Ξεπέρασε κάθε όριο ο Ερντογάν-Έκανε στην Αγία Σοφία μνημόσυνο για τον Χανίγια

Συμβολική τελετή για τον Ισμαήλ Χανίγια θα πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής προσευχής, σχεδόν ταυτόχρονα με την κηδεία του στη Ντόχα.

Στην τελετή παρέστη Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ της προσευχής θα προΐσταται ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσωεν της κυβέρνησης, Αλί Ερμπάς.

Παράλληλα, με απόφαση του Ερντογάν κηρύχθηκε σήμερα εθνικό πένθος για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Ο Χανίγια σκοτώθηκε προχθές Τετάρτη, σε «αεροπορικό» πλήγμα, σύμφωνα με τη Χαμάς και ιρανικά ΜΜΕ, σε κτίριο για βετεράνους πολέμου στη βόρεια Τεχεράνη, μερικές ώρες αφού παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του ιρανού νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Το Ιράν, η Χαμάς και η λιβανική Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν από την πλευρά τους ότι το «μοναδικό» πλήγμα εκτός επικράτειας στο οποίο προχώρησαν προχθές το βράδυ ήταν εκείνο που σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολά, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο πέντε αξιωματούχους χωρών της Μέσης Ανατολής, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφερε ότι ο Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε όταν πυροδοτήθηκε βόμβα κρυμμένη για σχεδόν δυο μήνες στην κατοικία όπου διέμενε, παρότι θεωρητικά το κτίριο φυλάσσεται αυστηρά από τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς αποτελεί μέρος πελώριου συγκροτήματός τους σε πλούσια συνοικία στο βόρειο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.

Τελέστηκε στην Αγία Σοφία και σε όλη την Τουρκία επιμνημόσυνη δέηση

Μετά την προσευχή της Παρασκευής, τελέστηκε στην Αγία Σοφία αλλά και σε όλη την Τουρκία επιμνημόσυνη δέηση για τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Στο μεταξύ το απόγευμα του Σαββάτου, στις 18.30, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πραγματοποιούν πορείες σε όλη την Τουρκία με αφορμή την τελευταία επιθυμία του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χαμάς, ως ένδειξη υποστήριξης προς την Παλαιστίνη. Στην Κωνσταντινούπολη έχει γίνει έκκληση για συγκέντρωση στην πλατεία της Αγίας Σοφίας.

Την Παρασκευή τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση σε 81 επαρχίες, ενώ στην Αγία Σοφία συνέρρευσαν χιλιάδες. Ο Πρόεδρος Θρησκευτικών υποθέσεων Αλί Ερμπάς εκφώνησε το κήρυγμα κατά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία. 

Στο κήρυγμά του ο Αλί Ερμπάς είπε ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας εποχής καταπίεσης. Δολοφόνοι και εισβολείς διαπράττουν σφαγές και γενοκτονίες σε μια αδύναμη γεωγραφική περιοχή όπως η Γάζα και η Παλαιστίνη. Από την Αγία Σοφία, από την Κωνσταντινούπολη, από τον άμβωνα λέω ότι καμία σκληρότητα δεν μένει ατιμώρητη. Αυτοί, οι καταπιεστές, θα ηττηθούν. Οι άπιστοι σύντομα θα νικηθούν και θα εξοριστούν στην κόλαση. Οι καταπιεστές θα λογοδοτήσουν σίγουρα μια μέρα για τις πράξεις τους».

Στο κήρυγμά του υποστήριξε ότι «ο λόγος για τον οποίο οι μουσουλμάνοι καταπιέζονται είναι λόγω της έλλειψης ενότητας και αλληλεγγύης. Ας μαζευτούμε τώρα. Ας συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αν δεν ενωθούμε, οι εισβολείς θα μας καταστρέψουν». Κάνοντας έκκληση στον κόσμο του Ισλάμ να είναι ενωμένος.

«Αν ενωθούμε ενάντια στους εισβολείς, κανείς δεν θα μπορέσει να αγγίξει τη Γάζα και το Τέμενος Αλ-Άκσα. Κανείς δεν θα μπορεί να υποστηρίξει παγκόσμιες τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι εισβολείς δεν θα μπορέσουν να ενεργήσουν τόσο απερίσκεπτα. Η δικαιοσύνη θα έρθει στον κόσμο και όλοι θα ωφεληθούν από αυτήν. Οι καταπιεσμένοι δεν θα αντιμετωπίσουν την καταστροφή», συνέχισε ο Αλί Ερμπάς.

Αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τον Ισμαήλ Χανίγια.

Στην Ντόχα υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία για κηδεία

Υψηλού επιπέδου ήταν η συμμετοχή από την Τουρκία στην νεκρώσιμη ακολουθία για τον Ισμαήλ Χανίγια στο Κατάρ. Στην κηδεία παρευρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος Τσεβντέτ Γιλμάζ, ο Πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Νουμάν Κουρτουλμούς, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο Πρόεδρος του MİT Ιμπραχίμ Καλίν.

Πηγή: ΚΥΠΕ-Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο-Εστίαζε στο στήθος της
Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του
Θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού έπεσε 65χρονος από έναν παλιό γείτονά του-Ο δράστης χτύπησε και το σκυλάκι του
Αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό -Ένας τραυματίας
Χτύπησε στον ύπνο της τη μητέρα του επειδή δεν του έγραφε το σπίτι
Χώρισαν και εκείνη απείλησε ότι θα στείλει «ροζ» βίντεο στην σύζυγό του
Επίθεση από τέσσερις αλλοδαπούς δέχθηκε αστυνομικός στη Ρόδο-Συνελήφθη ένας 42χρονος Αλβανός
Νεαρή τουρίστρια κατήγγειλε Τούρκο για βιασμό μέσα σε ξενοδοχείο της Αθήνας
Νεαρός στη Θεσσαλονίκη χτύπησε τη μητέρα του και απείλησε να την σφάξει