτοι για τα επεισόδια στο στάδιο «Αλφαμέγα»
Κατάφερε να ξεγελάσει 23χρονη και να της κλέψει το κινητό-Χειροπέδες σε 25χρονο
Βανδαλισμοί στα γραφεία της Ισότητας στη Λευκωσία (pics)