ΒΙΝΤΕΟ: Οικονομική ανάπτυξη-διεθνής συνεργασία πυλώνες της Κίνας

Τη στρατηγική επικέντρωσης της Κίνας στην οικονομική επέκταση και τη διεθνή συνεργασία, τόνισαν σε ομάδα Κύπριων δημοσιογράφων, που επισκέφθηκαν τη χώρα, οι επίσημοι και άλλοι αρμόδιοι που συνάντησαν στο Πεκίνο, το Νίνγκπο και τη Ναντζίνγκ.

Η ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων, με επικεφαλής εκπροσώπους του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, προσκλήθηκε από την Κινεζική Πρεσβεία στη Λευκωσία να επισκεφθεί την Κίνα, για να διαπιστώσει τη δέσμευση της χώρας για άνοιγμα της οικονομίας της, τις τεράστιες δυνατότητες της, καθώς και την επιθυμία της να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στον κόσμο.

Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 30 Ιουλίου, μια χρονική περίοδος που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, ειδικά στην πρωτεύουσα της χώρας. Οι οικοδεσπότες, το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, διασφάλισαν ότι η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας της χώρας και τη δέσμευσή της στις αποφάσεις της 20ής Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο στις 18 Ιουλίου 2024.

Με πληθυσμό άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων, η Κίνα είναι μια τεράστια χώρα, αν και τώρα δεν είναι η πολυπληθέστερη, με την Ινδία να παίρνει το προβάδισμα. Στην Κίνα ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει το αναπάντεχο, καθώς είναι μια τεράστια σε μέγεθος, χώρα, διαθέτει μοναδικό και αρχαίο πολιτισμό, η κουζίνα κρύβει χίλιες γεύσεις και τεχνικές, διαθέτει μια ταραχώδη πιο σύγχρονη ιστορία και όλα αυτά είναι συγκλονιστικά για τον επισκέπτη. Και μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης ότι είναι ένας προορισμός που απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και ενδελεχή έρευνα, ωστόσο -αν και δεν είναι κακό να μάθει κάποιος μερικές λέξεις και φράσεις στα κινέζικα – η Κίνα δεν πρέπει να φοβίζει.

Το Πεκίνο ήταν η πόλη άφιξης. Είναι μια μεγάλη μητρόπολη και η πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Το Πεκίνο είναι ένα κεντρικό τμήμα της ευρύτερης αστικής περιοχής γνωστής ως Jing-Jin-Ji, η οποία περιλαμβάνει το Πεκίνο, την επαρχία Tianjin και Hebei. Συνδυάζει μοναδικά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του ως αρχαία πρωτεύουσα με το καθεστώς μιας σύγχρονης διεθνής μητρόπολης. Φιλοξενεί πάνω από 21 εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστώντας την μια πολυσύχναστη και πυκνοκατοικημένη πόλη.

Ενδεικτική είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η έντονη παρουσία ποδηλάτων και μοτοσικλετών, αλλά και η μεγάλη χρήση αθόρυβων ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων.

Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινεζικού Λαϊκού Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων Yang Yong μαζί με τον συνάδελφό του Feng Tao, οι οποίοι παρέμειναν με την αντιπροσωπεία μέχρι την ολοκλήρωση της επίσκεψης.

Πρώτη στον κατάλογο των επισκέψεων ήταν η Πανκινεζική Ένωση Δημοσιογράφων (ACJA), μια εθνική μη κυβερνητική οργάνωση που αποτελείται από τα ιδρύματα Τύπου σε εθνικό επίπεδο, δημοσιογραφικές ενώσεις επαρχιών, αυτόνομων περιοχών και δήμων, δημοσιογραφικές ενώσεις ειδικών επαγγελμάτων και μεγάλα ιδρύματα που ασχολούνται με τη δημοσιογραφική εκπαίδευση και έρευνα. Έχει 217 μέλη, συμπεριλαμβανομένων τοπικών και επαγγελματικών δημοσιογραφικών ενώσεων, οι οποίες αγκαλιάζουν συνολικά περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια άτομα που ασχολούνται με τη δημοσιογραφία.

H Wu Xu, Εκτελεστική Γραμματέας της Ένωσης, δήλωσε στην αντιπροσωπεία ότι η Ένωση έχει έξι κύριες ευθύνες που περιλαμβάνουν την παροχή κατάρτισης και επαγγελματικών ευκαιριών στα μέλη, ασφάλιση, σύνδεσμο αποφοίτων και βραβείων για ειδησεογραφικά άρθρα, τη σύναψη διεθνής συνεργασίας και ανταλλαγών σε θέματα που περιλαμβάνουν ένα φόρουμ για την πρωτοβουλία της «μιας ζώνης και ενός δρόμου» (Belt and Road Initiative), ετήσια έκθεση ευθύνης και ομάδα δεοντολογίας.

Στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, οι Κύπριοι δημοσιογράφοι συνομίλησαν με την Qi Han μέσω ελληνόφωνου διερμηνέα. Αναφέρθηκε στη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει πρόσθετους δασμούς έως και 37,6% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων (EV) που κατασκευάζονται στην Κίνα. Εξέφρασε την αποφασιστικότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τη διαφορά μέσω συνεχούς διαλόγου με την ευρωπαϊκή κοινότητα, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

Οι δημοσιογράφοι είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντηθούν με την αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, μετά την ανακοίνωση στις 23 Ιουλίου της συμφωνίας  «εθνικής ενότητας» μεταξύ της Χαμάς, της Φατάχ και 12 άλλων παλαιστινιακών παρατάξεων, για την οποία μεσολάβησε η Κίνα. Η συμφωνία προέκυψε μετά από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο.

Ο Πρέσβης Zou Xiaoli, Αντιπρόεδρος του Κινεζικού Λαϊκού Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων (CPIFA), οικοδεσπότης της επίσκεψης, συναντήθηκε με την κυπριακή αντιπροσωπεία. Ο αντιπρόεδρος Ζου ενημέρωσε κυρίως για την ουσία της Τρίτης Ολομέλειας της 20ης Κεντρικής Επιτροπής του CCP. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις σχέσεις Κίνας-Κύπρου και Κίνας-Ευρώπης και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες.

Ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις στην πρωτεύουσα, η αποστολή επισκέφθηκε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και έκανε στάση στην εφημερίδα People's Daily, την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η οποία στοχεύει στη σύνδεση του Κόμματος με τον λαό. Το 2023, η ημερήσια κυκλοφορία της People's Daily έφτασε τα 3,56 εκατομμύρια αντίτυπα, και έχει εξελιχθεί σε μια νέα κύρια ομάδα μέσων με περισσότερα από 10 κανάλια, συμπεριλαμβανομένων έντυπων εφημερίδων, περιοδικών, ιστοσελίδων, εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, λογαριασμών σε κοινωνικά μέσα και ψηφιακές οθόνες. Η διαδικτυακή έκδοση της People's Daily διατίθεται σε επτά γλώσσες εθνοτικών μειονοτήτων και σε 15 ξένες γλώσσες.

Η εφημερίδα διαθέτει επίσης μια διεθνή έκδοση με συνολική κυκλοφορία πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε 86 χώρες και περιοχές, με νέα brands όπως το Haiwainet.cn, την εφαρμογή Haike και λογαριασμούς στο Wechat. Η People's Daily εκδίδει επίσης αγγλική έκδοση από το 2009, υπό την ονομασία Global Times. Οι Κινέζοι αξιοποιούν πλήρως την τεχνολογία για να προωθήσουν τις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, με τον Γενικό Γραμματέα Σι Τζινπίνγκ να υποστηρίζει πλήρως τον ρόλο της εφημερίδας και να την ενθαρρύνει να επεκτείνει την επιρροή της ώστε να φτάσει σε μεγαλύτερο κοινό. Η People's Daily ίδρυσε ένα Κέντρο, σχεδιασμένο για την παραγωγή ειδήσεων σε όλα τα μέσα, σύμφωνα με τη γενική τάση σύγκλισης και ανάπτυξης των μέσων ενημέρωσης. Σε ένα συγκρότημα που μοιάζει με τεράστιο πάρκο, φιλοξενούνται τα παλαιά γραφεία μαζί με τα νέα, καθώς και διαμερίσματα για το προσωπικό που χρειάζεται να παραμείνει στην πρωτεύουσα.

