Κτίζουν σπίτι σε κοίτη ποταμού-Φωνές για παράνομη άδεια από Οικολόγους

Έντονη είναι η αντίδραση των Οικολόγων για το κτίσιμο σπιτιού σε κοίτη ποταμού στις Πλάτρες, στο οποίο όπως καταγγέλλουν δόθηκε παράνομα άδεια. Για την συγκεκριμένη υπόθεση θα πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία το απόγευμά του Σαββάτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, «με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που προκαλεί η κατασκευή κατοικίας στην κοίτη του ποταμού Κρυού στις Πλάτρες, η οποία καταστρέφει μια κατάφυτη πλαγιά, προκαλώντας σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η έκδοση πολεοδομικής άδειας έγινε παρακάμπτοντας τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με την πληροφόρηση και το γεγονός αυτό εντείνει την αγανάκτησή μας».

Σημειώνουν ακόμα ότι «ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διοργανώνουμε διαμαρτυρία αύριο, Σάββατο 24 Αυγούστου 2024, στις 17:00 το απόγευμα, στον χώρο όπου ανεγείρεται η εν λόγω κατοικία».

Στη διαμαρτυρία, επισημαίνει το κόμμα, «θα παρευρεθεί και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης, για να εκφράσει την αντίθεση του Κινήματος στην περιβαλλοντική αυτή καταστροφή. Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, καθώς και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία για να διασφαλίσουμε την προστασία του φυσικού μας πλούτου».

Καταλήγοντας τονίζουν πως, «η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, αναφέρει ότι «μετά τις σχετικές καταγγελίες που δεχθήκαμε για ανέγερση κατοικίας παραπλεύρως της κοίτης ποταμού στις Πλάτρες, επισκεφθήκαμε σήμερα μαζί με τον Πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Λεμεσού και τεχνικών (τους οποίους και ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση) το χώρο αυτό για επί τόπου επιθεώρηση».

Σημειώνει πως, «εκ πρώτης, διαπιστώσαμε τα εξείς:

  1. Ο χώρος ανάπτυξης είναι σε οικιστική περιοχή και απέχει κάποια μέτρα από την περιοχή νατούρα του  Δασικού Πάρκου Τροόδους.
  2. Για την κατοικία έχει εκδοθεί πολεοδομική άδεια η οποία έχει λήξει πριν 1 μήνα.
  3. Έχει γίνει αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής, η οποία δεν έχει ακόμη εκδοθεί.
  4. Το όριο απόστασης των κατασκευαστικών από την κοίτη του ποταμού έχει καθοριστεί από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων στα 5 μέτρα».

Στις προσωπικές του διαπιστώσεις αναφέρει πως «η έναρξη των όποιων οικοδομικών εργασιών ΔΕΝ επιτρέπεται πριν την εξασφάλιση της άδειας οικοδομής. Ως εκ τούτου ο ΕΟΑ Λεμεσού πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση  διατάγματος για άμεση αναστολή των όποιων εργασιών μέχρι και την έκδοση της άδειας οικοδομής. Με μια πρόχειρη μέτρηση φαίνεται να μην έχει διατηρηθεί η απόσταση των 5 μέτρων καθ όλην την κατασκευή του έργου που εφάπτεται στην κοίτη του ποταμού».

Καταληκτικά, τονίζει πως «αυτό θα εξακριβωθεί μετά από επίσημη χωρομέτρηση από πλευράς κτηματολογίου. Αν όντως αυτό ισχύει, τότε θα πρέπει να κατεδαφιστεί οποιοδήποτε μέρος της οικοδομής επεμβαίνει στα 5 μέτρα. Για τα περαιτέρω θα περιμένουμε την έκθεση από πλευράς Επαρχιακού Οργανισμού από βδομάδας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπό πίεση η Κυβέρνηση για την φονική πυρκαγιά, αύξησαν τα μποφόρ των αντιδράσεων Χαρτσιώτης και Παναγιώτου
Παραβίασαν ηλεκτρονικό πορτοφόλι 48χρονου και του απέσπασαν κρυπτονομίσματα αξίας 381 χιλιάδων ευρώ
Συγκλονιστικές εικόνες με σπίτια να καίγονται στην Ελλάδα-Κάνουν τα πάντα για να σωθούν πυροσβέστες και πολίτες
Πολλαπλά πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα-Καίγονται σπίτια σε Κρυονέρι και Δροσοπηγή, ακούγονται εκρήξεις (pics)
Παριστάνουν λειτουργούς της Τράπεζας και επιχειρούν να εξαπατήσουν πολίτες-Πώς δρουν οι επιτήδειοι
Ζητά δημόσια συγνώμη από Κυβέρνηση και παραιτήσεις Χαρτσιώτη και Παναγιώτου το Volt-«Πλήρης αποτυχία πρόληψης»
Θλίψη στην ΕΔΕΚ για τον θάνατο του Άρη Μαυροσκούφη
Ταυτόχρονες τρεις εστίες πυρκαγιάς στην Πάφο-Σε απόσταση 200 μέτρα η μία από την άλλη (pics)
Υφυπουργός Καινοτομίας: Το 2026 έρχεται το 112, η Κυβέρνηση εντόπισε τα προβλήματα και τις αδυναμίες
Η Χαμάς απορρίπτει τις δηλώσεις Τραμπ μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη Γάζα