To ισοζύγιο δυνάμεων Ισραήλ έναντι Ιράν-Χεζμπολάχ και τα πυρηνικά όπλα

Πάνω από ένα κουμπί που θα πυροδοτήσει έναν γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με άγνωστες συνέπειές και χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιες χώρες θα εμπλακούν, βρίσκονται Ισραήλ, Ιράν και Λίβανος, με το παγκόσμιο να παρακολουθεί τις εξελίξεις, οι οποίες προκαλούν τεράστιο φόβο, με κομμένη την ανάσα.

Το πετυχημένο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, με στόχο τον υψηλόβαθμο στρατιωτικό της Χεζμπολάχ Φουαντ Σουκρ, που φέρεται να ήταν το πρόσωπο που διέταξε την επίθεση στα υψώματα Γκολάν που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 παιδιά, αλλά και η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν, για την οποία οι Ισραηλινοί δεν επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν ότι ήταν δική τους επιχείρηση, ενέτεινε το ήδη βεβαρυμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα, οι πληροφορίες ότι το Ιράν με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ ετοιμάζει την απάντησή του κατά του Ισραήλ, αλλά και η τοποθέτηση Νετανιάχου ότι «έρχονται δύσκολες μέρες, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια», δείχνει ότι κανένα εμπλεκόμενο μέρος δεν προτίθεται να κάνει πίσω τη δεδομένη στιγμή και μια γενικευμένη σύρραξη είναι πιο πιθανή από ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Χαμενεΐ έδωσε εντολή για άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ-Ποιες επιλογές εξετάζει η Τεχεράνη

Τα ισοζύγια στρατιωτικών δυνάμεων

Το Ισραήλ, έχει ήδη ανοιχτό μέτωπο στη Γάζα με τη Χαμάς, ωστόσο ο ολοκληρωτικός πόλεμος στον οποίο επιδόθηκε στην περιοχή, φαίνεται να κλείνει τον κύκλο του, όπως ανέφερε στον REPORTER, ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρήστος Ιακώβου, ενώ από την άλλη η Χεζμπολάχ και το Ιράν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το μέτωπο που είναι ανοιχτό με το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή, η κομβική θέση της Κύπρου και τα πιθανά χτυπήματα

Πιο κάτω γίνεται μια καταγραφή του ισοζυγίου στρατιωτικών δυνάμεων κάθε εμπλεκόμενης πλευράς, σε μια πιθανή γενικευμένη σύρραξη, ξεκινώντας από το Ιράν και το Ισραήλ, που θεωρούνται από τους πιο δυνατούς στρατούς στον κόσμο και κατατάσσονται στην 14η και 17η θέση αντίστοιχα.

Το Ιράν έχει πάνω από 47 εκατομμύρια δύναμη σε στρατό, την ίδια ώρα που η δύναμη του Ισραήλ φθάνει μετά βίας τα 3,97 εκατομμύρια. Παρά την μεγάλη στρατιωτική ισχύ του Ιράν, που οφείλεται και στον μεγάλο πληθυσμό που έχει, εντούτοις τα χρήματα που σπαταλούνται για την άμυνα, είναι λιγότερα απ' αυτά που σπαταλά το Ισραήλ. Το Ιράν δίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του global firepower, γύρω στα 8 δισεκατομμύρια για την άμυνά του, που αποτελεί το 2% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης, που είναι παραστρατιωτική οργάνωση η οποία συμπορεύεται με τον στρατό της χώρας, ξοδεύει άλλα 6,96 δισεκατομμύρια για το στρατό του. Από την άλλη, το Ισραήλ έχει προϋπολογισμό 24,4 δισεκατομμυρίων για την άμυνα, που αντιστοιχεί στο 5,2% του ΑΕΠ της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στα εναέρια μέσα, το Ισραήλ υπερτερεί, αφού έχει συνολικά 612 έναντι 551 του Ιράν, εκ των οποίων τα 241 είναι πολεμικά αεροσκάφη (186 το Ιράν) και μεταξύ άλλων 146 ελικόπτερα (129 το Ιράν).

Όσον αφορά τις χερσαίες δυνάμεις, υπερισχύει το Ιράν με 1996 τανκ, έναντι 1370 του Ισραήλ και 65,765 τεθωρακισμένα οχήματα, έναντι 43,407 του Ισραήλ, όπως και 775 κινούμενους πυραύλους έναντι 150.

Στις ναυτικές δυνάμεις, υπερισχύει επίσης το Ιράν, αφού o στόλος του έχει συνολικά 101 μέσα, ενώ του Ισραήλ μόνο 67, εκ των οποίων 19 υποβρύχια (5 το Ισραήλ) και 7 φρεγάτες (0 το Ισραήλ).

Είναι επίσης γνωστό ότι το Ιράν διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα, γεγονός που θεωρείται καυτή πατάτα στη διεθνή πολιτική σκηνή, με τη χώρα να αρνείται να μπει σε συζητήσεις για το εν λόγω πρόγραμμα με αποτέλεσμα να έχει πολλές φορές εντάσεις στις σχέσεις του, πέρα από το Ισραήλ και με τις Ηνωμένες Πολιτείες κι άλλες χώρες.

Από την άλλη το Ισραήλ, εκτιμάται ότι διαθέτει από 80 μέχρι 400 πυρηνικές κεφαλές.

Σε ό,τι αφορά την Χεζμπολάχ, όπως είναι φυσιολογικό είναι πολύ πιο αδύναμη από Ισραήλ και Ιράν, ενώ τονίζεται πως πρόκειται για παραστρατιωτική οργάνωση που δραστηριοποιείται στον Λίβανο και αποτελεί την άμυνα της χώρας. Αποτελείται από δύο εκατομμύρια ένοπλους στρατιώτες, με το ποσό που δίδεται για την άμυνα να είναι 995 εκατομμύρια.

Διαθέτει συνολικά 81 μέσα για την αεράμυνά της, εκ των οποίων 69 ελικόπτερα και εννέα μέσα επιθετικού τύπου. Παράλληλα, σε σχέση με τις χερσαίες τους δυνάμεις, έχουν 204 τανκς και 4,522 οχήματα, ενώ διαθέτουν και 69 θαλάσσια μέσα.

Τα νούμερα των διαθέσιμων πολεμικών όπλων που διαθέτουν κυρίως το Ισραήλ και το Ιράν είναι τεράστια, αφού πρόκειται για δύο από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο και μια ενδεχόμενη σύγκρουσή τους, πιθανότατα θα οδηγήσει σε ολέθριες συνέπειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κλιμάκωση στη M. Ανατολή μετά τη δολοφονία του Χανίγια

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία