Ο Χακάν προκάλεσε… χαττά στη συμπολίτευση-Αγκάθι οι διαφωνίες στο Κυπριακό

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που επικρατούν ανάμεσα στα κόμματα της συμπολίτευσης ήρθαν στην επιφάνεια τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό. Όπως φάνηκε από τις ανακοινώσεις, η ΔΗΠΑ διαφοροποιείται από την ΕΔΕΚ αναφορικά με την αποδοχή της συμμετοχής του Χακάν Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αφού αντικρίζει θετικά την απόφαση της Κυβέρνησης. Το ΔΗΚΟ δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, αλλά στελέχη του με δηλώσεις τους εκφράζουν δυσαρέσκεια, ενώ η ΕΔΕΚ είναι κατηγορηματικά εναντίον.

Ήταν ορατό σε όλους, ακόμη και πριν από τις Προεδρικές Εκλογές, πως όταν θα άνοιγαν ζητήματα του Κυπριακού, οι διαφορές που προϋπήρχαν θα αποτελούσαν την μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της συμπολίτευσης. Γιατί άλλο είναι να υπάρχουν διαφοροποιήσεις για ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, η οποία σε γενικές γραμμές κινείται σε ένα κεντροδεξιό μοτίβο και ως εκ τούτου αυτές αποτελούν κατά κύριο λόγο αποκλίσεις, και άλλο να υπάρχουν διαφωνίες στο Κυπριακό, που αποτελεί σημαία για κάθε κόμμα και που υπάρχουν εντονότατες κόκκινες γραμμές.

Οι διαφωνίες δεν είναι πάντα ξεκάθαρες (ίσως με εξαίρεση την περίπτωση της ΕΔΕΚ, που διαφωνεί με το μοντέλο λύσης ΔΔΟ) αλλά είναι πάντα υπαρκτές και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη που εκδηλώνονται σήμερα. Τα τρία κόμματα συμφώνησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιες θέσεις αρχών και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια καταγγελία πως τις έχει παραβιάσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμφωνούν όλα, στον ίδιο βαθμό τουλάχιστον, για τους χειρισμούς και την τακτική του, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως να υπάρχουν και διαφορετικές ερμηνείες ανάμεσα στα στελέχη του ίδιου κόμματος.

Η μουρμούρα είχε ξεκινήσει από το βράδυ που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να διοργανώσουν τριμερή συνάντηση. Την επόμενη ημέρα, τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του κόμματος, εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία και ζητώντας του να συγκαλέσει τα συλλογικά όργανα του κόμματος για να γίνει συζήτηση. Τέτοια συνεδρία δεν έγινε, ούτε και απαντήθηκε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο η επιστολή. Επίσης δεν υπήρξε ανακοίνωση από το ΔΗΚΟ για το ζήτημα της παρουσίας του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Άτυπο Συμβούλιο και, ως εκ τούτου, δεν γνωρίζουμε αν οι τοποθετήσεις που γίνονται από στελέχη του κόμματος αντανακλούν και την επίσημη γραμμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ανησυχία στη συμπολίτευση για ενέργειες στο Κυπριακό-Στην επιφάνεια διαφωνίες

Σε τηλεοπτική παρέμβασή του στο Σίγμα, ο κ. Κουλίας σχολίασε του ότι η κίνηση αυτή είναι σε παντελώς λανθασμένη κατεύθυνση. «Πόσο νου χρειάζεται για να καταλάβεις ότι αυτό είναι άκρως ζημιογόνο για τα εθνικά μας θέματα;», διερωτήθηκε. Περαιτέρω, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ τόνισε ότι «λαμβάνουμε μέτρα καλής θελήσεως, όπως αυτό που σκέφτηκαν οι κύριοι οι δικοί μας, να λάβουν μέρος οι Τούρκοι στο Άτυπο Συμβούλιο, χωρίς όμως να αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία που κάθεται απέναντι. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι πολιτικές που υπερασπίζεται το ΔΗΚΟ». Υπέδειξε, δε, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. «Σκέφτηκε να πάρει τα ΜΟΕ. Έφερε κανένα αποτέλεσμα; Δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο.[…] Ανακοίνωσε ότι θα γίνει συνάντηση, ενώ ήταν ένα τηλεφώνημα. Το να τρέχεις ξωπίσω από τους Τούρκους και να τους παρακάλας να έρθουν στο τραπέζι, δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Η ΕΔΕΚ, αντιθέτως, εξέφρασε και επίσημα τη διαφωνία της. Με ανακοίνωσή της το Σάββατο, χαρακτήρισε «λανθασμένη κίνηση στρατηγικής και τακτικής» την απόφαση, «καθώς δεν έχει εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα καμία κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία σε κανένα επίπεδο». Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι η κατοχική χώρα στις κοινές δραστηριότητες ΕΕ-ΝΑΤΟ θέτει βέτο στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η απόφαση της κυβέρνησης, θα ήταν ορθή, θα είχε αντίκρισμα και ωφελιμότητα, αν διασφαλιζόταν ρητά και επίσημα ότι η Τουρκία δεν θα έθετε βέτο στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κοινές δραστηριότητες ΕΕ-ΝΑΤΟ. Η πολιτική της παροχής κινήτρων στην Τουρκία, χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση ανταλλαγμάτων, δεν έχει φέρει ποτέ αποτέλεσμα», τόνισε η ΕΔΕΚ.

