Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απόδειξη για την αγορά επίπλων ηλικίας 3.500 ετών
15:14 - 19 Αυγούστου 2024
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μικροσκοπική πήλινη πινακίδα ηλικίας 3.500 ετών με σφηνοειδή γραφή κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Τουρκία, και όταν τη μετέφρασαν διαπίστωσαν ότι πρόκειται για απόδειξη αγοράς 200 ή περισσότερων επίπλων.
Η πινακίδα χρονολογείται από τον 15ο αιώνα π.Χ., έχει διαστάσεις μόλις 4,2 επί 3,5 εκατοστά και πάχος 1,6 εκατοστά, και ζυγίζει 28 γραμμάρια. Είναι γραμμένη σε ακκαδική σφηνοειδή γραφή και βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο έξω από την πύλη της αρχαίας πόλης Αλαλάχ (Αλαλάκη), όπου σήμερα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος Τελ Ατσάνα.
Μάλιστα, η πινακίδα αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2023. Στον απόηχο της φυσικής καταστροφής, η αρχαιολογία έγινε μια μορφή ανάκαμψης και θεραπείας για την κοινότητα, δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής Δρ. Murat Akar, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Μουσταφά Κεμάλ στην Τουρκία.
Τραπέζια, καρέκλες, σκαμνιά
Ο Βρετανός αρχαιολόγος σερ Leonard Woolley ανέσκαψε για πρώτη φορά την πόλη Αλαλάχ τη δεκαετία του 1930. Ανακάλυψε ένα αρχείο με πινακίδες σε σφηνοειδή γραφή, σε ένα φρούριο που γειτνιάζει με την πύλη, δήλωσε ο Δρ. Jacob Lauinger, αναπληρωτής καθηγητής Ασσυριολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.
«Η νέα πινακίδα προέρχεται είτε από το ίδιο αρχείο πινακίδων είτε από ένα διαφορετικό, μη ανασκαμμένο αρχείο πινακίδων στο φρούριο, και κάποια στιγμή ξεβράστηκε στην πύλη», δήλωσε ο Lauinger στο CNNi.
Ο Lauinger και η Zeynep Türker, διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα Σπουδών Εγγύς Ανατολής του Τζονς Χόπκινς, μεταφράζουν και μελετούν την πινακίδα μαζί με τον Akar. Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν προσεχώς σε μελέτη, αλλά μέχρι στιγμής, η μετάφρασή τους αποκαλύπτει την αγορά περίπου 200 ή περισσότερων ξύλινων τραπεζιών, καρεκλών και σκαμνιών.
Τα βιβλία ενός αρχαίου λογιστή
Η ομάδα μελετά τις συνδέσεις της πινακίδας με άλλες πινακίδες που ανασκάφηκαν από τον Woolley, καθώς και με πινακίδες σφηνοειδούς γραφής που αναφέρουν έπιπλα, από άλλες τοποθεσίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού.
Κείμενα όπως αυτό που βρέθηκε στο Αλαλάχ, κατέγραφαν τον αριθμό των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων που δημιουργούσαν, διέθεταν και χρησιμοποιούσαν οι εργάτες του παλατιού, δήλωσε ο Lauinger.
Τώρα, η ομάδα θέλει να διερευνήσει τα διάφορα ιστορικά σενάρια που θα απαιτούσαν τόσα πολλά έπιπλα. «Ήταν για κάποια ειδική περίσταση στο Αλαλάχ, όπως ένας βασιλικός γάμος;» αναρωτιέται ο Lauinger. «Θα μπορούσε να ήταν για μια θρησκευτική γιορτή; Μήπως το Αλαλάχ παρήγαγε έπιπλα για εξαγωγή; Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να αποκλείουμε κάποια από αυτά τα σενάρια για να βρούμε τα πιο πιθανά».
Πηγή: CNN Greece