Το Xinhua είναι το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας και ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στη χώρα. Με έδρα το επιχειρηματικό κέντρο της πρωτεύουσας, το Xinhua παρέχει ολοκληρωμένη ειδησεογραφική κάλυψη σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού και των διεθνών υποθέσεων. Χρησιμεύει ως κύρια πηγή πληροφοριών για τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης και έχει επίσης διεθνή επιρροή. Λειτουργεί ένα τεράστιο δίκτυο ανταποκριτών και γραφείων παγκοσμίως, καθιστώντας το βασικό παράγοντα στην παγκόσμια διάδοση ειδήσεων. Οι αναφορές της αναφέρονται συχνά από άλλα μέσα ενημέρωσης και συμβάλλουν στην παρουσία των μέσων ενημέρωσης της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή.

Νίνγκπο

Επόμενος σταθμός μετά την πρωτεύουσα ήταν η πόλη Ningbo/Νίνγκπο, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτογραμμή της Κίνας. Μία από τις παλαιότερες πόλεις της Κίνας, το Νίγκπο, με μακρά ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας Zhejiang. Με πληθυσμό 9,62 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μία από τις 15 υποεπαρχιακές πόλεις της Κίνας και απολαμβάνει αυτονομία σε επαρχιακό επίπεδο όσον αφορά τη διαμόρφωση οικονομικής και χρηματοοικονομικής πολιτικής. Φιλοξενεί ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο όπου βρίσκονται τα παγκόσμια κεντρικά γραφεία και εγγεγραμμένα γραφεία περισσότερων από 100 εισηγμένων εταιρειών. Είναι επίσης αδελφοποιημένη πόλη με τη Λάρνακα, ακόμη μια παραλιακή πόλη.

Η Cao Sheng, Διευθύντρια στο Τμήμα Πρωτοκόλλου και Πληροφοριών Αμερικανικών και Ωκεανικών Υποθέσεων του Ningbo Foreign Office, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ Ningbo και Λάρνακας, καθώς και οι δύο είναι σημαντικές πόλεις-λιμάνια σημειώνοντας ότι οι επαφές θα ενταθούν τώρα με την επανεκλογή του Δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Βύρα για να υποστηρίξει τη συνεργασία, τις ανταλλαγές και συνεργασία.

Χάρη στο λιμάνι του, το Νίγκπο ακμάζει. Το λιμάνι Ningbo Zhoushan εξυπηρετείται από τις κύριες ναυτιλιακές οδούς του Ειρηνικού και συνδέεται με πάνω από 300 δρομολόγια σε πάνω από 600 λιμάνια σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, που εργάζονται περισσότερες από 350 ημέρες το χρόνο. Μπορεί να φιλοξενήσει πλοία 300.000 DWT και έως 400.000 DWT. Περιέχει 19 περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του τρίτου τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων Ningbo Beilun, που μπορεί να εξυπηρετήσει τα μεγαλύτερα πλοία όλο το εικοσιτετράωρο. Το λιμάνι έχει χειριστεί 1,32 δισεκατομμύρια τόνους φορτίου το 2023 και απολαμβάνει τον τίτλο του πιο πολυσύχναστου λιμανιού φορτίου στον κόσμο. Ο όγκος εμπορευματοκιβωτίων που διακινήθηκε από το λιμάνι έφτασε τα 35,3 εκατομμύρια TEU, καθιστώντας το ζωτικής σημασίας για το Belt and Road.

Μια πόλη που θεωρείται ζωντανό μνημείο των προηγούμενων αλληλεπιδράσεων του ιστορικού δρόμου του μεταξιού, το Νίνγκπο έχει δημιουργήσει επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με περισσότερες από 220 χώρες παγκοσμίως. Μόνο το 2023, ο συνολικός όγκος εισαγωγών και εξαγωγών της πόλης έφτασε τα 1,27793 τρισεκατομμύρια yuan και φιλοξενεί τη ζώνη επιχειρηματικής επίδειξης μεταξύ Κίνας - Συνεργασίας Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEEC) και την έκθεση Κίνα - CEEC. Σε μια έκταση 32 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, που στεγάζει 58 εισαγωγείς προϊόντων και 34 περίπτερα εμπορευμάτων, οι ντόπιοι ενθαρρύνονται να επισκεφθούν και να αγοράσουν από τα 5 χιλιάδες προϊόντα σε διάφορες κατηγορίες. Το περίπτερο λειτουργεί επίσης 20 κέντρα απευθείας πωλήσεων σε οκτώ πόλεις σε τρεις επαρχίες, ενώ υπάρχουν ειδικά τμήματα για προϊόντα CEEC στο UnionPay Mall, στο Taixianggou και σε άλλες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.  Το περίπτερο διαθέτει προϊόντα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων από την Ελλάδα.