Η ΔΗΠΑ, από την πλευρά της, φαίνεται να αντιμετωπίζει την απόφαση του Νίκου Χριστοδουλίδη θετικά, σε αντίθεση με τις αντιδράσεις που προήλθαν από τα άλλα δύο συμπολιτευόμενα κόμματα, γεγονός που καταδεικνύει και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, που δεν είναι συνεργάτες μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο πλευρό Χριστοδουλίδη η ΔΗΠΑ για τις ενέργειες στο Κυπριακό-«Συνιστά υπεύθυνη στάση»

«Η συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμμετέχει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, στην παρούσα χρονική συγκυρία, όπου καταβάλλεται μια συντονισμένη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, συνιστά υπεύθυνη στάση και υποδηλώνει γνήσια βούληση για λύση του Κυπριακού. Την ίδια υπεύθυνη στάση αναμένουμε και από την Τουρκία, πειθαναγκάζοντας τον εγκάθετο της στα κατεχόμενα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη βάση της συμφωνημένης λύσης, όπως προνοούν τα Ψηφίσματα των ΗΕ και το Ενωσιακό Δίκαιο», ανέφερε τη Δευτέρα η παράταξη.

Καταληκτικά σημείωσε πως «εάν θέλουμε πραγματικά επίλυση του Κυπριακού, η μόνη διέξοδος είναι οι διαπραγματεύσεις. Και το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί καλή βάση για την επανέναρξη τους», μια ενδιαφέρουσα «εκτός θέματος» αναφορά, η οποία ενδεχομένως και πάλι να στοχεύει στη διαφοροποίηση από τα άλλα δύο κόμματα, καθώς είναι καλά γνωστό πως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ δεν θεωρούν ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι αποδεκτό ως έχει. Συνεπώς, ενδεχομένως να πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή της ΔΗΠΑ να στείλει μηνύματα στον Πρόεδρο πως στο θέμα του Κυπριακού μπορεί να στηριχθεί πάνω της περισσότερο από ό,τι στα άλλα δύο κόμματα που τον υποστηρίζουν.

Ακόμη και η υποστήριξη της ΔΗΠΑ, ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι δίνεται εν λευκώ. Στο κόμμα υπάρχουν στελέχη που εδώ και καιρό αντιδρούν για τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση, καθώς θεωρούν πως υφίσταται μεγαλύτερο κόστος παρά όφελος, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψιν όσον θα ήθελε από τον Πρόεδρο. Μάλιστα, η ανησυχητικά κακή πορεία της ΔΗΠΑ στις Ευρωεκλογές διασυνδέεται από κάποιους με την ιδιότητά της ως συμπολίτευση, αλλά η αποτίμηση του αποτελέσματος δεν ολοκληρώθηκε, ώστε να διαφανεί κατά πόσο αποτελεί μεμονωμένη άποψη ή σαφές συμπέρασμα. Είναι, συνεπώς, πιθανόν, ακόμα και αν επίσημα η ΔΗΠΑ στηρίζει αυτές τις ενέργειες στο Κυπριακό (κάτι που μπορεί να συμβεί και με το ΔΗΚΟ) στελέχη να διαφοροποιούνται και να μην είναι συμπαγής μια τέτοια στήριξη.

Η Κυβέρνηση, πάντως, αποφεύγει να συζητήσει δημόσια με τους εταίρους της, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να αναφέρει ότι δεν θέλει να υιοθετήσει χαρακτηρισμούς. Όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις, όμως, φαίνεται ότι δεν συζητά το Κυπριακό μαζί τους ούτε ιδιωτικά, καθώς οι όποιες ανησυχίες θα μπορούσαν να είχαν εκφραστεί και να είχαν συζητηθεί σε αυτό το πλαίσιο, αντί μέσω δημόσιων τοποθετήσεων. Και αν δεν βρεθεί μια καλύτερη φόρμουλα επικοινωνίας και συνεχίσει η κινητικότητα στο Κυπριακό, αναμένεται το πρόβλημα να ενταθεί και όχι να ξεχαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δοκιμάζεται η συνοχή της συμπολίτευσης με φόντο το Κυπριακό

Δειτε Επισης

Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου