Καταγγελία στην Επίτροπο για τις συνθήκες κράτησης στην πτέρυγα 4 των Κεντρικών-Κατεπείγουσα επιστολή

Κατεπείγουσα επιστολή στην Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, από την οποία ζητά απαντήσεις, απέστειλε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ενώπιον της οποίας υποβλήθηκαν καταγγελίες αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης κρατουμένων στην πτέρυγα 4, αλλά και για το γεγονός ότι στην εν λόγω πτέρυγα κρατείται υπόδικος, αν και υπάρχουν αυστηρές συστάσεις από την Επιτροπή Πρόληψης κατά των Βασανιστηρίων (CPT) πως θα πρέπει να διαχωρίζονται από τους κατάδικους.

Ενώπιον της Επιτρόπου Διοικήσεως υπάρχουν δύο καταγγελίες που υποβλήθηκαν προ ημερών, εκ των οποίων η μία πήρε το δρόμο της διερεύνησης, αφού έχει αποσταλεί επιστολή στην Διεύθυνση Φυλακών με την οποία ζητά να δώσει τις θέσεις της, σε σχέση με τα όσα διατυπώνονται από συγγενή κρατούμενου, για τον οποία διατάχθηκε πρόσφατα η κράτηση τους ως υπόδικος.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, οι συνθήκες διαβίωσης στην συγκεκριμένη πτέρυγα δεν είναι κατάλληλες, καθώς, όπως υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχει κλιματισμός ή ανεμιστήρες, με αποτέλεσμα να επικρατεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στα κελιά και οι κρατούμενοι να αδυνατούν να κοιμηθούν, ενώ οι τουαλέτες και τα μπάνια, δεν διαθέτουν φωτισμό, αφού κάηκε η λάμπα, χωρίς όμως να έχει αντικατασταθεί.

Περαιτέρω, σε σχέση με τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων, καταγγέλλεται πως δεν υπάρχουν παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, όπως πρίζες και διακόπτες και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση ηλεκτρικών συσκευών (τηλεόραση, ανεμιστήρας κλπ.), ενώ όπως αναφέρεται στην καταγγελία, δεν υπάρχει τραπεζαρία για να λαμβάνουν το γεύμα τους οι κρατούμενοι.

Επιπρόσθετα, γίνεται λόγος για «προβληματική επικοινωνία» μεταξύ του κρατουμένου με την οικογένεια του, καθώς, όπως καταγγέλλεται, λόγω υπερπληθυσμού η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών όρισε ραντεβού για συνάντηση με συγγενικό του πρόσωπο τον Σεπτέμβριο, ενώ υποδεικνύεται πως σε ολόκληρη την πτέρυγα υφίσταται μόνο ένας τηλεφωνικός θάλαμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρατούμενος έκανε... παζαράκι το κελί του-Εντοπίστηκαν 18 τηλεοράσεις και χάπια

Υπόδικος στους κατάδικους

Πέραν των πιο πάνω, η Επίτροπος στην επιστολή της αναφέρει πως καταγγέλλεται επίσης πως ο εκ των κρατουμένων που υπέβαλε παράπονο, είναι υπόδικος και όχι κατάδικος, ενώ δεν αντιμετωπίζει οποιαδήποτε προβλήματα υγείας, ώστε να κριθεί η ανάγκη για κράτηση του στην πτέρυγα 4, όπου κρατούνται ευάλωτα πρόσωπα.

Ως εκ τούτου, στην καταγγελία διατυπώνεται η θέση πως η κράτηση του εν λόγω υπόδικου στην συγκεκριμένη πτέρυγα, χωρίς την συγκατάθεση του, δεν αιτιολογείται και είναι τιμωρητική από πλευράς του Τμήματος Φυλακών προς τον συγκεκριμένο κρατούμενο, σημειώνοντας πως η στάση της Διεύθυνσης καταπατά τα δικαιώματα του.

Για το εν λόγω θέμα, η Επίτροπος Διοικήσεως στην επιστολή της προς την Διεύθυνση, αναφέρει πως έχει επισημανθεί σε εκθέσεις της, υπό την αρμοδιότητά της ως Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων, στις οποίες επεσήμανε ότι «η συγκεκριμένη πρακτική έρχεται σε αντίθεση με τις σχετικές επί του θέματος συστάσεις της CPT, η οποία συστήνει τον διαχωρισμό των συγκεκριμένων κατηγοριών κρατουμένων, καθώς και με τους Ελάχιστους Κανόνες του ΟΗΕ για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων (The Nelson Mandela Rules) βάσει των οποίων οι υπόδικοι κρατούμενοι θα πρέπει να κρατούνται χωριστά από τους καταδικασθέντες».

Παράλληλα, στην καταγγελία που υποβλήθηκε, αναφέρεται πως έγιναν σχετικά διαβήματα στην Διεύθυνση των Φυλακών χωρίς καμία ανταπόκριση, εξού και ζητείται η παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως, στην οποία τέθηκαν υπόψη οι συνέπειες που απορρέουν από τέτοιες καταστάσεις (καταναγκαστικές συμπεριφορές, απομόνωση, εγκλεισμός), καλώντας την στις δέουσες ενέργειες.

Από την πλευρά της η Επίτροπος, ανταποκρίθηκε άμεσα, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στην Διεύθυνση, Φυλακών, από την οποία ζητά εντός μίας εβδομάδας, όπως παραθέσει τις θέσεις της σε σχέση με τα όσα καταγγέλλονται και ειδικότερα με ποιους τρόπου θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επικοινωνίας του κρατούμενου με την οικογένεια του, αλλά και για το γεγονός ότι τοποθετήθηκε σε πτέρυγα καταδίκων αντί υποδίκων.

Εκκρεμεί η καταγγελία για τα εντάλματα έρευνας

Σημειώνεται πως η πιο πάνω καταγγελία βρίσκεται και ενώπιον του Συνδέσμου Φυλακισμένων, ο οποίος κρατείται ενήμερος, ενώ αναμένεται τα σχετικά διαβήματα από την Επίτροπο Διοικήσεως, στην οποία έχει επίσης υποβληθεί καταγγελία σε σχέση με τις έρευνες από πλευράς Αστυνομίας, χωρίς σχετικά εντάλματα.

Το ζητούμενο που προκύπτει μέσα από την καταγγελία που απέστειλε ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων, δεν είναι οι έρευνες από πλευράς Αστυνομίας, αλλά το γεγονός πως αυτές διενεργούνται χωρίς ένταλμα και δεν είναι στοχευμένες, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, να παραβιάζονται τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων.

Στην καταγγελία που διαβίβασε στην Επίτροπο Διοικήσεως ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων και δικηγόρος, Αλέξανδρος Κληρίδης, γίνεται αναφορά στην μεγάλη έρευνα της Αστυνομίας, με την συνδρομή δεκάδων μελών της Δύναμης, που διενεργήθηκε στις 4 Ιουλίου στην κλειστή Φυλακή, σε όλες τις πτέρυγες, χωρίς να παρουσιαστεί οποιοδήποτε ένταλμα έρευνας στους άμεσα επηρεαζόμενους, δηλαδή τους κρατουμένους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, στην βάση της ενημέρωσης που έτυχε από τους κρατούμενους, δόθηκε «εντολή όπως κλειστούν όλοι στα κελιά τους (σχετικοί και άσχετοι με την έρευνα) μέχρι την ολοκλήρωση ολόκληρης της έρευνας σε όλη την Κεντρική Φυλακή, η οποία διήρκησε εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα (ώρες)».

Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνεται στην σχετική καταγγελία, αποτελεί ομαδική τιμωρία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αιτιολογηθεί ως νόμιμη και σε κάθε περίπτωση παραβιάζει ουσιαστικά δικαιώματα των κρατουμένων, όπως το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής αλλά ακόμα και της ελευθερίας.

Για την εν λόγω καταγγελία, η Επίτροπος επίσης ζήτησε τις θέσεις της Διεύθυνσης των Φυλακών, ενώ ζήτησε όπως της αποσταλεί το σχετικό αντίγραφο του διατάγματος του Δικαστηρίου, σχετικά με τις έρευνες που διενεργήθηκαν, ώστε να διαπιστωθεί ο ισχυρισμός εάν υπήρχε ή όχι σχετικό ένταλμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελία σε Λοττίδη για τα τεκταινόμενα στις Φυλακές-Στο κάδρο έρευνες χωρίς εντάλματα και ομαδική τιμωρία

Δειτε Επισης

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο στη Σκαρίνου
Ολονύκτιες εργασίες στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Λατσιών-Πέρα Χωρίου Νήσου
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού
Επιτυχής η πρώτη εθνική άσκηση κυβερνοασφάλειας
Υπό κράτηση άλλοι τρεις ύποπτοι για τα επεισόδια στο στάδιο «Αλφαμέγα»
Κατάφερε να ξεγελάσει 23χρονη και να της κλέψει το κινητό-Χειροπέδες σε 25χρονο
Βανδαλισμοί στα γραφεία της Ισότητας στη Λευκωσία (pics)