Δείχνει τα δόντια της η κλιματική αλλαγή-Έσπασε ρεκόρ 36 χρονών για ψηλές θερμοκρασίες ο Ιούλης

Η κλιματική αλλαγή δείχνει ξεκάθαρα τα δόντια της στην Κύπρο και κρούει για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους, τόσο στην χώρα, όσο και στην Ευρώπη, για λήψη μέτρων, αφού η κατάσταση έχει φτάσει στο «και πέντε», με τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών να σπάνε το ένα μετά το άλλο, ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο.

Δεν έχει περάσει παρά μόλις ένας μήνας από την ημέρα που η Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε ανακοινώσει ιστορικό ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για τον Ιούνιο, ο οποίος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών συγκριτικά με τον ίδιο μήνα και ένα νέο ρεκόρ έρχεται να καταγραφεί. Αυτή τη φορά για τον Ιούλιο, σπάζοντας μάλιστα και ένα άπιαστο ρεκορ υψηλών θερμοκρασιών τις βραδινές ώρες, που κρατούσε για 36 ολόκληρα χρόνια.

Τα στοιχεία που παραθέτει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, δείχνουν ξεκάθαρα ότι ακόμα και τα βράδια σημειώνεται πλέον ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και είναι λόγω αυτών των θερμοκρασιών που ο συγκεκριμένος μήνας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Μάλιστα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «ο φετινός Ιούλιος κατατάσσεται ως ο θερμότερος Ιούλιος, εντούτοις η παράμετρος η οποία έχει συμβάλει κατά πολύ σε αυτή την πρωτιά, δεν είναι η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία, αλλά η μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι είχε πάρα πολλές θερμές νύχτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα μέτρα στη Λευκωσία, άλλα στις παραλιακές πόλεις-Τι ισχύει με τα διατάγματα για τον καύσωνα

Ρεκόρ προειδοποιήσεων τα βράδια σε Λάρνακα, Πάφο και Ακρωτήρι

Όπως φαίνεται σε πίνακα της Μετεωρολογικής, το Ακρωτήρι και η Λάρνακα ήταν στο όριο για κίτρινη προειδοποίηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών τις μισές μέρες του μήνα, συνολικά 14, ενώ 10 καταγράφηκαν στην Αθαλάσσα, 7 στο Αεροδρόμιο Πάφου και 6 στην Πόλη Χρυσοχούς.

Επίσης, άλλες επτά νύχτες ήταν στο όριο για πορτοκαλί προειδοποίηση στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και 3 στην Αθαλάσσα. Συνολικά για ολόκληρο το μήνα είχε εκδοθεί προειδοποίηση 14 φορές τα βράδια, σε Αεροδρόμιο Λάρνακας, Αεροδρόμιο Πάφου και Ακρωτήρι, 13 στην Αθάλασσα και 6 στην Πόλη Χρυσοχούς.

Τέλος, πρωτιά στις συνεχόμενες νύχτες που εκδόθηκε προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες κατέχει το Αεροδρόμιο Πάφου με 6 και ακολουθούν με 4 Αεροδρόμιο Λάρνακας, Ακρωτήρι και Αθαλάσσα.

Capture

Την ημέρα τα ρεκόρ στη Λευκωσία

Σε ό,τι αφορά στα ημερήσια ρεκόρ, όπως είναι φυσιολογικό, την πρωτιά έχει το εσωτερικό και πιο συγκεκριμένα η πρωτεύουσα, hοποία για 14 μέρες ήταν στο όριο κίτρινης προειδοποίησης και άλλες δύο στο όριο πορτοκαλί προειδοποίησης.

Ακολουθούν η Πόλη Χρυσοχούς και ο Πρόδρομος όπου ήταν στο όριο για κίτρινη προειδοποίηση για 4 μέρες και μόλις μία στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Συνολικά εκδόθηκαν 16 προειδοποιήσεις για το εσωτερικό, οι δέκα εκ των οποίων ήταν για συνεχόμενες ημέρες.

Εξάλλου, σε σχέση με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν, στη Λευκωσία έφθασαν στους 43 βαθμούς Κελσίου, στην Πόλη Χρυσοχούς στους 40,3 βαθμούς και στο Αεροδρόμιο Λάρνακας τους 38,6 βαθμούς.

GVeyzs8WEAEvl2n

Οι πρωτιές του Ιουλίου και το στοιχειωμένο ρεκόρ που έσπασε

Παράλληλα, για τον σταθμό Αθαλάσσας, αναφέρεται ότι «όσον αφορά τις μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες του σταθμού, παρατηρούμε ότι κατά τον Ιούλιο έχουν καταγραφεί συνολικά 16 ημέρες κατά τις οποίες υπήρχε κάποια προειδοποίηση ΕΜΜΑ σε ισχύ, για ακραία μέγιστη θερμοκρασία, κατατάσσοντας τον σταθμό στην τρίτη θέση μετά το 2020, στο οποίο υπήρξαν συνολικά 20 μέρες με κάποια προειδοποίηση σε ισχύ και τα έτη 2021 και 2023 με συνολικά 18 ημέρες».

Υπογραμμίζει εξάλλου ότι, ο Ιούλιος 2024 κατατάσσεται επίσης στη δεύτερη θέση με κάποια προειδοποίηση σε ισχύ, με συνολικά δέκα συνεχόμενες ημέρες μετά το 2023, όπου είχαν καταγραφεί 16 συνεχόμενες ημέρες».

Σε σχέση με τις ημερήσιες ελάχιστες θερμοκρασίες, παρατηρείται ότι ο Ιούλιος κατατάσσεται στην πρώτη θέση με συνολικά 13 νύχτες κατά τις οποίες υπήρχε προειδοποίηση σε ισχύ. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα έτη 1988 και 2000 με δέκα νύχτες, ενώ στην Τρίτη το 2009 με 9 νύχτες.

Μιλώντας στον REPORTER, αρμόδια πηγή από το Τμήμα Μετεωρολογίας εξήγησε ότι ενδεχομένως του χρόνου οι θερμοκρασίες να είναι πιο χαμηλές από φέτος, αφού παρατηρείται μια διακύμανση της θερμοκρασίας χρόνο με το χρόνο, ενώ όπως υπέδειξε, το φαινόμενο El Niño, δεν θα είναι τόσο έντονο όσο ήταν φέτος, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τις υψηλές θερμοκρασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Συστάσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για προστασία από τον καύσωνα

Τι είναι το φαινόμενο El Niño

Το El Niño, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού ,κοντά στον Ισημερινό είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές. Η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη περίπου κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Συμβαίνει κάθε δύο με οχτώ χρόνια και διαρκεί για ένα χρόνο, ενώ κάνει την εμφάνισή του εδώ και αιώνες, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό το λόγο ονομάστηκε El Niño, που στα ισπανικά σημαίνει «θείο βρέφος».

Στο φαινόμενο αποδίδονται ως συνέπειες ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό, όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές και τροπικοί κυκλώνες. Το El Niño διαταράσσει τα καιρικά συστήματα από την κανονική λειτουργία τους.

Όπως εξηγείται, όταν δεν υπάρχει El Niño, εξαιτίας της περιστροφής της γης συνήθως υπάρχουν ισχυροί άνεμοι που φυσούν δυτικά. Ταυτόχρονα, λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, τα νερά θερμαίνονται και δημιουργούνται σύννεφα στην νοτιοανατολική Ασία, όπως επίσης και πολλές βροχές, ενώ η νότια Αμερική, στο τμήμα δυτικά των Άνδεων υπάρχει ξηρασία.

Αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα υποχωρήσει φέτος, άρα υπάρχει η εκτίμηση και η ελπίδα ότι οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες το επόμενο καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Βάζουν και φέτος φρένο στα ντελίβερι πορτοκαλί και κόκκινες προειδοποιήσεις-Ζητούν διευκρινήσεις οι Συντεχνίες

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα