«Ηλικιωμένοι δεν ανάβουν κλιματιστικό και παθαίνουν θερμοπληξία»-Φωνές για φουσκωμένους λογαριασμούς

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι ηλικιωμένοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, όσον αφορά στους αυξημένους λογαριασμούς του ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην ανάβουν κλιματιστικό ή ανεμιστήρα στο σπίτι και να παθαίνουν θερμοπληξία.

Συνεχείς είναι οι αναφορές και οι καταγγελίες προς το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, που κάνουν λόγο για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, λόγω των ψηλών θερμοκρασιών και το γεγονός ότι δεν ανάβουν το κλιματιστικό, επειδή δεν θα μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος.

«Λόγω της ακρίβειας του ρεύματος, οι ηλικιωμένοι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν ανάβουν ανεμιστήρες ή κλιματιστικό, επειδή φοβούνται ότι δεν θα έχουν να πληρώσουν στο τέλος του μήνα και παθαίνουν θερμοπληξία. Είχαμε αρκετές αναφορές ότι πηγαίνουν στις υπεραγορές και μετρούν τα ψιλά τους για να αγοράσουν πράγματα, επειδή στο τέλος του μήνα πρέπει να πληρώσουν το ρεύμα», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου, Δήμος Αντωνίου.

Μία από αυτές τις καταγγελίες που έλαβε το Παρατηρητήριο, έκανε λόγο για έναν 75χρονο που πέθανε από καρδιακή ανακοπή, με τους συγγενείς του να πιστεύουν ότι προκλήθηκε επειδή δεν άναβε κλιματιστικό, εν μέσω καύσωνα, και έπαθε θερμοπληξία. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από ιατρούς.

«Είναι μία δύσκολη κατάσταση. Ενώ φτιάξαμε τα προβλήματα στα ιδρύματα, λόγω και των επισκέψεων από το Γραφείο Ευημερίας, στα σπίτια η κατάσταση είναι τραγική. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Κάποιοι δήμοι άνοιξαν τις πόρτες τους και προσφέρουν κλιματιζόμενες αίθουσες, όμως είναι για κάποιες ώρες και όταν οι ηλικιωμένοι πηγαίνουν στο σπίτι τους, με τα επίπεδα της υγρασίας κλπ, είναι δυσμενείς οι συνθήκες».

Σημειώνεται πως δεν είναι και τόσο απίθανα τα περιστατικά θερμοπληξίας σε ηλικιωμένους, που κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει, καθώς το σώμα τους, όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου, παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες και δεν το αισθάνονται ότι είναι στα όρια της θερμοπληξίας.

Έκκληση προς τους αρμοδίους

Στο μεταξύ, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας απευθύνει εκ νέου έκκληση τόσο προς την Κυβέρνηση, όσο και προς την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, για να προβούν σε διακανονισμούς, ώστε να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

«Από το 2018 στέλνουμε επιστολές στην ΑΗΚ για το θέμα. Τους προκαλώ δημόσια να κάνει σύσκεψη το ΔΣ της ΑΗΚ χωρίς κλιματιστικό. Αυτό που ζητούμε εμείς είναι να δείξουν κοινωνικό πρόσωπο και να δώσουν γενναίες εκπτώσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους και όχι μόνο. Η Κυβέρνηση ξέρει ποιοι είναι αυτοί, ποιοι έχουν προβλήματα. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορούν να δώσουν ολόκληρες λίστες στην ΑΗΚ».

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