Στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου παραπέμπει τον Φιντάν το Προεδρικό-«Ιδού η Ρόδος»

«Ιδού η Ρόδος» απαντά η Κυβέρνηση στις νέες απαιτήσεις που προέβαλε η Άγκυρα, ταυτόχρονα με την αποδοχή της πρόσκλησης για να παραστεί στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, τονίζοντας ότι το πλαίσιο βελτίωσης των ευρωτουρκικών σχέσεων καθορίζεται από τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπάρχει διασύνδεση με την πρόοδο στο Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται ότι, επιβεβαιώνοντας την παρουσία Φιντάν στις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, δήλωσε πως δήλωσε πως ο Φιντάν προσκλήθηκε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της 29ης Αυγούστου, για την οποία η Άγκυρα ελπίζει ότι θα αποτελέσει τη βάση για να ξεπεραστεί το «αδιέξοδο» που υφίσταται από το 2019 στην ενταξιακή διαδικασία, προσθέτοντας ότι η πρόσκληση προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών δείχνει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη να βελτιωθούν οι σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποδέχθηκε την πρόσκληση για το Άτυπο Συμβούλιο ο Φιντάν και ήδη ζητά περισσότερα από την ΕΕ η Άγκυρα

Διατύπωσε, ταυτόχρονα, τις τουρκικές απαιτήσεις, πως η θετική προσέγγιση της ΕΕ δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε τέτοιες συναντήσεις, λέγοντας πως η Άγκυρα αναμένει «συγκεκριμένα βήματα» σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ένταξής της, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους, τις συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και την εμβάθυνση του διαλόγου σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την πολιτική, τις μεταφορές και την ενέργεια.

Σχολιάζοντας στον REPORTER τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις που προβάλλει η κατοχική χώρα, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, τόνισε πως «εάν η Τουρκία επιθυμεί επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και διεύρυνσή τους και θέλει όλα αυτά που αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, τα Συμπεράσματα του Απριλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σαφέστατα και διασυνδέουν κατά τρόπο σαφή τα ευρωτουρκικά με την πρόοδο στο Κυπριακό. Συνεπώς, ιδού η Ρόδος».

Πρόσθεσε πως στην άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ στις 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, θα έχει την ευκαιρία ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κόμπος, να τα υποδείξει όλα αυτά στην παρουσία και του κ. Φιντάν. «Πέραν από τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, στα Συμπεράσματα καταγράφεται σαφέστατα ότι η όποια πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων πρέπει να είναι σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη. Άρα αυτό είναι το πλαίσιο που μπορούν να κινηθεί η βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων και τα όσα ζητά η Τουρκία», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι στα Συμπεράσματα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως συνιστά στρατηγικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διασφάλιση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαίως επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει στην ΕΜΑ να προωθήσει τις εργασίες σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης σύμφωνα με προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σεβόμενη τις αρμοδιότητες των οικείων θεσμικών οργάνων, με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, με την επιφύλαξη πρόσθετων κατευθύνσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η εποικοδομητική συμμετοχή της ίδιας της Τουρκίας θα συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση των διαφόρων τομέων συνεργασίας που προσδιορίζονται στην κοινή ανακοίνωση», προστίθεται.

Τονίζεται, επίσης, πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του ζητήματος της Κύπρου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας». Στο πλαίσιο αυτό, εκφράστηκε η προσήλωση του Συμβουλίου για διευθέτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑΗΕ και τηρουμένων των αρχών στις οποίες θεμελιώνεται η Ένωση και του κεκτημένου, καθώς και η ετοιμότητα της ΕΕ να συμβάλει ενεργά στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει.

Δειτε Επισης

Καλεί τις Κυβερνήσεις να δράσουν τώρα για μείωση δημοσιονομικών ελλειμμάτων η Λαγκάρτ
Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη για GSI ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Επιμένουν για το Famagusta και προκαλούν οι Τούρκοι-«Μαύρη προπαγάνδα, φανταστική εκδοχή γεγονότων»
Παραμένει κολλημένος στα δύο κράτη ο Τατάρ-Καλεί την Αγγλία να επανεξετάσει την πολιτική της
Μ. Κλεάνθους: Στόχος η φωνή της ΔΗΠΑ να γίνει πιο αποτελεσματική
Συνέρχεται την Παρασκευή το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο
Στις 34,000 οι άδειες διαμονής στην Κύπρο το 2023-Ρώσοι οι περισσότεροι αιτητές
Το φυσάει και δεν κρυώνει η Τουρκία για την αμυντική συνεργασία Κύπρου και ΗΠΑ
Ενοχλημένη η Τουρκία-Καταδικάζει την υπογραφή οδικού χάρτη για αμυντική συνεργασία Κύπρου και ΗΠΑ
Το κοντράστ αφηγημάτων, οι στόχοι του Τατάρ και το άγνωστο μέλλον της τριμερούς