Το Ningbo Media Group τράβηξε την προσοχή των Κυπρίων δημοσιογράφων καθώς είναι ένας ολοκληρωμένος όμιλος μέσων ενημέρωσης και λειτουργεί πολλά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια, μαζί με την εφαρμογή ειδήσεων Ningju. Διαθέτει επίσης εταιρείες κινηματογράφου, τηλεόρασης, διαχείρισης εκδηλώσεων και τεχνολογίας. Σε νεόδμητες εγκαταστάσεις, ο Όμιλος διαθέτει σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις, τηλεοπτικά στούντιο που ενσωματώνουν δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, μισή ντουζίνα οχήματα τελευταίας τεχνολογίας για ζωντανή μετάδοση και τα πιο σύγχρονα τηλεοπτικά στούντιο.

Το Ningbo στεγάζει επίσης το Μουσείο Tianyige, με το περίφημο περίπτερο Tianyi, το οποίο είναι η παλαιότερη ιδιωτική βιβλιοθήκη στην Κίνα και μία από τις τρεις παλαιότερες οικογενειακές βιβλιοθήκες στον κόσμο. Διαθέτει 300 χιλιάδες αρχαία βιβλία εκ των οποίων 80 χιλιάδες είναι σπάνιοι τόμοι σε άριστη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων αρχαίων βιβλίων, έργων καλλιγραφίας, ζωγραφικής, επιγραφών, χαρακτικών, επίπλων, πέτρινων γλυπτών και πολλά άλλα.

Η πόλη φιλοξενεί επίσης εταιρείες όπως η Soundking Group και η Joyson Holding. Η πρώτη έχει ιστορία 35 ετών, καθιστώντας την παγκόσμιο ηγέτη στην έξυπνη ολοκληρωμένη οπτικοακουστική τεχνολογία και κατατάσσεται στην 21η θέση μεταξύ των κορυφαίων 225 επαγγελματικών βιομηχανιών ήχου και μουσικών οργάνων στον κόσμο. Ήταν επίσης ο προμηθευτής για πέντε εκδηλώσεις παγκόσμιας εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, της Παγκόσμιας Έκθεσης της Σαγκάης και της συνόδου κορυφής της G20.

Η Joyson Holding ήταν η δεύτερη εταιρεία που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία. Θεωρείται σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, ιδιαίτερα μέσω της θυγατρικής της, Ningbo Joyson Electronic Corp. Ιδρύθηκε το 2004 από τον Wang Jianfeng, η εταιρεία απασχολεί σχεδόν 44.000 άτομα και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές ηλεκτρονικών αυτοκινήτων και συστημάτων ασφαλείας στον κόσμο.

Η Joyson επικεντρώνεται σε διάφορους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως τα έξυπνα συστήματα εσωτερικών χώρων, τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, τις λύσεις ηλεκτροκίνησης και τα ολοκληρωμένα συστήματα ασφάλειας οχημάτων. Η εταιρεία διαθέτει πολλές επιχειρηματικές μονάδες και ερευνητικά ινστιτούτα αφιερωμένα στην καινοτομία σε αυτούς τους τομείς. Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτων διαθέτουν συστήματα ασφάλειας της Joyson, όπως το Volkswagen Group που ενσωματώνει αερόσακους, ζώνες ασφαλείας και τιμόνια της Joyson σε διάφορα μοντέλα, η BMW και η Mercedes-Benz, όπου η Joyson προμηθεύει εξαρτήματα ασφάλειας, ιδιαίτερα στα μοντέλα υψηλότερης κατηγορίας που απαιτούν κορυφαία τεχνολογία ασφαλείας, καθώς και η Συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi.

Ναντζίνγκ

Ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας ήταν η Ναντζίνγκ, μια πόλη που βρίσκεται στην καρδιά του δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ και λειτουργεί ως το πολιτικό, πολιτιστικό, επιστημονικό και τεχνολογικό κέντρο της επαρχίας Τσιανγκσού. Η αντιπροσωπεία έφτασε εκεί με το bullet train (σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας) από το Νίγκπο, μια μοναδική εμπειρία, καθώς αυτά τα τρένα αποδείχθηκαν ένας αποτελεσματικός και άνετος τρόπος μετακίνησης μεταξύ πόλεων. Το δίκτυο υψηλής ταχύτητας της Κίνας (HSR) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα στον κόσμο, με τρένα που μπορούν να φτάσουν ταχύτητες έως και 350 χλμ/ώρα.

Η Ναντζίνγκ είναι μια ζωντανή πόλη· το 2019, η UNESCO αναγνώρισε τη Ναντζίνγκ ως «Πόλη της Λογοτεχνίας» στο πλαίσιο του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων. Με συνολική έκταση 6.587 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μόνιμο πληθυσμό σχεδόν 9,5 εκατομμύρια, αποτελεί σημαντική κεντρική πόλη στην ανατολική Κίνα και την πρωτεύουσα της επαρχίας Τσιανγκσού. Έχει καταβάλει αδιάκοπες προσπάθειες για να αυξήσει την παγκόσμια παρουσία και αναγνωρισιμότητά της, εστιάζοντας στις υπηρεσίες εστίασης, τη διαμονή, τις συγκοινωνιακές συνδέσεις, τα αξιοθέατα, τα ψώνια και τη διασκέδαση. Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της αστικής ταυτότητας και της ελκυστικότητας της πόλης, καθώς και στην αναβάθμιση της φήμης της ως μια «εθνικά αναγνωρισμένη και παγκοσμίως φημισμένη πόλη κατανάλωσης».

Πράγματι, η Ναντζίνγκ είναι διαφορετική από τις άλλες δύο πόλεις που επισκέφθηκαν οι δημοσιογράφοι. Οι οικογένειες και οι νέοι απολαμβάνουν την πόλη τους και κυκλοφορούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα ψώνια, η νυχτερινή ζωή, η πολιτιστική της σημασία και το πιο ήπιο κλίμα κάνουν τη Ναντζίνγκ να ξεχωρίζει. Η πόλη αυτή είναι επίσης αδελφοποιημένη με τη Λεμεσό, με αντιπροσωπεία της τοπικής κυβέρνησης να έχει πραγματοποιήσει μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο επίσκεψη στην Κύπρο.

Η Ναντζίνγκ επίσης έχει και μια ιστορία πολύ τραγική. Μετά την κατάληψη της πόλης, στις 13 Δεκεμβρίου 1937, οι Ιάπωνες προχώρησαν σε μια αδίστακτη σφαγή αμάχων και στρατιωτών. Ο αριθμός των Κινέζων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της σφαγής έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενών συζητήσεων, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 100.000 έως 300.000.

Οι έξι εβδομάδες που ακολούθησαν είναι γνωστές στην Ιστορία ως «Ο βιασμός της Ναντζίνγκ» και αποτελούν ένα από τα πιο φρικιαστικά κεφάλαια της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πρώτη στάση ήταν το Έργο Ανανέωσης της Περιοχής Ξιαοσίχου, μια σημαντική πρωτοβουλία αστικής αναγέννησης στη Ναντζίνγκ, που εστιάζει στην αναβίωση μιας ιστορικά σημαντικής, αλλά υποβαθμισμένης γειτονιάς. Το έργο αποσκοπεί στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής ενώ βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και τις υποδομές. Διατηρεί τις παραδοσιακές δομές και τον κοινωνικό ιστό, που χρονολογούνται από τις δυναστείες Μινγκ και Τσινγκ. Η αναδιαμόρφωση της περιοχής έχει μετατρέψει την Ξιαοσίχου από μια υποβαθμισμένη περιοχή σε μια ζωντανή κοινότητα, συνδυάζοντας τη γοητεία παλαιότερων εποχών με σύγχρονες ανέσεις. Το έργο έχει αναγνωριστεί για την ισορροπημένη προσέγγισή του, κερδίζοντας βραβεία όπως το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για την Ασία-Ειρηνικό του 2022.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο έργο είναι η Διεθνής Κοινότητα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, ένα σημαντικό έργο αστικής ανάπτυξης που ξεκίνησε σε συνδυασμό με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2014. Αυτή η κοινότητα σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει πολλαπλούς σκοπούς, τόσο κατά τη διάρκεια των αγώνων όσο και στα χρόνια που ακολούθησαν την εκδήλωση. Διάφορες τέχνες και χειροτεχνίες καθώς και υπηρεσίες παρέχονται στους κατοίκους της κοινότητας.

Επιπλέον, στον εκσυγχρονισμό της πόλης προστίθεται το Κέντρο Κυβερνητικών Υπηρεσιών της Ναντζίνγκ, μια εγκατάσταση που έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό των διοικητικών υπηρεσιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών λειτουργιών. Χρησιμεύει ως κεντρικός κόμβος όπου οι κάτοικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, διοικητικών υπηρεσιών όπως εγγραφή επιχειρήσεων, άδειες, δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης, της υγειονομικής περίθαλψης και των ερευνών και συμβουλών που σχετίζονται με την εκπαίδευση για βοήθεια σε νομικά ζητήματα, στέγαση και άλλα προσωπικά ή επιχειρηματικά θέματα.

Το Κέντρο στοχεύει να παρέχει μια πιο φιλική προς τον χρήστη εμπειρία για τους κατοίκους ενσωματώνοντας διάφορα κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες σε μια ενιαία τοποθεσία. Διαθέτει σύγχρονη τεχνολογία και συστήματα για τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής επεξεργασίας και τη μείωση του χρόνου αναμονής.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο του ταξιδιού ήταν το Software Valley της Κίνας, που αναπτύχθηκε ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Κίνας για την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και την ανάπτυξη των βιομηχανιών λογισμικού και πληροφορικής. Είναι ένας εξέχων κόμβος τεχνολογίας και καινοτομίας που βρίσκεται στο Nanjing, επαρχία Jiangsu με στόχο την προσέλκυση τεχνολογικών επενδύσεων, την προώθηση της καινοτομίας και τη βοήθεια στην ανάπτυξη της βιομηχανίας λογισμικού της Κίνας και του τομέα υπηρεσιών πληροφορικής, προωθώντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία και τις επιχειρηματικές πρακτικές. Αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Κίνας να δημιουργήσει ένα δυναμικό περιβάλλον για τεχνολογική πρόοδο και οικονομική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τη θέση της ως βασικού παίκτη στο παγκόσμιο τεχνολογικό τοπίο.

Τελευταίος σταθμός στο Ναντζίνγκ ήταν το Longhoo.net, ο τοπικός οργανισμός ΜΜΕ όπου οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στις ραδιοτηλεοπτικές εγκαταστάσεις με προσωπικό 300 άτομα, εξυπηρετεί τους κατοίκους της πόλης. Στόχος είναι να προωθήσει νέες τεχνολογίες και ειδησεογραφικά προϊόντα. Επίσης, δημιούργησε πλατφόρμα μέσω της οποίας προβάλλονται προϊόντα ντόπιων αγροτών τα οποία είναι προς πώληση. Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε τον καιρό που η χώρα επηρεάστηκε από τον κορωνοϊό. Ο οργανισμός έχει πάρει επίσης βραβείο για βίντεο το οποίο προβάλλει τη σφαγή στο Ναντζίνγκ.

Καθώς το ταξίδι έφτανε στο τέλος του μπορούμε να πούμε ότι η αντιπροσωπεία αποκόμισε μια ολοκληρωμένη εικόνα της δυναμικής ανάπτυξης της χώρας και της δέσμευσής της να ανοίξει την οικονομία της. Το ταξίδι μέσω του Πεκίνου, του Ningbo και του Nanjing παρουσίασε τις τεράστιες δυνατότητες και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Κίνας, παρά τις προκλήσεις που απορρέουν από το μοναδικό πολιτικό περιβάλλον και τους όποιους περιορισμούς στο διαδίκτυο. Παράλληλα κατέδειξε τη στρατηγική εστίαση της Κίνας στην οικονομική επέκταση και τη διεθνή συνεργασία, ενώ οι δημοσιογράφοι είδαν από κοντά τις πολυπλοκότητες του πολιτικού και κοινωνικού τοπίου της. Η εμπειρία αυτή παρείχε στην ομάδα πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαρκή εξέλιξη της Κίνας και τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα