Τι σημαίνει η απόφαση της Ουκρανίας για την Ορθόδοξη Εκκλησία και ο κίνδυνος για την Κύπρο

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στα θεμέλια της Ορθόδοξης Εκκλησίας η απόφαση της κυβέρνησης της Ουκρανίας να απαγορεύσει την Ορθόδοξη Εκκλησία που συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας και συχνά θεωρείται αναμεταδότης της επιρροής του Κρεμλίνου, μια απόφαση που έμμεσα ενδιαφέρει και την Κύπρο, η οποία κρατά ίσες αποστάσεις τη δεδομένη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε νέες περιπέτειες η Ορθόδοξη Εκκλησία-Η Ουκρανία ψήφισε απαγόρευση της εκκλησίας που συνδέεται με Μόσχα

Ουσιαστικά, οι εκκλησίες που πρόσκεινται στο Πατριαρχείο Μόσχας, θεωρούνται μετά την απόφαση της Κυβέρνησης της Ουκρανίας παράνομες, ενώ παράλληλα δημιουργείται - βάσει εκτιμήσεων - το μεγαλύτερο σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μετά το διαχωρισμό Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας το 1054.

Κληθείς από τον REPORTER να αναλύσει την απόφαση της Oυκρανικής Κυβέρνησης, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ενδιαφέρει την Κύπρο, διότι είναι μία από τις τέσσερις ορθόδοξες εκκλησίες που αναγνώρισαν την ΟυκρανικήΑυτοκεφαλία.

«Στην Ουκρανία υπήρχαν δύο εκκλησιαστικά καθεστώτα τον τελευταίο καιρό και πιο συγκεκριμένα μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία. Το ένα, είναι αυτό που αναγνώρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και το δεύτερο είναι αυτό που έμεινε πιστό στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Και τα δύο πρέπει να έχουν τις ίδιες ενορίες, περίπου οκτώ με εννέα χιλιάδες», σημείωσε ο κ. Κυριακού.

Όπως τόνισε, εδώ και καιρό, η Oυκρανική Κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα την εύνοιά της στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία που αναγνώρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ για την άλλη εκκλησία που διατηρούσε σχέση με το Πατριαρχείο της Μόσχας, θεωρεί - ως ένα βαθμό - πως εξυπηρετεί τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς της Μόσχας.

«Τον τελευταίο καιρό, η Εκκλησία που ήταν φιλική με το Πατριαρχείο της Μόσχας, αντιμετώπισε προβλήματα, διότι ο κόσμος περίμενε από την εκκλησία μια πιο σθεναρή στάση απέναντι στη Ρωσία», επισήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο η Κυβέρνηση της Ουκρανίας, με μια πολύ δυνατή απόφαση, όπως τη χαρακτήρισε, απαγόρευσε την εκκλησία που ήταν φιλική στο Πατριαρχείο της Μόσχας. «Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να λυθεί με ένα νόμο εύκολα, διότι υπάρχουν παραδόσεις, υπάρχει μια ιστορία και χρειάζεται πολύς χρόνος, ώστε να απορροφήσει η Αυτοκέφαλη Εκκλησία την εκκλησία που είναι υπό την επιρροή της Μόσχας», κατά την εκτίμησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχιεπίσκοπος: Κάθε επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη αποτελεί πηγή έμπνευσης

Το μεγαλύτερο σχίσμα από το 1054

Θέλοντας να δώσει μια πιο σαφή εξήγηση, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν περιοχές που είναι κατεχόμενες από τους Ρώσους και σε αυτές υπάρχει μια πιο δυνατή επιρροή του Πατριαρχείου της Μόσχας. Εκτιμώ ότι δεν θα λυθεί εύκολα αυτή η υπόθεση. Θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο σχίσμα μετά το σχίσμα του 1054, που χώρισε την Ορθόδοξη με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και πιστεύω ότι δεν θα λυθεί εύκολα αυτή η υπόθεση».

Από την άλλη, υπάρχουν και δέκα Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, ανάμεσα στις οποίες της Σερβίας, της Αλβανίας και της Πολωνίας, που δεν αναγνώρισαν το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας που αναγνώρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όπως είπε, «γίνεται ακόμα πιο σύνθετο και δύσκολο το πρόβλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο στόχαστρο της Ρωσίας ο Βαρθολομαίος-Μάχη για τα ηνία της Ορθοδοξίας

Η στάση της Κύπρου και ο κίνδυνος

Σε ό,τι αφορά στην εκκλησία της Κύπρου, από τη στιγμή που έχει αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν μπορεί να αλλάξει στάση, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά, «η απόφαση δεν γυρίζει πίσω».

«Για την Εκκλησία της Κύπρου είναι πιο καλό να ξεκαθαρίσει το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας, διότι αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Το Πατριαρχείο έχει ένα προνόμιο. Ο μεγαλύτερος εκκλησιαστικός τουρισμός είναι από το Πατριαρχείο της Μόσχας, άρα μπορεί όποτε θέλει να καλεί τους πιστούς να μην επισκέπτονται για εκκλησιαστικούς λόγους την Κύπρο, όπως συνέβη για την Εκκλησία της Ελλάδας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου πήγαν οι Ρώσοι και έκαναν δικές τους επισκοπές».

Την ίδια ώρα, εκκλησιαστικές πηγές που βρίσκονται κοντά στον Αρχιεπίσκοπο, ανέφεραν στον REPORTER ότι πάγια θέση της Εκκλησίας της Κύπρου είναι να υπάρχει ειρήνη στην Εκκλησία και «δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της διαμάχης. Σε τέτοιες διαμάχες μένουμε μακριά».

Ευχή της Εκκλησίας, ανέφερε λακωνικά, είναι να υπάρξει ενότητα και να ξεπεραστεί ο πόλεμος.

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα