Η βαρόνος που έψαχνε η Interpol, ο παράδεισος εγκληματιών στα κατεχόμενα και ο... δολοφόνος του Σολωμού
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 21 Αυγούστου 2024
Η είδηση της παράνομης παραμονής της Sehriban Toptal από τη Γεωργία στα κατεχόμενα, η οποία καταζητείτο από την Interpol για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, μόνο έκπληξη δεν μπορεί να προκαλέσει, αφού είναι γνωστό τοις πάσι, ότι το ψευδοκράτος αποτελεί καταφύγιο για εγκληματικά στοιχεία, από όλο τον κόσμο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνέλαβαν γυναίκα αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης στα κατεχόμενα
Κατά καιρούς, αρκετοί καταζητούμενοι, βρίσκουν «άσυλο» στα κατεχόμενα, προκειμένου να αποφύγουν τον νόμο και τη σύλληψη από τις διεθνείς αρχές, όπως η Ιnterpol και η Εuropol. Εξού και πολλοί, χαρακτηρίζουν τα κατεχόμενα ως τον παράδεισο των εγκληματιών, αφού όπως αποκαλύφθηκε σε διάφορες περιπτώσεις, εκεί διέμεναν βαρυσήμαντα ονόματα, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν ευρωπαϊκά και διεθνές εντάλματα σύλληψης.
Ωστόσο, δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ενώ οι κατοχικές αρχές γνωρίζουν πως σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων εκκρεμούν εντάλματα και καταζητούνται για σοβαρά αδικήματα, εντούτοις σφυρίζουν αδιάφορα, αναλόγως συμφερόντων.
Ποια είναι η Sehriban Toptal
Σε ό,τι αφορά την καταζητούμενη που τελικά συνελήφθη από την «αστυνομία» του ψευδοκράτους, Sehriban Toptal, όπως αναφέρεται εκτενώς στα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, είναι πρόσωπο το οποίο έψαχνε για μεγάλο χρονικό διάστημα η Interpol, αφού εναντίον της εκκρεμούν υποθέσεις που έχουν να κάνουμε με διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και αγοραπωλησίες ακινήτων, μέσω των οποίων ξέπλενε βρώμικο χρήμα.
Όπως αναφέρεται εξάλλου, η Toptal πέραν του γεγονότος ότι καταζητείτο από την Interpol, θεωρείτο και «απαγορευμένη μετανάστρια» στα κατεχόμενα από το ίδιο το ψευδοκράτος, ωστόσο διέμενε για αρκετό καιρό στην Κύπρο, μέχρι που τελικά συνελήφθη το περασμένο Σάββατο από την ψευδοαστυνομία.
Στο τουρκοκυπριακό Τύπο, τίθεται σειρά ερωτημάτων για το τι θα συμβεί σε σχέση με όσους υποβοήθησαν την Τoptal να κρυφτεί και να ζήσει στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την Κibrisgercek, η καταζητούμενη είχε εξαγοράσει τη σιωπή κάποιων «μεγάλων κεφαλιών», όπως τους χαρακτηρίζει στα κατεχόμενα και ζούσε υπό την προστασία τους.
Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τα τουρκοκυπριακά μέσα, έχουν νομικά θέματα με τον σύζυγο της, τον οποίον χαρακτηρίζουν βαρόνο της νύχτας και ο οποίος προέβη σε καταγγελία σε βάρος τους για λίβελο.
Σημειώνεται ότι η Toptal θα παραδοθεί στις Τουρκικές Αρχές από το κατοχικό καθεστώς.
Φυγάδες που κρύφτηκαν στα κατεχόμενα
Τα παραδείγματα για φυγάδες που κρύφτηκαν στα κατεχόμενα κατά καιρούς, είναι πάρα πολλά. Βαρόνοι ναρκωτικών, μέλη του υποκόσμου, μαφιόζοι και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι μερικοί απ’ αυτούς που εντοπίστηκαν να διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα.
Παραδείγματα προσώπων που έχουν εκδοθεί στην Τουρκία, καθότι καταζητούνταν διεθνώς, ήταν ο Ιταλός μαφιόζος Sebastiano Claudio Saia, ο Ρώσος βαρόνος ναρκωτικών Viktor Panyushin και ο Αυστραλός αρχηγός της νύχτας Mark Douglas Buddle.
Οι πιο πάνω, είχαν άδεια παραμονής στα κατεχόμενα, αφού είχαν αγοράσει ακίνητη περιουσία. Παράλληλα υπήρχαν κατά καιρούς πληροφορίες που έφεραν άτομα ενταγμένα στο ISIS να βρήκαν τον… παράδεισό τους στο ψευδοκράτος.
Άγνωστο είναι εξάλλου πόσοι άλλοι εγκληματίες βρίσκονται ακόμα στο ψευδοκράτος και ζουν χωρίς να μπορεί κάποιος να τους συλλάβει, αλλά και πόσοι πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια, παρότι καταζητούνταν, είτε από την Ιnterpol είτε από την Εuropol.
Παράλληλα, στο παρελθόν παρατηρήθηκε το φαινόμενο σε εγκλήματα που είχαν σχέση με τον υπόκοσμο, να φθάνουν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου εκτελεστές για να εκτελέσουν συμβόλαια θανάτου ή ακόμα και εγκληματίες που έδρασαν στις ελεύθερες περιοχές να βρίσκουν καταφύγιο στα κατεχόμενα για να μείνουν ασύλληπτοι.
Αλά καρτ οι συλλήψεις
Οι πιο πάνω εγκληματίες, τελικά συνελήφθησαν και εκδόθηκαν στην Τουρκία, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις προσώπων που καταζητούνται και οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι, με τις ευλογίες του ψευδοκράτους και αυτών που έχουν τον έλεγχο στα κέντρα εξουσίας.
Ένα τρανό παράδειγμα, είναι οι δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι σκότωσαν εν ψυχρώ δύο ανθρώπους, σε ζωντανή μετάδοση, αλλά απολαμβάνουν την ελευθερία τους στα κατεχόμενα.
Σαν να μην φτάνει αυτό, ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ακίν, όχι μόνο δεν συνελήφθη ποτέ, αλλά επιβραβεύτηκε για το έγκλημά του, λαμβάνονταν «υπουργική» θέση στο ψευδοκράτος.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του δραπέτη των Κεντρικών Φυλακών, Παναγιώτη Νετζατί, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2007 για φόνο εκ προμελέτης στην ελεύθερη Κύπρο και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ωστόσο το 2007 δραπέτευσε από τις Φυλακές και βρήκε καταφύγιο στα κατεχόμενα, όπου ζει τη ζωή του μέχρι σήμερα.
Το συγκεκριμένο πρόσωπο, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής χαρακτηριζόταν ως πράκτορας της ΜΙΤ, γεγονός που φαίνεται να επηρέασε της κατοχικές Αρχές να κλείσουν τα μάτια τους και να τον αφήσουν να ζει ανενόχλητος στα κατεχόμενα. Σημειώνεται ότι σε πολλές άλλες περιπτώσεις, παραδόθηκαν στις κυπριακές Αρχές καταζητούμενοι που πέρασαν στα κατεχόμενα, μέσω της δικοινοτικής επιτροπής.
Τα παραδείγματα των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, όπως και του Παναγιώτη Νετζατί, δείχνουν ότι στα κατεχόμενα οι συλλήψεις και οι εκδόσεις εγκληματιών είτε σε διεθνή Αρχές, είτε ακόμα και στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της δικοινοτικής επιτροπής, γίνονται αλά καρτ και βάσει των συμφερόντων που υπάρχουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απήγαγε, βίασε, σκότωσε και έθαψε τη σύντροφο του – Ο «σκληρός» πράκτορας, το έγκλημα και η απόδραση