Γκουτέρες: Εδάφη του Ειρηνικού κινδυνεύουν με κλιματικό αφανισμό

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ορισμένα εδάφη του Ειρηνικού κινδυνεύουν με «αφανισμό» από τους κυκλώνες, τα κύματα καύσωνα στους ωκεανούς και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Κατά την επίσκεψή του στη Σαμόα, δήλωσε ότι η τύχη των νησιών του Ειρηνικού εξαρτάται από τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σχεδόν 200 κράτη συμφώνησαν να επιδιώξουν αυτόν τον στόχο στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015, αλλά οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ δείχνουν ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξή του.

«Η υψηλή και αυξανόμενη στάθμη της θάλασσας αποτελεί τεράστια απειλή για τη Σαμόα, τον Ειρηνικό και άλλα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη και οι προκλήσεις αυτές απαιτούν αποφασιστική διεθνή δράση», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες.

Η περιοχή του Ειρηνικού συνεισφέρει μόλις το 0,02% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σημείωσε.

«Ωστόσο, βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, αντιμετωπίζοντας ακραία καιρικά φαινόμενα, από τροπικούς κυκλώνες μέχρι καύσωνες ρεκόρ στους ωκεανούς», συνέχισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

«Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ακόμη πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αποτελώντας υπαρξιακή απειλή για εκατομμύρια κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού», πρόσθεσε.

Ο κ. Γκουτέρες προέτρεψε τα πλουσιότερα έθνη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για οικονομική βοήθεια ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ζήτησε επίσης διεθνή δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και της ρύπανσης από πλαστικά στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή αυξάνεται, αναφερόμενος στον ανταγωνισμό για ισχύ και επιρροή στον Ειρηνικό μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

«Ο Ειρηνικός είναι καλύτερα διαχειρίσιμος από τους κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. «Δεν πρέπει ποτέ να γίνει φόρουμ γεωστρατηγικού ανταγωνισμού», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Όταν το ΤΑΕ (Ε) του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας δεν διαβάζει Ποινική Δικονομία (Κεφ.155)
Το ηχητικό ντοκουμέντο και οι μαρτυρίες για Μουρτζούκου-Τι αποκάλυψε το «Φως στο Τουνέλ»
Πραγματοποιείται το απόγευμα η διαμαρτυρία στην Εισαγγελία για τον Θανάση Νικολάου-«Δεν πάει άλλο»
Μπαράζ ελέγχων σε όλες τις πόλεις μετά τα απανωτά περιστατικά βίας-Συλλήψεις και έλεγχοι υποστατικών
Τραγικές σκηνές στο νοσοκομείο μετά το θάνατο του δίχρονου που χτύπησε με όχημα ο πατέρας-Έγκυος η μητέρα
Επτά χρόνια μετά συνέλαβαν καταζητούμενο για διαρρήξεις και κλοπές-Τέθηκε υπό κράτηση
«Μεθυσμένος» πιλότος της United αναγκάστηκε να πάει σε κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ είχε απλά διάσειση
Αμερικανός πολίτης παλαιστινιακής καταγωγής ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στη Δυτική Όχθη
Υπέστη κατάγματα 43χρονος από τη συμπλοκή στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι
Ένας νεκρός και 20 τραυματίες σε συγκρούσεις παράτυπων μεταλλωρύχων και αστυνομικών στο Περού