Η «φυσιολογική ληστεία», οι σοβαρές προεκτάσεις και μια Αστυνομία ξανά κατώτερη των περιστάσεων

Σοβαρότατα ερωτήματα προκύπτουν αναφορικά με τον χειρισμό της Αστυνομίας σε υπόθεση στην οποία εμπλέκονται ανήλικα πρόσωπα. Η Δύναμη αποφάσισε να διαρρεύσει ότι διερευνά μία ληστεία εις βάρος 64χρονου και ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος 15χρονης, λες και πρόκειται για μια οποιαδήποτε συνηθισμένη ληστεία και όχι μία στην οποία φέρεται να εμπλέκεται τουλάχιστον ένα παιδί και ενδεχομένως περισσότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανήλικο και το κορίτσι που βρέθηκε στο ξενοδοχείο με τον 64χρονο-Συνέλαβαν τη 15χρονη

Αυτό, βέβαια, ήταν το λιγότερο. Οι πρώτες πληροφορίες έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό στους αστυνομικούς. Ένα κορίτσι, πιθανότατα επίσης ανήλικο, βρέθηκε για άγνωστο λόγο σε δωμάτιο ξενοδοχείου με έναν άντρα 64 ετών μέσα στη νύχτα και ακολούθως πήγαν να συναντήσουν ένα 15χρονο κορίτσι. Η κοινή λογική λέει πως το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να διερευνηθεί ήταν τι είδους σχέση είχε ένας άντρας με τριπλάσια και βάλε ηλικία με αυτά τα παιδιά και τι είδους «φιλία» μεταξύ πολύ νεαρών κοριτσιών και 64χρονων αντρών εκδηλώνεται σε δωμάτια ξενοδοχείων τα μεσάνυχτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άστοχοι χειρισμοί και τεράστια ερωτήματα για την ληστεία και το ραντεβού 64χρονου με ανήλικη σε ξενοδοχείο

Θα ανέμενε, συνεπώς, κανείς πως το θέμα θα κρατείτο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και άμεσα θα εμπλεκόταν η Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων του Αρχηγείου, ώστε να τύχουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα διαχείρισης από το εξειδικευμένο προσωπικό ως ευάλωτα παιδιά, με την ευαισθησία και τη διακριτικότητα που απαιτείται, για να διευκολυνθούν να πουν την αλήθεια για ό,τι τους συμβαίνει. Αντ’ αυτού, η Αστυνομία θεώρησε ότι θα την εμπιστευτούν και θα της ζητήσουν βοήθεια, αν την χρειάζονται, όταν ακούνε από τα ΜΜΕ ότι τους καταζητεί το ΤΑΕ Λεμεσού.

Αν και φαίνεται πως πλέον υπάρχει εμπλοκή της αρμόδιας Υποδιεύθυνσης, αυτό ακολούθησε της γνωστοποίησης της υπόθεσης από την Αστυνομία, στην οποία παρουσιάστηκε ο 64χρονος ως θύμα μιας «επικίνδυνης» 15χρονης και της «συμμορίας» της. Όμως τα παιδιά που παρουσιάζουν παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά, έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν πως πολλές φορές είναι τα ίδια θύματα κάποιας κατάστασης. Συνεπώς, θα ανέμενε κανείς, ότι το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να εξεταστεί ήταν η ευημερία και οι συνθήκες των ανήλικων προσώπων και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Ιεραρχήθηκε, ωστόσο, ως πιο σημαντική η διερεύνηση της ληστείας και μάλιστα η Αστυνομία αισθάνθηκε την ανάγκη να μοιραστεί τη δυσκολία που βιώνει καταζητώντας 15χρονα, ενώ θα μπορούσε να διερευνήσει την υπόθεση μακριά από οποιαδήποτε αχρείαστη έκθεση, μέχρι να σιγουρευτεί για όλες τις παραμέτρους.

Δεδομένου ότι δεν είναι καθημερινό φαινόμενο στην Κύπρο να οργανώνονται ληστείες από ανήλικους, θα έπρεπε η αντίδραση να μην είναι η τυπική αλλά αμέσως να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί, ώστε να εξεταστεί τι μπορεί να έσπρωξε ανήλικους στο έγκλημα. Η προστασία των παιδιών είναι μια από τις πιο σημαντικές αποστολές ενός κράτους -ιδιαίτερα, μάλιστα, στις περιπτώσεις που είναι και ο κηδεμόνας τους- και αυτό ισχύει ακόμη και αν διερευνώνται υποθέσεις εναντίον τους. Όμως αντί να ιεραρχείται ως η πλέον σημαντική πτυχή, το κράτος, μέσω της Αστυνομίας, έδειξε να έχει άλλες προτεραιότητες: Να βιάζεται να εξιχνιάσει μια υπόθεση ληστείας (που ενδεχομένως να είναι και «ευκολάκι» δεδομένου ότι εμπλέκονται ανήλικα πρόσωπα και όχι έμπειροι εγκληματίες), ώστε να σημειώσει μια επιτυχία στα στατιστικά και να πάμε παρακάτω ικανοποιημένοι που κατάφερε να καταστείλει τη δράση των «αδίστακτων» ανηλίκων.

Θα ανέμενε κανείς από τις Αρχές να επιδεικνύουν τη δέουσα ευαισθησία και λεπτότητα σε υποθέσεις που αφορούν ανήλικα πρόσωπα και όχι οι κρατικές υπηρεσίες να διαμορφώνουν ελαφρά τη καρδία αφηγήματα που παρουσιάζουν ανήλικα κορίτσια ως επικίνδυνους εγκληματίες και πολύ μεγαλύτερους άντρες, με άγνωστο ρόλο στη ζωή τους, ως θύματα. Γιατί τα παιδιά πάνω από όλα χρειάζονται ευαισθησία, ευκαιρίες και κατάλληλη προσέγγιση. Για άλλη μία φορά μας απογοήτευσαν.

Δειτε Επισης

Μικρή έκταση με αποκαλάμες έκαψε πυρκαγιά στη Κοινότητα Αυγόρου
Αυτά είναι τα μέλη του νέου Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Προσπάθησε να ταξιδέψει φορτωμένος με εργαλεία ο 40χρονος που συνελήφθη για τη ληστεία μαμούθ
Ψάχνουν λύσεις για το βελάκι δεξιά και τα πρόστιμα από κάμερες Βουλή και Υπουργείο Μεταφορών
Έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τις φορολογικές απάτες στην Ελλάδα με πλοκάμια στην Κύπρο
Χειροπέδες σε δύο για τον εμπρησμό πρακτορείων στοιχημάτων που διαπράχθηκαν τον Απρίλιο
Προειδοποιούν με μέτρα οι λειτουργοί ΥΚΕ μετά τις καταγγελίες για τη Στέγη στη Λάρνακα
Υπολείπεται μαρτυρικό υλικό για την υπόθεση της Metamax-Αναβλήθηκε η διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου
Υπό πενθήμερη κράτηση ύποπτος για κλοπή περιουσίας αξίας 820 χιλιάδων ευρώ στη Λεμεσό
Πήρε χρήματα για να μεταφέρει τα ναρκωτικά ισχυρίζεται ο 33χρονος-Τέθηκαν υπό κράτηση τα τρία πρόσωπα