Η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, οι πρωταθλητές στην εφαρμογή και τα Υπουργεία ουραγοί

Μία από τις καινοτομίες που εισήγαγε η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη είναι η παροχή στατιστικών στοιχείων σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, πέραν των ανακοινώσεων που αφορούν κάθε δράση και το κάθε Υπουργείο/Υφυπουργείο ξεχωριστά. Έτσι, ανά τακτά διαστήματα, υπάρχει εικόνα σε ό,τι αφορά το πού βρίσκεται το κυβερνητικό έργο, τι προωθήθηκε, τι εκκρεμεί και πού εντοπίζονται προβλήματα.

Όπως δήλωσε η Υφυπουργός παρά τω προέδρω, Ειρήνη Πική, τον Ιούλιο, μετά από την ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ανασκόπηση της υλοποίησης των 88 δράσεων που είχαν εξαγγελθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 26 δράσεις έχουν ολοκληρωθεί και 33 βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ στις υπόλοιπες παρουσιάζεται απόκλιση. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην σελίδα diakivernisi.gov.cy είναι του Ιουνίου και έτσι αφορούν μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2024. Παραμένουν, ωστόσο, ενδεικτικά ως προς τους τομείς που σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόοδος και εκεί που ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες.

Με βάση τον σχετικό κατάλογο που είναι αναρτημένος, οι 26 ολοκληρωμένες δράσειςείναι οι ακόλουθες:

  • Εξέταση αιτήσεων εντός 30 ημερών για αιτητές ασύλου (εξαιρούνται οι αιτητές από τη Συρία λόγω πολιτικής απόφασης) Υφυπουργείο Μετανάστευσης
  • Άμεση αποκοπή επιδομάτων εκεί και όπου η αίτηση έχει απορριφθεί Υφυπουργείο Μετανάστευσης
  • Υλοποίηση μεταρρύθμισης Τοπικής Αυτοδιοίκησης Υπουργείο Εσωτερικών
  • Εφαρμογή Νομοθεσίας για διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων (οι κανονισμοί έχουν κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση) Υπουργείο Εσωτερικών
  • Νέο νομοθετικό πλαίσιο για διαχείριση τ/κ περιουσιών (οι κανονισμοί έχουν κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση) Υπουργείο Εσωτερικών
  • Λειτουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Υπουργείο Εσωτερικών
  • Αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών για αδικήματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών Υφυπουργείο Μετανάστευσης
  • Θεσμοθέτηση Μπλε Κάρτας Υπουργείο Εσωτερικών
  • Σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων χρονών Υπουργείο Παιδείας
  • Ανακοίνωση Σχεδίου ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων και πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων Υπουργείο Ενέργειας
  • Καθορισμός ανώτερης τιμής για συγκεκριμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης (το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση) Υπουργείο Ενέργειας
  • Σχέδιο Φωτοβολταϊκά για όλους Υπουργείο Ενέργειας
  • Διείσδυση έργων ΑΠΕ μέσω του χερσαίου και θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού Υπουργείο Ενέργειας
  • Άδεια μητρότητας από 18 σε 22 εβδομάδες Υπουργείο Εργασίας
  • Ειδικό ψηφιακό εργαλείο για τη διενέργεια μη δεσμευτικών δημοψηφισμάτων "Φωνή του Πολίτη" Υφυπουργός παρά τω Προέδρω/Προεδρία
  • Ειδική πλατφόρμα νέων εκφραCY Υφυπουργός παρά τω Προέδρω/Προεδρία
  • Διεύρυνση παγκύπρια του θεσμού «Κοινωνικού Λειτουργού Γειτονιάς» Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
  • Ενίσχυση Ηλεκτροκίνησης Υπουργείο Μεταφορών
  • Ενίσχυση, με ανθρώπινο δυναμικό, του τομέα επιστροφών Υπουργείο Δικαιοσύνης
  • Σύσταση ειδικού κλιμακίου στην Αστυνομία για καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης Υπουργείο Δικαιοσύνης
  • Ενίσχυση αρμόδιων υπηρεσιών που ασχολούνται με το Οικονομικό Έγκλημα Υπουργείο Δικαιοσύνης
  • Αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και νέο πλάνο αστυνόμευσης Υπουργείο Δικαιοσύνης
  • Αναθεώρηση των όρων εργοδότησης, ανέλιξης και μισθολογικής αναβάθμισης του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών Υπουργείο Άμυνας
  • Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης-Ολοκλήρωση υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων από καταθέτες και κατόχους αξιογράφων που έχουν επηρεαστεί από την εξυγίανση των δύο συστημικών τραπεζών Υπουργείο Οικονομικών
  • Υλοποίηση μεταρρύθμισης Δημόσιας Υπηρεσίας-Τροποποίηση Σχεδίων Υπηρεσίας (οι κανονισμοί έχουν κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση) Υπουργείο Οικονομικών
  • Οδικός χάρτης για τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων Υπουργείο Οικονομικών

Πέραν των 88 εμβληματικών δράσεων, συνολικά από πλευράς Κυβέρνησης υπήρξαν 782 παρεμβάσεις, οι οποίες εκτείνονται από μικρότερα πρότζεκτς μέχρι τεράστια και από πράγματα που πρέπει να γίνουν μία φορά μέχρι πράγματα που αποτελούν συνεχιζόμενη και μόνιμη κατάσταση. Θα πρέπει, συνεπώς, να σημειωθεί πως δεν είναι όλες ίσες και δεν έχουν όλες τον ίδιο βαθμό δυσκολίας ή την ίδια ευθεία πορεία υλοποίησης. Μέχρι τον Ιούνιο, είχαν ολοκληρωθεί οι 101 (13%) και προχωρούσαν βάσει προγραμματισμού οι 490 (63%). Ωστόσο, μικρή απόκλιση από τον προγραμματισμό παρουσίαζαν 147 (19%) και μεγάλη 44 (6%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, 259 από αυτές τις παρεμβάσεις ανήκουν στον πυλώνα «άνθρωπος». Από αυτές ολοκληρώθηκαν οι 29, προχωρούν βάσει προγραμματισμού 179, 45 παρουσιάζουν μικρή απόκλιση και έξι παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση. Στον πυλώνα «πολιτεία» εμπίπτουν 150 παρεμβάσεις, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν οι 28. Βάσει προγραμματισμού προχωρούν 77, ενώ 30 παρουσιάζουν μικρή απόκλιση και 15 σημαντική. Από τις 201 παρεμβάσεις στον πυλώνα «επιχειρήσεις» ολοκληρώθηκαν οι 21 και ακόμη 132 προχωρούν βάσει προγραμματισμού. Ωστόσο 33 παρεμβάσεις παρουσιάζουν μικρή απόκλιση και 15 σημαντική. Στον πυλώνα «πλανήτης» οι παρεμβάσεις είναι 172. Από αυτές ολοκληρώθηκαν οι 23 και προχωρούν βάσει προγραμματισμού οι 102. Ακόμη 39 παρουσιάζουν μικρή απόκλιση και ακόμη οκτώ σημαντική.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι κάποια Υπουργεία ήταν πιο αποτελεσματικά στην προώθηση των έργων και παρεμβάσεών τους από άλλα. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης, που άρχισε τη λειτουργία του στις 17 Ιουνίου, τρεις μέρες μετά την ανάρτηση των στατιστικών. Πιο συγκεκριμένα:

Προεδρία της Δημοκρατίας: Της αναλογούν συνολικά 20 παρεμβάσεις. Από αυτές ολοκληρώθηκαν οι 11 και προχωρούν βάσει προγραμματισμού οι εννέα, χωρίς οποιαδήποτε απόκλιση. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι 55% και το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού 45%.

Υπουργείο Άμυνας: Του αναλογούν 29 παρεμβάσεις. Ολοκληρώθηκαν οι εννέα, προχωρούν βάσει προγραμματισμού οι 18, μία έχει μικρή απόκλιση και μία σημαντική απόκλιση. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι 31%, το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού 62% και το ποσοστό σημαντικών αποκλίσεων 3%.

Υπουργείο Γεωργίας: Του αναλογούν 132 παρεμβάσεις. Ολοκληρώθηκαν οι οκτώ και προχωρούν βάσει προγραμματισμού οι 77. Παρουσιάζεται μικρή απόκλιση σε 37 παρεμβάσεις και σημαντική σε άλλες δέκα. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι 5%, το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού 58%, το ποσοστό μικρών αποκλίσεων 28% και το ποσοστό μεγάλων αποκλίσεων 8%.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Του αναλογούν 67 παρεμβάσεις. Ολοκληρώθηκαν 13 και 43 βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης βάσει προγραμματισμού. Καταγράφει οκτώ μικρές αποκλίσεις και τρεις σημαντικές. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι 19%, το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού 64%, το ποσοστό μικρών αποκλίσεων 12% και το ποσοστό μεγάλων αποκλίσεων 4%.

Υπουργείο Ενέργειας: Του αναλογούν 42 παρεμβάσεις, εκ των οποίων ολοκλήρωσε τις πέντε. Άλλες 27 προχωρούν βάσει προγραμματισμού, ενώ μικρή απόκλιση παρουσιάζουν επτά και σημαντική τρεις. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι 12%, το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού 64%, το ποσοστό μικρών αποκλίσεων 17% και το ποσοστό μεγάλων αποκλίσεων 7%.

Υπουργείο Εξωτερικών: Του αναλογούν 23 παρεμβάσεις και είναι όλες σε πορεία υλοποίησης βάσει προγραμματισμού. Το 100% των παρεμβάσεών του βρίσκονται εντός προγραμματισμού.

Υπουργείο Εργασίας: Του αναλογούν 26 παρεμβάσεις. Ολοκλήρωσε δύο και βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης βάσει προγραμματισμού άλλες 22. Παρουσιάζονται μικρές αποκλίσεις μόνο σε δύο παρεμβάσεις. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι 8%, το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού 85% και το ποσοστό μικρών αποκλίσεων 8%.

Υπουργείο Εσωτερικών: Του αναλογούν 61 παρεμβάσεις και ήδη ολοκλήρωσε τις 21. Άλλες 28 προχωρούν βάσει προγραμματισμού, ενώ μικρή απόκλιση καταγράφεται σε 11 και σημαντική σε μία. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι 34%, το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού 46%, το ποσοστό μικρών αποκλίσεων 18% και το ποσοστό μεγάλων αποκλίσεων 2%.

Υπουργείο Μεταφορών: Του αναλογούν 44 παρεμβάσεις. Από αυτές ολοκληρώθηκαν οι έξι και κινούνται βάσει προγραμματισμού οι 13. Σε ό,τι αφορά τις αποκλίσεις, παρουσιάζονται 11 μικρές και 14 σημαντικές. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι 14%, το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού 30%, το ποσοστό μικρών αποκλίσεων 25% και το ποσοστό μεγάλων αποκλίσεων 32%.

Υπουργείο Οικονομικών: Του αναλογούν 20 παρεμβάσεις, εκ των οποίων οι μισές βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης. Επτά παρουσιάζουν μικρή απόκλιση και τρεις σημαντική. Το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού είναι 50%, το ποσοστό μικρών αποκλίσεων 35% και το ποσοστό μεγάλων αποκλίσεων 15%.

Υπουργείο Παιδείας: Του αναλογούν 71 παρεμβάσεις, εκ των οποίων ολοκλήρωσε τις τρεις. Βάσει προγραμματισμού προχωρούν 66, ενώ σε δύο περιπτώσεις παρουσιάζεται μικρή απόκλιση. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι 4%, το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού 93% και το ποσοστό μικρών αποκλίσεων 3%.

Υπουργείο Υγείας: Του αναλογούν 50 παρεμβάσεις και ολοκλήρωσε τις τρεις. Είκοσι προχωρούν βάσει προγραμματισμού. Ωστόσο υπάρχουν 25 παρεμβάσεις με μικρή απόκλιση και ακόμη 2 με σημαντική. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι 6%, το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού 40%, το ποσοστό μικρών αποκλίσεων 50% και το ποσοστό μεγάλων αποκλίσεων 4%.

Υφυπουργείο Καινοτομίας: Του αναλογούν 65 παρεμβάσεις. Ολοκλήρωσε τις εννέα, ενώ 26 προχωρούν βάσει προγραμματισμού. Παρουσιάζεται μικρή απόκλιση σε 25 και σημαντική σε πέντε. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι 14%, το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού 40%, το ποσοστό μικρών αποκλίσεων 38% και το ποσοστό μεγάλων αποκλίσεων 8%.

Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας: Του αναλογούν 48 παρεμβάσεις και ολοκλήρωσε τρεις. Οι 44 βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης βάσει προγραμματισμού, ενώ μία παρουσιάζει μικρή απόκλιση. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι 6%, το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού 92% και το ποσοστό μικρών αποκλίσεων 2%.

Υφυπουργείο Ναυτιλίας: Του αναλογούν 12 παρεμβάσεις και ολοκλήρωσε τις δύο. Οι εννέα προχωρούν βάσει προγραμματισμού ενώ παρουσιάζεται σημαντική απόκλιση σε μία. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι 17%, το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού 75% και το ποσοστό μεγάλων αποκλίσεων 8%.

Υφυπουργείο Πολιτισμού: Του αναλογούν 21 παρεμβάσεις. Οι 16 βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης βάσει του προγραμματισμού, ενώ για πέντε υπάρχουν μικρές αποκλίσεις. Το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού είναι 76% και το ποσοστό μικρών αποκλίσεων 24%.

Υφυπουργείο Τουρισμού: Του αναλογούν 51 παρεμβάσεις και ολοκλήρωσε τις έξι. Άλλες 39 προχωρούν βάσει προγραμματισμού. Μικρές αποκλίσεις παρουσιάζονται σε πέντε και μία έχει σημαντική απόκλιση. Το ποσοστό ολοκλήρωσης είναι 12%, το ποσοστό υλοποίησης στη βάση προγραμματισμού 76%, το ποσοστό μικρών αποκλίσεων 10% και το ποσοστό μεγάλων αποκλίσεων 2%.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι περισσότερες παρεμβάσεις αναλογούν στο Υπουργείο Γεωργίας με 132 και τις λιγότερες παρεμβάσεις είχε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας με 12. Η Προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία είχε 20, ολοκλήρωσε τις περισσότερες με ποσοστό 55%. Από τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία το υψηλότερο ποσοστό ολοκλήρωσης ήταν το 34% του Υπουργείου Εσωτερικών, που είχε 61 παρεμβάσεις, ακολουθούμενο από το 31% του Υπουργείου Άμυνας, που είχε 29 παρεμβάσεις. Στον αντίποδα, οι περισσότερες σημαντικές αποκλίσεις εμφανίζονται στο Υπουργείο Μεταφορών με ποσοστό 32%, που έχει συνολικά και τη μεγαλύτερη απόκλιση από τους στόχους των παρεμβάσεων με 57%, ακολουθούμενο από το Υπουργείο Υγείας με 54%.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει μοιρασμένες επιδόσεις, καθώς το 50% των παρεμβάσεών του βρίσκονται κανονικά σε πορεία υλοποίησης, ενώ το 50% παρουσιάζει μικρές ή σημαντικές αποκλίσεις, αν και κάποιες από τις παρεμβάσεις του αφορούν περίπλοκα ζητήματα όπως μεταρρυθμίσεις. Πολύ μικρές αποκλίσεις παρουσιάζουν τα Υπουργεία Άμυνας και Παιδείας, καθώς και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς όλες του οι παρεμβάσεις βρίσκονται εντός προγράμματος χωρίς καμία απόκλιση, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε μία, αν και αυτό το νούμερο οφείλεται σε κάποιο βαθμό στην ιδιαίτερη θεματολογία του, καθώς κάποιες από αυτές αφορούν το Κυπριακό, την Προεδρία της ΕΕ κ.α.

Δειτε Επισης

Αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα σύνορα και στη νότια Βηρυτό
Ερχιουμάν: Η επιλογή είναι μεταξύ ομοσπονδίας και αδιεξόδου, όχι λύσης δύο κρατών
Τέλη Νοεμβρίου η δεύτερη διακυβερνητική σύνοδος Κύπρου και Ελλάδας
Κατασχέθηκαν 80 κιλά κάνναβη και χιλιάδες ευρώ-Χειροπέδες σε 28χρονο (pics)
Συνεχίζουμε τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση επαναβεβαίωσε η ΠτΔ στα εγκαίνια έκθεσης στην Αθήνα
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση
Οι συλλήψεις για σφετερισμό συνεχίζουν να συζητούνται εκτενώς στα κατεχόμενα
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη
Επικαιροποίησαν την απόφαση τους για GSI οι ρυθμιστικές αρχές