Βγήκε στην επίθεση κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ ο Ορφανίδης-«Θεατές στις εξελίξεις»

Επίθεση με κύριο αποδέκτη την ηγεσία του ΔΗΚΟ εξαπέλυσε ο βουλευτής Λάρνακας του κόμματος Χρίστος Ορφανίδης, καταγγέλλοντας την απουσία τοποθέτησης για το Κυπριακό. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ορφανίδης, μαζί με τους βουλευτές Ζαχαρία Κουλία και Παύλο Μυλωνά, είχαν απευθύνει επιστολή στον Νικόλα Παπαδόπουλο και μετά την γνωστοποίηση της βολιδοσκόπησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για συμμετοχή σε τριμερή, εκφράζοντας ανησυχία και ζητώντας σύγκληση των συλλογικών οργάνων του ΔΗΚΟ. Η επιστολή παραμένει αναπάντητη και δεν ορίστηκε σχετική συνεδρία.

Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Ορφανίδης κάνει λόγο για «θεατές στις εξελίξεις, τηρώντας σιγή ιχθύος σαν να μη συμβαίνει τίποτα». Ωστόσο πήρε τα πράγματα ένα βήμα παρακάτω, επικρίνοντας τους ευρύτερους χειρισμούς του ΔΗΚΟ. «Ούτε μια συμφωνία αρχών δεν έγινε για να προστατευτεί, αν μη τι άλλο και η υστεροφημία του κόμματος και η Κυπριακή Δημοκρατία, αντιθέτως, δόθηκε στήριξη εν λευκώ στην επιλογή άλλου που την τροχοδρόμησε», τόνισε.

Ο Χρίστος Ορφανίδης έστρεψε τα πυρά του και προς το Προεδρικό και την ομάδα που διορίστηκε κατόπιν εισηγήσεων των κομμάτων, λέγοντας πως οι εξελίξεις τρέχουν εν καιρώ «διακοπών» και η περιβόητη Πολιτική ομάδα Κυπριακού «υπνώττει σαν να είναι ανύπαρκτη, που τώρα τη ‘θυμήθηκαν’ ότι την έχουν συστήσει για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μετά από τόσες πολλές δηλώσεις και ‘πρωτοβουλίες’».

Υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ, τα άλλα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, που εκφράστηκαν επίσημα σε σχέση με την αποδοχή από μέρους της Λευκωσίας της συμμετοχής του Τούρκου ΥΠΕΞ στην επόμενη συνάντηση Gymnich, το ΔΗΚΟ ουδέποτε εξέδωσε ανακοίνωση. Η ΕΔΕΚ τάχθηκε καθαρά εναντίον, ενώ η ΔΗΠΑ τοποθετήθηκε υπέρ της προσέγγισης της Κυβέρνησης, παρά το γεγονός πως φαίνεται να μην υπάρχει πλήρης συμφωνία εσωκομματικά για αυτό. Ωστόσο παραμένει άγνωστο τι πιστεύει η ηγεσία του ΔΗΚΟ για το θέμα. Δηλώσεις έγιναν από κάποιους βουλευτές, όπως τον κ. Ορφανίδη και τον κ. Κουλία, που διαφώνησαν με τη θέση της Κυβέρνησης, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν οι θέσεις αυτές υιοθετούνται και επίσημα.

Σημειώνεται ότι τη σύγκληση της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού είχε ζητήσει, μέσω επιστολής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από λίγες μέρες, και ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος είναι μέλος της εκπροσωπώντας τον ΔΗΣΥ. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να προβεί σε ενημέρωση των κομμάτων στις 13 Σεπτεμβρίου, που έχει οριστεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, πριν από τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Δειτε Επισης

Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον από ΟΗΕ με συμμετοχή του ΠτΔ
Πρόεδρος: Σαφής και πολύτιμη η στήριξη της Κίνας, όπως αποδεικνύεται στο ΣΑ του ΟΗΕ
Γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ ανάμεσα στους εννέα νεκρούς από τις εκρήξεις στον Λίβανο
Τους υποψήφιους νέους Επιτρόπους συναντά την Τετάρτη στο Μπερλεμόν η Φον ντερ Λάιεν
Συνάντηση Στιούαρτ με Προύντζο και Χαρμαντσί για επικαιροποίηση μηχανισμών συνεργασίας
Να μην στείλει η ΕΕ άλλα όπλα στην Ουκρανία, ζητά ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου
Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στο διυλιστήριο-Στο νοσοκομείο με εγκαύματα εργαζόμενοι
Συγχαρητήρια Παναγιώτου στον Κώστα Καδή-«Το χαρτοφυλάκιο διευρύνει τις ευκαιρίες συνεργασίας»
Η Μέτσολα έθεσε στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου Επιτρόπων όσο πιο αποτελεσματικά
Απειλεί το Ισραήλ ότι «θα λάβει δίκαιη τιμωρία» η Χεζμπολάχ μετά τις ταυτόχρονες εκρήξεις