Επ. Περιβάλλοντος: «Θησαυρός της κυπριακής λαογραφίας» το έργο του Νέαρχου Κληρίδη

Το έργο του Νέαρχου Κληρίδη «αποτελεί θησαυρό της κυπριακής λαογραφίας και μυθοπλασίας, καθώς και της εκκλησιαστικής παράδοσης και μοναστηριολογίας – ένα πολύτιμο πολιτιστικό απόθεμα που μάς κληροδότησε, χωρίς ο ίδιος να έχει ζητήσει ή αποκτήσει υλική ανταπόδοση», ανέφερε σήμερα η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, στην ομιλία της εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την έναρξη του 37ου Διεθνή Ετήσιου Αγώνα Δρόμου εις μνήμην Νέαρχου Κληρίδη.

Η κ. Θεοδοσίου σημείωσε ότι ο Νέαρχος Κληρίδης, αείμνηστος δάσκαλος, συγγραφέας και λαογράφος, αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των γραμμάτων και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Σημείωσε ότι ο Ν. Κληρίδης, γεννηθείς το 1892 στον Αγρό, κατάφερε να γίνει δάσκαλος και παράλληλα, και κυρίως μετά τη συνταξιοδότησή του, αφιερώθηκε στην έρευνα, τη μελέτη και τη συγγραφή, εκδίδοντας λαογραφικό υλικό, που συνέλεγε για δεκαετίες από κάθε γωνιά της Κύπρου, από εκκλησίες, βιβλιοθήκες, από συζητήσεις του με κατοίκους στα καφενεία των χωριών, από δημοτικά τραγούδια, λαϊκά παραμύθια, ήθη και έθιμα, από θρύλους και τοπικές ιστορίες.

Παραθέτοντας τα λόγια του ίδιου του Ν. Κληρίδη, η κ. Θεοδοσίου υπενθύμισε ότι είχε δηλώσει «δεν έχω υλικό πλούτο να χαρίσω στη γενέτειρά μου. Καθένας χαρίζει ό,τι έχει. Κι’ εγώ χαρίζω στον τόπο μου τις γραμμές του βιβλίου μου αυτού, πιστεύοντας πως μ’ αυτές ξεπληρώνω ένα κάποιο χρέος στον τόπο που μου χάρισε τη ζωή, που μ’ έθρεψε και με μεγάλωσε. Κι’ είναι για μένα γλυκύτατη χαρά κι’ ευχαρίστηση που μπόρεσα να ξεπληρώσω αυτό μου το καθήκον».

Η Επίτροπος ανέφερε, ακολούθως ότι ο αγώνας δρόμου που συνδιοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού και το Σωματείο Δρομέων «Περικλής Δημητρίου», αποτελεί ελάχιστη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του Ν. Κληρίδη στον τόπο.

Εξαίροντας τη συνεισφορά του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου», η κ. Θεοδοσίου υπογράμμισε ότι «ο ρόλος των Σωματείων και άλλων συνόλων που έχουν λόγο στα αθλητικά δρώμενα αλλά και ο ρόλος των Τοπικών Αρχών, είναι ζωτικής σημασίας στον στόχο μας για αναβάθμιση και ενδυνάμωση του αθλητισμού αφού συνενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να τον επιτύχουμε».

Τέλος, έδωσε συγχαρητήρια τόσο στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αγρού όσο και στο Σωματείο «Περικλής Δημητρίου» για τη διοργάνωση, καθώς και στους δρομείς που συμμετείχαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της