Πώς ο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων μια ώρα προτού ανακοινώσει την παραίτησή του
20:41 - 02 Αυγούστου 2024
Η ιστορική συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι το αποτέλεσμα μυστικών διαπραγματεύσεων, που διεξήχθησαν σε τεταμένο κλίμα μεταξύ της Μόσχας και του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.
Ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους συμμάχους του και την Τουρκία για τις «θαρραλέες και τολμηρές αποφάσεις».
Ωστόσο, αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι, η «ιστορική» ανταλλαγή αιχμαλώτων, χθες, στην Τουρκία, είναι ο καρπός μυστικών διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κλείδωσε τη συμφωνία, μόλις μία ώρα προτού ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει τον προεκλογικό αγώνα για το χρίσμα δίνοντας το δακτυλίδι στην αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις, γράφει η εφημερίδα Le Figaro.
The deal we made to bring home wrongfully detained Americans would not have been possible without our allies.
— President Biden (@POTUS) August 2, 2024
They stepped up and stood by us.
So for anyone who questions whether allies matter, today is a powerful example of why it’s vital to have friends in this world. pic.twitter.com/KSikbcgnUA
«Δεν λέω ιστορίες: μόλις μια ώρα προτού ο Τζο Μπάιντεν κοινοποιήσει ότι αποχωρεί από την κούρσα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σλοβένο ομόλογό του για να τον παροτρύνει να οριστικοποιήσει τα τελευταία στοιχεία της συμφωνίας και να «θέσει ένα τέλος σε αυτό», υποστήριξε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
Σημειώνεται ότι, από ένα αεροδρόμιο της Άγκυρας χθες το βράδυ, επτά αεροπλάνα -δύο από τις ΗΠΑ και ένα από Γερμανία, Πολωνία, Σλοβενία, Νορβηγία και Ρωσία- ξεκίνησαν για μια από τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες ανταλλαγές κρατουμένων από τον Ψυχρό Πόλεμο.
After enduring unimaginable suffering and uncertainty, the Americans detained in Russia are safe, free, and have begun their journeys back into the arms of their families. pic.twitter.com/1rYNBTt9tJ
— President Biden (@POTUS) August 1, 2024
Δέκα άτομα μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, 13 στη Γερμανία και τρία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τουρκικές πηγές ασφαλείας. Μεταξύ αυτών ήταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς και ο πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Πολ Γουίλαν.
Η απελευθέρωσή τους ήταν αποτέλεσμα μηνών μυστικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ αρχηγών κρατών, διπλωματών και σκιωδών αξιωματούχων ασφαλείας.
Πίσω από την ανακούφιση και τα χαμόγελα των συγγενών για τους αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν, διεξήχθησαν περίπλοκες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αρχικά με τη Ρωσία με την οποία οι ΗΠΑ είχαν τεταμένες σχέσεις για περισσότερα από δέκα χρόνια και ειδικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Αλλά και με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στον οποίο ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε δημόσια τη «μεγάλη εκτίμηση» του για τις «σημαντικές παραχωρήσεις» σε αυτόν τον μεγάλο διπλωματικό συμβιβασμό.
Paul Whelan, Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva, and Vladimir Kara-Murza are coming home. pic.twitter.com/wWGA83Ss8A
— President Biden (@POTUS) August 1, 2024
«Θα το κάνω για σένα», είπε ο Σολτς στον Μπάιντεν
Ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους συμμάχους του και την Τουρκία που έλαβαν «θαρραλέες και τολμηρές αποφάσεις».
Κυρίως όμως το Βερολίνο που επέτρεψε στον Βαντίμ Κρασίκοφ, που καταδικάστηκε το 2021 σε ισόβια κάθειρξη, να επιστρέψει στη Ρωσία. Ο Κρασίκοφ είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία στο Βερολίνο ενός πρώην Τσετσένου αυτονομιστή διοικητή που δρούσε για λογαριασμό των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.
«Έπρεπε να συνεργαστούμε εκτενώς με τους Γερμανούς ομολόγους μας, ξεκινώντας από τον ίδιο τον πρόεδρο», παραδέχτηκε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Πριν από τέσσερις μήνες, γράφει η Le Figaro, ο καγκελάριος Σολτς ρωτήθηκε από τον Μπάιντεν εάν είχε αλλάξει γνώμη, αναφέρει ο Αμερικανός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.
«Θα το κάνω για σένα», φέρεται να απάντησε ο Σολτς στον Δημοκρατικό πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος στη συνέχεια στράφηκε στον Τζέικ Σάλιβαν για να του πει: «Κάντο», σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Η Σλοβενία απελευθέρωσε επίσης δύο Ρώσους κατασκόπους, τους Άρτεμ Βικτόροβιτς Ντάλτσεβ και την Άννα Βαλερέβνα Ντάλτσεβα, που συνελήφθησαν λίγο πριν την εκπνοή του του 2022.Έκτοτε την επιμέλεια των παιδιών τους ανέλαβε προσωρινά ανάδοχη οικογένεια.
Πρόκειται για δύο από τους 26 αιχμαλώτους που ανταλλάχθηκαν χθες μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας ξεκίνησαν το 2018, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη σύλληψη του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν
Η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη με τη σύλληψη του δημοσιογράφου της WSJ Γκέρσκοβιτς τον Μάρτιο του 2023, όπως παραδέχτηκε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχτηκε επίσης ότι οι ελπίδες να φέρει πίσω τον ανταποκριτή της Wall Street Journal και τον πρώην πεζοναύτη Γουίλαν μειώθηκαν πραγματικά όταν ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε μυστηριωδώς στη φυλακή τον περασμένο Φεβρουάριο.
Πάντως, ο Mπάιντεν έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο του Καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ για το ρόλο του στην ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δυτικών χωρών με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο nt-v, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να επαινέσει τον Σολτς για την θυσίες που έκανε η χώρα του, να απελευθερώσει , μεταξύ άλλων, έναν δολοφόνο που είχε καταδικαστεί.
Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, η ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και αρκετών δυτικών χωρών ήταν ένα «σκληρό έργο» για τους συμμάχους των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η Γερμανία και η Σλοβενία έπρεπε να λάβουν αποφάσεις που δεν ήταν υπέρ των άμεσων συμφερόντων τους, τόνισε χθες ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στη στρατιωτική βάση Άντριους στο Μέριλαντ.
«Ειδικά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν απίστευτος», υπογράμμισε ο ένοικος του Λευκού Λευκού Οίκου.
Η Ρωσία, η Λευκορωσία και αρκετές δυτικές χώρες αντάλλαξαν κρατούμενους στο αεροδρόμιο της Άγκυρας σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση στην οποία συμμετείχε η τουρκική μυστική υπηρεσία MIT.
Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και των επικριτών του Κρεμλίνου, Γερμανία, ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους άφησαν τον δολοφόνο του Βερολίνου Τίργκαρτεν Βαντίμ Κρασίκοφ και υπόπτους για κατασκοπεία να φύγουν για τη Ρωσία.
Στην Κολωνία προσγειώθηκε ένα αεροπλάνο χθες το βράδυ μεταφέροντας 13 αιμαχλώτους.
Πηγή: Πρώτο Θέμα