Οι χειροπέδες σε 15χρονα είναι σύμβολο συντριπτικής και συνολικής αποτυχίας

Η Παρασκευή ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ημέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία ή τουλάχιστον αυτό αφήνεται να νοηθεί από διαρροές και δηλώσεις. Όχι μόνο τέθηκε υπό κράτηση μία 15χρονη που κατηγορείται για ληστεία, αλλά συνελήφθη και μία 16χρονη, η οποία ήταν «φίλη» με τον 64χρονο που παρουσιάζεται ως θύμα των «αδίστακτων» ανήλικων κοριτσιών. Ήταν τόσο καλοί φίλοι, μάλιστα, που ήταν μαζί σε δωμάτιο ξενοδοχείου, πριν πάνε να βρουν την άλλη «φίλη» τους, την 15χρονη, η οποία τους είχε στήσει, σύμφωνα με την Αστυνομία, καρτέρι με τουλάχιστον τρεις άλλους ανήλικους «γκάνκστερ», οι οποίοι αναζητούνται.

Προφανώς όταν εμπλέκονται ανήλικα πρόσωπα σε σοβαρά εγκλήματα, όπως οι ληστείες, δεν είναι επιτυχία για κανέναν. Δεν είναι επιτυχία για το κράτος, για το εκπαιδευτικό σύστημα, για τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, για την Αστυνομία. Δεν είναι επιτυχία για τους γονείς και τους κηδεμόνες. Είναι μια συντριπτική και συνολική αποτυχία της κοινωνίας και της πολιτείας μας αλλά και όλων όσων με κάποιο τρόπο έχουν ευθύνη για αυτούς τους νεαρούς ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η «φυσιολογική ληστεία», οι σοβαρές προεκτάσεις και μια Αστυνομία ξανά κατώτερη των περιστάσεων

Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται έγνοια, στήριξη και ενδιαφέρον. Και όταν κάτι δεν πάει καλά, χρειάζονται τις κατάλληλες παρεμβάσεις στον κατάλληλο χρόνο και όχι όταν τα πράγματα ξεφεύγουν. Είναι προφανές εκ του αποτελέσματος ότι αυτό δεν συμβαίνει. Ότι κάποιος ή κάποιοι ή ολόκληρο το σύστημα επέτρεψαν να φτάσουν ανήλικα πρόσωπα να φοράνε χειροπέδες.

Δεν ακούσαμε ούτε μία κουβέντα, όμως, για αυτούς τους ενήλικες και αυτούς τους υπεύθυνους. Δεν διεξάγεται, εξ όσων γνωρίζουμε, καμία έρευνα, αν έγιναν όλα σωστά σε σχέση με αυτούς που είχαν την επιμέλεια ανήλικων ατόμων που βρίσκονταν μέσα στα μεσάνυχτα σε δωμάτια ξενοδοχείων και σε σκοτεινά δρομάκια. Αυτούς που έπρεπε να γνωρίζουν πού είναι τα παιδιά και με ποιους συναναστρέφονται και έπρεπε να γνωρίζουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν κάποιο ή κάποια από αυτά ήταν υπό την εποπτεία του κράτους, θα έπρεπε το κράτος να έχει λάβει κάποια μέτρα. Δεν υπάρχει, όμως, καμία ενημέρωση σχετικά με αυτή τη διάσταση.

Επίσης δεν είναι σαφές αν η Αστυνομία έχει ξεκαθαρίσει ποιο ρόλο είχε στις ζωές της 15χρονης και της 16χρονης ο 64χρονος «φίλος» τους, που συναντούσε ευάλωτες έφηβες μέσα στη νύχτα και ήταν το μόνο ενήλικο πρόσωπο αναμεμειγμένο σε αυτή την υπόθεση. Πού εδραζόταν η σχέση του με κορίτσια σχεδόν πενήντα χρόνια νεαρότερα του; Ποιες ήταν οι δυναμικές αυτής της σχέσης και ποιοι ήταν ενήμεροι για αυτή τη σχέση; Η Αστυνομία δηλώνει ότι «ανακρίθηκε επισταμένα», αλλά δεν έγινε γνωστό αν ικανοποιήθηκαν και αποδέχθηκαν τις απαντήσεις του. Πάντως η Υποδιεύθυνση Ευάλωτων Προσώπων εξετάζει το ενδεχόμενο οι δύο ανήλικες να ήταν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άστοχοι χειρισμοί και τεράστια ερωτήματα για την ληστεία και το ραντεβού 64χρονου με ανήλικη σε ξενοδοχείο

Για την ακρίβεια, το κράτος συνεχίζει να δίνει την εντύπωση πως προτεραιότητα είναι η εξιχνίαση της ληστείας και η δίωξη των ανήλικων δραστών και όχι η διερεύνηση των συνθηκών που επέτρεψαν να φτάσουν μέχρι εδώ και οι παρεμβάσεις που χρειάζονται, παρά την κριτική που δέχεται. Με τους ενήλικες θα ασχοληθούν, αν ασχοληθούν, μετά που θα τικάρουν το κουτάκι της «μεγάλης επιτυχίας» της εξιχνίασης εγκλήματος που έγινε από παιδιά.

Επίσης δεν φάνηκε να έχει κάποιος ιδιαίτερη έγνοια για το γεγονός πως η Αστυνομία επέλεξε να διαρρεύσει αυτή την υπόθεση στα ΜΜΕ αντί να την χειριστεί με την απαιτούμενη διακριτικότητα, εκθέτοντας παιδιά που ξεκάθαρα αντιμετωπίζουν ήδη πολλά προβλήματα για να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Η Αστυνομία που «ξεχνά» να αναφέρει εμπρησμούς, βομβιστικές επιθέσεις και άλλα αδικήματα που εμπλέκονται ενήλικοι, όπως την περασμένη εβδομάδα που «ξέχασε» να αναφέρει εμπρησμό στο ΣΥΦΙ ΑΕΚ, πρωί πρωί είχε έγνοια να διοχετεύσει στα ΜΜΕ πληροφορίες για εγκληματική ενέργεια, στην οποία εμπλέκονταν ανήλικα πρόσωπα.

Πρόκειται για ευάλωτα άτομα, τα οποία, επειδή στην Κύπρο ζούμε, που είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί η ταυτότητα κάποιου προσώπου, κινδυνεύουν και με επιπλέον στιγματισμό, πέραν των προβλημάτων που έχουν με την Δικαιοσύνη και των προβλημάτων που φέρνουν μαζί τους. Δημιουργήθηκε έτσι, χωρίς κανένα χρήσιμο λόγο, άλλο ένα πρόβλημα για να προστεθεί στα υπόλοιπα, αλλά δεν φαίνεται το κράτος να ασχολείται ούτε με αυτή την αχρείαστη έκθεση, όπως και με καμία πτυχή που αφορά τους χειρισμούς των ενήλικων προσώπων. Ή, τουλάχιστον, αυτή την εντύπωση δίνει, μέσα από την ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξετάζει το ενδεχόμενο σεξουαλικής εκμετάλλευσης των δύο ανηλίκων που συνέλαβε η Αστυνομία

Δειτε Επισης

Άλλες δυο συλλήψεις για τα επεισόδια στο στάδιο «Άλφαμέγα»-Στους επτά συνολικά οι συλληφθέντες
Χειροπέδες σε 26χρονο άστεγο στη Λεμεσό-Κτύπησε το κουδούνι οικίας και στη συνέχεια επιχείρησε να το διαρρήξει
Απορρίφθηκαν οι εφέσεις εναντίον της ανάκλησης απαλλοτρίωσης γης, για κατασκευή του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Φωτιά σε όχημα και σε υπόστεγο κτηνοτροφικής μονάδας-Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού
Σύλληψη δυο προσώπων για κατοχή ναρκωτικών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 34χρονο για τα επεισόδια στο Άλφαμεγα
Χειροπέδες σε 38χρονο για κλοπή δυο φορτηγών στη Λάρνακα
Κατήγγειλαν κλοπή περιουσίας από Ησαΐα οι μοναχοί-Τρέχουν οι διαδικασίες για εξεύρεση εμπειρογνώμονα από Συνοδικό
Στην ίδια έδρα ΚΟΠ και Σωματεία, ούτε λόγος για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-Μπαίνουν στο... VAR για αποφάσεις
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του 17χρονος-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία