Γεραπετρίτης: Αξιοποίηση νέων και παλιών στοιχείων στο Κυπριακό

Την εκτίμηση ότι στον διάλογο για το Κυπριακό μπορούν να αξιοποιηθούν «τα στοιχεία του παρελθόντος, του Κραν Μοντανά» αλλά και να προστεθούν «νέα στοιχεία» εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι αυτό μπορεί να δώσει μια μεγαλύτερη ώθηση στις προσπάθειες.

Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος προσωπικά έχει διαρκή επικοινωνία με τα ανώτατα στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση, έτσι ώστε στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, να έχουμε μία επανεκκίνηση του διαλόγου που θα οδηγούσε και στην επανένωση του νησιού.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Πέμπτη, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η ακινησία και η αδράνεια στο Κυπριακό, η έλλειψη πολιτικής γενναιότητας οδήγησε σε πιο ακραίες θέσεις την Τουρκία, η οποία κάνει λόγο για λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα κάτι που δεν είναι αποδεκτό από την ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά.  «Μία τέτοια λύση δεν είναι αποδεκτή. Kαι δεν είναι αποδεκτή, όχι μόνο διότι δεν είναι μέσα στις δικές μας διαθέσεις, κυρίως διότι είναι εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο προδιαγράφεται από τις αποφάσεις. Άρα δεν συζητούμε για κάτι τέτοιο», είπε.

«Συζητούμε για τη λύση η οποία είναι εντός πλαισίου. Συζητούμε για μία λύση, η οποία θα δώσει μία νέα πνοή. Θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία του παρελθόντος, του Crans Montana ενδεχομένως, αλλά θα προστεθούν και νέα στοιχεία, ελπίζουμε, τα οποία θα δώσουν μία μεγαλύτερη ώθηση», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι είναι σημαντικό πως σήμερα υπάρχει μία καλή επικοινωνία της Ελλάδας με την Τουρκία σε θεμελιώδη ζητήματα της ηρεμίας, παραδείγματος χάρη, στην περιοχή και πρόσθεσε ότι  οι καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μόνο θετικό για την Κύπρο. «Για αυτό το λόγο θεωρώ ότι είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για να μπορέσουμε να συζητήσουμε πιο ουσιαστικά. Και έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό για το Κυπριακό», υπογράμμισε.


Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι το Κυπριακό βρισκόταν σε μια κατάσταση αδράνειας στη διεθνή αρένα και εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η ακινησία ποτέ δεν παράγει ενέργεια και λύση, μόνο επιδεινώνει την κατάσταση. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι τον τελευταίο χρόνο, με την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ και την έκθεση της κ. Ολγκίν, το Κυπριακό είναι μία μείζων προτεραιότητα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Αναμένουμε να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα το αμέσως επόμενο διάστημα. Εγώ προσωπικά έχω διαρκή επικοινωνία, και το εννοώ, διαρκή επικοινωνία με τα ανώτατα στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε σύμπνοια με την κυπριακή κυβέρνηση, με την οποία βρισκόμαστε σε μία αγαστή συνεργασία, έτσι ώστε στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, να έχουμε μία επανεκκίνηση του διαλόγου που θα οδηγούσε και στην επανένωση του νησιού», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»
Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα