Κατατέθηκε ένσταση των Οικολόγων για την ανέγερση μονάδες φωτοβολταϊκών στο Λυθροδόντα

Κατατέθηκε και επισήμως, μέσω της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης στο Τμήμα Περιβάλλοντος, η επίσημη ένσταση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για την τεράστια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά της εταιρείας Cyrus Solar Thermal Ltd, στην περιοχή των κοινοτήτων Μαθιάτη, Αναλυόντα και Λυθροδόντα.

Η ένσταση περιλαμβάνει ένα πολυσέλιδο κείμενο με πολλά παραρτήματα.

Η ένσταση των Οικολόγων έχει κοινοποιηθεί στους Υπουργούς Γεωργίας, Ενέργειας και Εσωτερικών, στο Τμήμα Δασών, στις τοπικές αρχές, στο Σύμπλεγμα Κοινοτήτων Μαχαιρά, στην Επίτροπο Περιβάλλοντος, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, στην Ομάδα Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού πλούτου Μαθιάτη και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Συμπερασματικά, οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι:

«Η ΜΕΕΠ καταλήγει στο αυθαίρετο και καθ’ ολοκληρίαν λαθεμένο συμπέρασμα ότι: «Λόγω της φύσης του ΠΕ δεν αναμένονται περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του».

Στην πραγματικότητα, το έργο θα προκαλέσει σοβαρές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωποποίητο περιβάλλον.

Η ΜΕΕΠ αποτυγχάνει να καταγράψει τις επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωποποίητο περιβάλλον, αλλά μάλλον επιχειρεί να τις αποκρύψει με ψεύδη και παραπλανητικές πληροφορίες (πχ ισχυρισμός για καταστροφή των πεύκων από την πιτυοκάμπη).

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια απόκρυψης, από το κοινό, σημαντικών πληροφοριών για το περιβάλλον (πχ. χλωρίδα, πανίδα), τις αρχαιότητες και τον πολιτισμό, το τοπίο και την φυσική αισθητική κ.λπ και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει το προτεινόμενο έργο σε αυτούς του σημαντικούς τομείς.

Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα σημαντικός βιότοπος που φιλοξενεί δεκάδες είδη της ορνιθοπανίδας (μερικά είναι προστατευμένα), ένα τουλάχιστον οικότοπο που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους, εφάπτεται ή γειτνιάζει με δύο περιοχές προστασίας της Φύσης ενταγμένες στο δίκτυο Νατούρα 2000 και θεωρείται από το Υπουργείο Γεωργίας ως Περιοχή Υψηλής Φυσικής Αξίας.

Επίσης, δυσάρεστη εντύπωση προκαλούν τα πολλά λάθη και παραλείψεις που χαρακτηρίζουν την ΜΕΕΠ, γεγονός που ενισχύει την γενική εικόνα της αναξιοπιστίας.

Τέλος, επιβάλλεται να ληφθεί υπόψη η θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το παράνομο τρόπο διάθεσης της κρατικής γης όπως διατυπώθηκε στην επιστολή προς τον ΥΠΕΣ, τον Σεπτέμβριο 2021».

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών καλεί στην ανακοίνωσή του, όλους τους ευαίσθητους περιβαλλοντικά πολίτες να υποβάλουν την δική τους ένσταση και να μην αφήσουν να καταστραφεί ο σημαντικός αυτός βιότοπος για χάριν ιδιωτικών συμφερόντων.

«Μπορεί το κάθε πρόσωπο να καταθέσει την ένσταση του στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος (eia.moa.gov.cy) στο κεφάλαιο "Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον- Αρχείο 'Εργων" μέχρι την Σάββατο 24 Αυγούστου. Γίνε μέρος της λύσης του προβλήματος. Μπορείς !»

Δειτε Επισης

Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού