Σε παράλληλο σύμπαν ο Τατάρ-Εμφανίζεται πρόθυμος να… αναγνωρίσουμε το ψευδοκράτος

Σε παράλληλο σύμπαν φαίνεται να βρίσκεται ο Ερσίν Τατάρ. Επιλέγοντας να αγνοήσει πλήρως την πραγματικότητα, ο εγκάθετος της κατοχής ενημέρωσε επιχειρηματίες στην Τουρκία ότι τον κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη για να συμμετέχει σε συνομιλίες τον Σεπτέμβριο και είναι πρόθυμος να συνομιλήσει για… αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ενδεχομένως ο Τατάρ να αναφερόταν σε μία νέα κρούση για τριμερή συνάντηση, πιθανότατα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Λίγη σημασία έχει όμως, από τη στιγμή που αυτά που είπε αποκλείουν ρεαλιστικά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά ή ακόμη και από οποιοδήποτε άλλο σημείο έναρξης εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Όπως ξεκαθάρισε στο ακροατήριό του, «δεν θα γίνει ποτέ υποχώρηση από την πολιτική μας». «Θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και της κρατικής μας υπόστασης. Γι’ αυτό, αυτό περιμένουμε τώρα», είπε, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό, άλλωστε, διεμήνυσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται εδώ και καιρό σε διαρκή επαφή με τη Γενική Γραμματεία των ΗΕ και μοναδικός στόχος παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του μέχρι σήμερα κεκτημένου των συνομιλιών, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ. «Οτιδήποτε εκφεύγει αυτού του πλαισίου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την ε/κ πλευρά, ούτε από τη διεθνή κοινότητα», υπογράμμισε ο κ. Λετυμπιώτης.

Ο Τατάρ, βεβαίως, δεν χρειαζόταν καμία υπενθύμιση ως προς το ποια είναι η πραγματικότητα. Συνεχίζει, ωστόσο, να θέτει ως προαπαιτούμενα τις απαράδεκτες θέσεις του, ακριβώς για να αποφύγει οποιαδήποτε νέα διαδικασία αποσκοπεί στη λύση του Κυπριακού. Ζήτησε πάλι εφαρμογή των «τριών άλφα» του, τις απευθείας πτήσεις, το απευθείας εμπόριο και τις απευθείας επαφές, καθώς και άρση όλων των «εμπάργκο». «Με την επιβεβαίωση του κράτους μας μόνο μπορούμε να εισέλθουμε σε μία διαδικασία ξανά εκεί για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», είπε.

Υποστήριξε περαιτέρω πως η «τδβκ» είναι «το κράτος των Τ/κ» και «δεν ιδρύθηκε ως αστείο» αλλά αποτελεί έκφραση ανεξαρτησίας και ελευθερίας. «Το μήνυμα ότι το γεγονός αυτό δεν θα αλλάξει με τη σταδιακή αναγνώριση της ύπαρξής μας είναι πολύ σημαντικό. Το σημαντικό είναι να το διατηρήσουμε αυτό μέχρι τέλους. Στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, μπορεί να σας οδηγήσουν σε διαφορετικά μέρη. Στην πραγματικότητα συνεχίζουμε μια διαδικασία διπλωματίας χωρίς να βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Απαιτούμε να αναγνωριστεί η κυριαρχία μας προκειμένου να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα», πρόσθεσε.

Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με ειλικρινή πολιτική βούληση, ούτως ώστε να πετύχει η πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ. Είναι όμως ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει όχι εξίσου ειλικρινής, αλλά καθόλου βούληση για να είναι επιτυχής αυτή η πρωτοβουλία από την τουρκική πλευρά. Ο Τατάρ, άλλωστε, είναι το παράδειγμα του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, που ακολουθούσε, ο οποίος αντί να ευχαριστήσει για το γεγονός πως προσεκλήθη μετά από τόσα χρόνια από την ΕΕ, και μάλιστα με τη σύμφωνο γνώμη της Λευκωσίας, να συμμετέχει στο Gymnich των Βρυξελλών, και να στείλει μηνύματα συνεργασίας προς την ΕΕ, έστειλε… τον κατάλογο με τις απαιτήσεις του.

Εκπρόσωπός του δήλωσε πως η θετική προσέγγιση της ΕΕ δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε τέτοιες συναντήσεις, λέγοντας πως η Άγκυρα αναμένει «συγκεκριμένα βήματα» σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ένταξής της, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους, τις συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και την εμβάθυνση του διαλόγου σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την πολιτική, τις μεταφορές και την ενέργεια.

Προφανώς, όπως άλλωστε υπέδειξε και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, μέσω του REPORTER, η Τουρκία γνωρίζει ότι η πρόοδος στα ευρωτουρκικά διασυνδέεται με το Κυπριακό αλλά αυτό δεν την εμποδίζει από το να προβάλλει τις απαιτήσεις της, χωρίς να προβαίνει σε κινήσεις.

Τόσο η πιθανότητα πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης, όσο και το Άτυπο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά, κατά τη συζήτηση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού, η οποία θα συνεδριάσει το μεσημέρι. Στο τραπέζι θα τεθεί και η μετάβαση του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη, η οποία θα συζητηθεί και σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου τον ερχόμενο μήνα.

Δειτε Επισης

Για ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Γεωργίας συζήτησαν ΠτΒ και νέος πρέσβης
Καλεί τις Κυβερνήσεις να δράσουν τώρα για μείωση δημοσιονομικών ελλειμμάτων η Λαγκάρτ
Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη για GSI ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Επιμένουν για το Famagusta και προκαλούν οι Τούρκοι-«Μαύρη προπαγάνδα, φανταστική εκδοχή γεγονότων»
Παραμένει κολλημένος στα δύο κράτη ο Τατάρ-Καλεί την Αγγλία να επανεξετάσει την πολιτική της
Μ. Κλεάνθους: Στόχος η φωνή της ΔΗΠΑ να γίνει πιο αποτελεσματική
Συνέρχεται την Παρασκευή το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο
Στις 34,000 οι άδειες διαμονής στην Κύπρο το 2023-Ρώσοι οι περισσότεροι αιτητές
Το φυσάει και δεν κρυώνει η Τουρκία για την αμυντική συνεργασία Κύπρου και ΗΠΑ
Ενοχλημένη η Τουρκία-Καταδικάζει την υπογραφή οδικού χάρτη για αμυντική συνεργασία Κύπρου και ΗΠΑ