Υπό φρούρηση οι καταλήψεις των τελειοφοίτων πριν το πρώτο κουδούνι-Καταρτίζεται πλάνο δράσης

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Παιδείας τίθεται για ακόμη μία χρονιά το φαινόμενο των καταλήψεων των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, τη νύχτα πριν το πρώτο κουδούνι, από τους τελειόφοιτους, με τους αρμόδιους να καταρτίζουν σχέδιο δράσης, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα καταστροφών και βανδαλισμών των μονάδων.

Το φαινόμενο των «καταλήψεων» από πλευράς μαθητών, λίγες ώρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα παρατράγουδα που ακολουθούσαν αυτές τις εκδηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, είχαν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο είχε θέσει ως προτεραιότητα να εντοπιστεί η φόρμουλα για να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα. Προς αυτό το σκοπό, όπως και την προηγούμενη χρονιά, έχει αποφασιστεί μία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στις 26 Αυγούστου, ώστε να καταρτιστεί το σχέδιο δράσης, που θα εφαρμοστεί.

«Θα έχουμε μία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους, για να καταλήξουμε στην κοινή απόφαση, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτή την συνήθεια των παιδιών. Πέρσι, επειδή υπήρξε αυτός ο συντονισμός και είχαμε συμφωνία με την ΠΣΕΜ και τα συμβούλια των σχολείων, αποφεύχθηκαν πάρα πολλά», υπέδειξε στον REPORTER η αναπληρώτρια Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης, Ειρήνη Ροδοσθένους.

Ουσιαστικά, αυτό που επιθυμεί να αποφύγει το Υπουργείο Παιδείας είναι να παρουσιαστούν φαινόμενα βανδαλισμών και καταστροφών περιουσίας που ανήκουν στις σχολικές μονάδες, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές, με στόχο να ξεκινήσει ομαλά η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ως εκ τούτου, για ακόμη μία χρονιά, Υπουργείο Παιδείας, Αστυνομία, οργανωμένοι γονείς, ΠΣΕΜ και άλλες οργανώσεις μαθητών, θα παρακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαλόγου, ώστε να καταλήξουν στις πρακτικές που θα ακολουθήσουν, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

«Θα ακολουθήσουμε την ίδια τακτική που ακολουθήσαμε πέρσι, δηλαδή να γίνουν κάποιες δράσεις και εκδηλώσεις των παιδιών, αλλά σε λελογισμένα πλαίσια, για να αποφευχθούν τα έκτροπα που παρουσιάστηκαν παλαιότερα. Πέρσι είχαμε ως αποτέλεσμα να είναι ελάχιστα τα εν λόγω περιστατικά».

Πάντως, στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να μην εφαρμόσει βέτο στους μαθητές να προβούν σε αυτές τις ενέργειες, ωστόσο να μην παρεκτραπούν οι διάφορες δράσεις και να προκαλέσουν ανεπιθύμητες σε όλους συνέπειες. Αυτό που διαμηνύεται είναι ότι θέλουν να αφήσουν τα παιδιά να εκφράσουν την επιθυμία τους, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα αισθήματά τους για την τελευταία τάξη της σχολικής τους πορείας, δεδομένου ότι πρόκειται για το τελευταίο κεφάλαιο της μαθητικής τους καριέρας.

«Θέλουμε να εκφραστούν τα παιδιά, αλλά κάτω από κάποιες προϋποθέσεις. Πέρσι, είχε επιτραπεί στα παιδιά να έχουν κάποια πανό, που έγραφαν πάνω κάποια συνθήματα. Όμως, δεν θέλουμε να προκαλέσουμε άλλες αντιδράσεις και γι’ αυτό δεν θέλουμε να απαγορεύσουμε πλήρως τις εκδηλώσεις».

Στο τραπέζι και τα φαινόμενα κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Σημειώνεται πως πέραν από τις «καταλήψεις» των τελειοφοίτων, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στο τραπέζι για συζήτηση αναμένεται να τεθούν και τα δεδομένα που καταγράφηκαν κατά την αρχή του έτους και κατά πόσο υπήρξαν φαινόμενα με έκτροπα και φωτοβολίδες, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις και να δοθούν οδηγίες προς τις διευθύνσεις των σχολείων, για να μην παρουσιαστεί πρόβλημα την πρώτη ημέρα της επιστροφής στα θρανία.

«Θα ανταλλάξουμε απόψεις στη σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, θα δούμε τις αποφάσεις εφαρμόστηκαν και τι μπορεί να γίνει, για περαιτέρω ασφάλεια. Τα σχολεία είναι έτοιμα και οι διευθυντές θα προετοιμαστούν για να αντιμετωπιστούν διάφορα περιστατικά. Θεωρώ ότι θα ξεκινήσει ομαλά η σχολική χρονιά», κατέληξε η κα. Ροδοσθένους.

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου