Η ουκρανική προέλαση, οι κακές εκτιμήσεις των Ρώσων και ο φόβος για χρήση πυρηνικών

Την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Μέση Ανατολή και στην πολεμική διένεξη του Ισραήλ με το Ιράν, την Χεσμπολλάχ και την Χαμάς, στο μέτωπο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σημειώνονται συνεχώς νέες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν την προέλαση των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος.

Οι ειδήσεις από το μέτωπο του πολέμου, που κρατά εδώ και ενάμιση χρόνο και φέρουν την Ουκρανία να βρίσκεται σε μια περίοδο αντεπίθεσης κατά των Ρώσων, προκαλούν έκπληξη, δεδομένων των δυνατοτήτων δύο χωρών, ως επίσης και της έκβασης που είχε πάρει ο πόλεμος μέχρι πριν από κάποιους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Προελαύνουν στο ρωσικό έδαφος οι ουκρανικές δυνάμεις-«Στα χέρια μας πάνω από 100 Ρώσοι στρατιώτες»

Η αρχική προέλαση των Ρώσων μέσα στην Ουκρανία και η ασταμάτητη μάχη των Ουκρανών για να αμυνθούν και να ανακτήσουν τα εδάφη τους, έχει αλλάξει, αφού οι τελευταίοι έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες μια αντεπίθεση σε βάρος των Ρώσων, πατώντας μάλιστα σε ρωσικό έδαφος.

Εξάλλου, την περασμένη Τέταρτη, ο περιφερειάρχης της Μπιέλγκοροντ, Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ, έστειλε μήνυμα μέσω του Telegram ότι «η κατάσταση στην περιφέρειά μας, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη, εξαιτίας των βομβαρδισμών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Καταστράφηκαν σπίτια, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολίτες».

Αυτό το μήνυμα, δείχνει την νέα σελίδα στην οποία έχει μπει ο ρωσοουκρανικός πόλεμος, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτή την αντεπίθεση των Ουκρανών. Ο REPORTER, επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δρ. Μιχάλη Κοντό, ο οποίος επιχειρεί μια ανάλυση επί της νέας πραγματικότητας στο μέτωπο του πολέμου, των λόγων που ο πόλεμος έχει τόσο μεγάλη διάρκεια, αλλά και του κινδύνου να ρίξουν οι Ρώσοι στο τραπέζι τη χρήση πυρηνικών όπλων, που θα αποτελέσει τρομακτική κίνηση σε βάρος ολόκληρης της ανθρωπότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ρωσική επίθεση με drone σε ενεργειακή υπόδομή στην Ουκρανία

Ο κίνδυνος για πυρηνικές απειλές

Οι Ουκρανοί, παρότι θεωρούνται αμυντικός στρατός, εντούτοις λόγω των όπλων που έχουν αποκτήσει πλέον μπορούν να επιτεθούν, όπως και έπραξαν αυτή την περίοδο εναντίον της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, η Ρωσία έχει την πολυτέλεια να ελέγχει τον βαθμό της επιθετικότητάς της.

Όπως ανέφερε, «όταν θεωρεί (σ.σ. η Ρωσία) ότι τα εδαφικά της κέρδη για μια συγκεκριμένη περίοδο είναι διασφαλισμένα, μπορεί να ρίξει τους τόνους και να μιλά για συνομιλίες, όπως έκανε ο Πρόεδρος Πούτιν στις μέρες πριν την επίθεση των Ουκρανών στο Κούρσκ. Εάν τώρα οι Ρώσοι αισθανθούν ότι πιθανόν να έχουν εδαφικές απώλειες από τα κέρδη που αποκόμισαν τα προηγούμενα χρόνια εις βάρος της ουκρανικής επικράτειας, τότε μπορεί να ενισχυθεί ξανά η επιθετικότητά τους».

Αυτή τη φορά όμως φαίνεται να καταλήφθηκαν εξ απήνης, λόγω της απροσδόκητης ουκρανικής επίθεσης στην περιοχή Κουρσκ. Η επίθεση αυτή και η κατάκτηση ρωσικού εδάφους δημιουργεί νέα δεδομένα. Κατά πάσα πιθανότητα θα συμβάλει στην περαιτέρω διάρκεια του πολέμου, είναι αμφίβολο όμως κατά πόσον μπορεί να αντέξει στο χρόνο και να αποδώσει αυτά που το Κίεβο ελπίζει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή, υπάρχει ακόμα ένα πολύ χειρότερο σενάριο, στην περίπτωση που η Ουκρανία κατορθώσει να διεισδύσει σημαντικά μέσα στη ρωσική επικράτεια και αυτό αφορά ενδεχόμενες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, ή ακόμα και χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων το οποίο, όμως, τη δεδομένη στιγμή παραμένει απομακρυσμένο.

«Ήδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ρωσία έχει προβεί το προηγούμενο διάστημα σε δοκιμές τακτικών πυρηνικών όπλων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Συνεπώς, μπορεί να παιχτεί και αυτό το χαρτί στο τραπέζι, εάν οι Ουκρανοί συνεχίζουν να προελαύνουν» σημείωσε. Τόνισε παράλληλα πως «από τη στιγμή που ο ένας εμπλεκόμενος έχει πυρηνικά όπλα, αντιλαμβάνεστε ότι η επιθετικότητα του αντιπάλου του έχει όρια. Οι δυνατότητες να του προξενήσει σοβαρές ζημιές, έχουν όρια. Η Ρωσία μπορεί απλά να απειλήσει με χρήση πυρηνικών όπλων, κάτι που μπορεί από μόνο του να ανατρέψει τόσο τον σχεδιασμό των Ουκρανών, όσο και τη στάση των δυτικών απέναντι στην ουκρανική αντεπίθεση».

Κάπου εδώ μπαίνουν στις εξίσωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν θέλουν σε καμία περίπτωση οι Ρώσοι να προβούν σε μια τέτοια ενέργεια, άρα η εκτίμησή του Αναπληρωτή Καθηγητή είναι πως θα επιχειρήσουν να χαλιναγωγήσουν την επέκταση των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος. «Ήδη νομίζω ότι στην Ουάσιγκτον η ουκρανική αντεπίθεση αντιμετωπίζεται με αμηχανία. Πρακτικά οι Ουκρανοί δικαιολογούνται από τακτικής άποψης διότι έχουν υποστεί σημαντικές εδαφικές απώλειες και η κατάκτηση ρωσικού εδάφους μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως διαπραγματευτικό χαρτί, εν τούτοις δεν νομίζω ότι μπορεί να αντέξει στο χρόνο και στην πίεση των ανασυγκροτημένων ρωσικών δυνάμεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ανάλυση Sky News: Γιατί η Ουκρανία αποφάσισε να εισβάλλει στη Ρωσία-Οι τρεις θεωρίες

Οι τρεις λόγοι που ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται

Στα πρώτα στάδια του ρωσοοκρανικού πολέμου, αρκετοί ανέφεραν επώνυμα σε διάφορες δηλώσεις τους, ότι οι Ρώσοι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα κερδίσουν, φθάνοντας μέχρι το Κίεβο. Ενάμιση χρόνο μετά, όχι μόνο εν τελείωσε ο πόλεμος, αλλά οι Ουκρανοί περνούν στην αντεπίθεση.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, οφείλεται σε τρεις λόγους. «Πρώτον, στις κακές εκτιμήσεις του ρωσικού στρατού στην αρχή του πολέμου, κάτι που φάνηκε από τις πρώτες μέρες, όταν στοιβάχτηκαν τα τανκς των Ρώσων σε μια περιοχή έξω από το Κίεβο. Εάν οι Ουκρανοί είχαν καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας και τις δυνατότητες που έχουν σήμερα, πιθανόν η πορεία του πολέμου να ήταν πολύ διαφορετική».

Το δεύτερο είναι η στήριξη των Ουκρανών από τους Δυτικούς με σύγχρονα οπλικά συστήματα και το τρίτο το εμπάργκο κατά της Ρωσίας, που την αναγκάζει να βρίσκει εναλλακτικές για την στρατιωτική της βιομηχανία, οι οποίες δεν είναι πάντα οι καλύτερες.

Δηλαδή, είπε ο κ. Κοντός, «το γεγονός ότι δεν παίρνει πλέον από τους Δυτικούς προϊόντα νέας τεχνολογίας, όπως microchips, που είναι απαραίτητα για τη στρατιωτική βιομηχανία και τα οποία παράγονται κυρίως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ολλανδία και Ταϊβάν, την αναγκάζει να ψάξει για εναλλακτικές, που δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Αυτό αποδυναμώνει τον ρωσικό στρατό. Ουσιαστικά χρησιμοποιεί παλιά όπλα, διότι κάποια από τα πιο σύγχρονά της, λόγω έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού, δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό».

Πλέον, αναμένονται τα επόμενα βήματα στην σκακιέρα της πολιτικής σκηνής, που θα καθορίσουν ταυτόχρονα και την πορεία του πολέμου, αφού βάσει των δεδομένων αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής πρόβλεψη. Πάντως, σημαντικές θα είναι οι τοποθετήσεις των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας επί των κινήσεων της Ουκρανίας, ώστε να μπορεί να γίνει μια αποκωδικοποίηση για την επόμενη μέρα της διένεξης και κατά πόσον υπάρχει έδαφος για κατάπαυση του πυρός.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τι ψιθύρισε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Τζορτζ Μπους στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ;
Στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Υπό εξαήμερη κράτηση ο 32χρονος για τις δύο υποθέσεις ληστειών από διανομείς φαγητού στη Λάρνακα
Απουσιάζει ξανά από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία η 13χρονη Κωνσταντίνα (pic)
Με ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Ανόρθωση θα συναντηθεί ο Έφορος Φορολογίας
Μπαίνει στην σφαίρα του AI η Κύπρος-Συστάθηκε Εθνικής Εξειδικευμένης Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Πήρε αναβολή για άλλους τέσσερις μήνες η έναρξη της δίκης για το θανατηφόρο του 2012-«Βεβαρημένο το πρόγραμμα του Δικαστηρίου»
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Ντελιβεράς δέχθηκε επίθεση από πολίτη-Τον χτύπησε στο πρόσωπο και του ζητούσε επίμονα 400 ευρώ
Άτυπο συμβούλιο ηγετών για την άμυνα ανακοίνωσε ο Κόστα-Παρόντες γ.γ. ΝΑΤΟ και Βρετανός Πρωθυπουργός