Ένα διπλό φονικό, δυο πολύ νεαροί ύποπτοι και ένα κράτος που χάνει τη μάχη με τα ναρκωτικά

Στην αρχή η είδηση ήταν πως βρέθηκαν δύο πτώματα απανθρακωμένα σε αυτοκίνητο. Στην πορεία διαπιστώθηκε πως δεν επρόκειτο για ατύχημα αλλά για διπλή δολοφονία. Ύστερα η είδηση ήταν πως υπάρχουν δύο ύποπτοι, οι οποίοι, παρά τις διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων που δίνουν ως προς τους ρόλους τους στο έγκλημα, παραδέχονται πως εμπλέκονται στον φόνο και δείχνουν ως πραγματικό κίνητρο πίσω του τα ναρκωτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ναρκωτικά τελικά πίσω από το διπλό φονικό-Κάηκε το μούσι του ενός, επέστρεψαν ενώ έσβηνε τη φωτιά η Πυροσβεστική

Οι δύο ύποπτοι, που οδηγούνται εκ νέου ενώπιον Δικαστηρίου για ανανέωση του διατάγματος κράτησης τους, είναι ένας 19χρονος και ένας 23χρονος. Και είναι αρκετά πιθανόν, με βάση τις κατηγορίες που αναμένεται να τους απαγγελθούν και τις καταθέσεις τους, πως η επόμενη είδηση θα είναι πως καταδικάστηκαν σε ισόβια για φόνο εκ προμελέτης. Ένας 19χρονος, που καλά καλά δεν πρόλαβε να ενηλικιωθεί και ένας 23χρονος, που καλά καλά δεν πρόλαβε να ζήσει, στο μέλλον τους αυτή τη στιγμή έχουν δίκες, κελιά και προαυλισμούς. Και στο παρελθόν τους έχουν ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο, αν και στην αρχή η έμφαση ήταν στην αγοραπωλησία ενός ηχείου, στην πορεία υπήρξε η παραδοχή ότι ο ένας εκ των θυμάτων προμήθευε σχεδόν καθημερινά με ναρκωτικά τον 19χρονο, ο οποίος στη συνέχεια τα διοχέτευε στον 23χρονο και σε ένα ακόμη πρόσωπο. Η αρχή του τέλους ήρθε όταν το θύμα ξεκίνησε να πιέζει τον 19χρονο για να του δώσει τα χρήματα που του χρωστούσε για τα ναρκωτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεταβολή εκδοχών για την διπλή δολοφονία-Όσα ισχυρίστηκαν στην πρώτη και την δεύτερη κατάθεση οι ύποπτοι

Αν δεν θέλουμε να ακούμε πια τέτοιου είδους ειδήσεις, θα πρέπει κάποτε να ασχοληθούμε σοβαρά με το ζήτημα της διείσδυσης των ναρκωτικών στη νεολαία. Όχι με ηθική ανωτερότητα, δασκαλίστικο ύφος και εκστρατείες από άλλες δεκαετίες, «πανηγυρίζοντας» παράλληλα με ανακοινώσεις για εντοπισμό 200 γραμμαρίων κάνναβης (σ.σ πρόσφατο δελτίο της Αστυνομίας), αλλά με τρόπο κοινωνικά ευαίσθητο και ουσιαστικό. Να μελετήσουμε εις βάθος και διεπιστημονικά το φαινόμενο και με την ίδια σοβαρότητα να βρούμε τις λύσεις.

Η πραγματικότητα είναι πως αυτοί που είναι χρήστες ναρκωτικών στα 19 τους, πολύ συχνά είναι και στα 18 τους και στα 17 τους. Όταν βρίσκονται πλήρως υπό την εποπτεία των γονιών τους, όταν βρίσκονται στα σχολεία και στα στρατόπεδά μας. Όταν θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει και να φροντίσει για τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Τα ναρκωτικά δεν πέφτουν από τον ουρανό στο κεφάλι της κυπριακής νεολαίας. Διακινούνται στους χώρους που κινούνται οι έφηβοί μας. Και σε πολλούς από αυτούς τους χώρους θα έπρεπε να είναι προστατευμένοι και να μην είναι.

Όμως μονίμως η προσοχή φαίνεται να είναι στραμμένη αλλού, χωρίς να γνωρίζει κανείς γιατί στρέφονται αυτοί οι άνθρωποι στα ναρκωτικά. Ή ακόμη χειρότερα, σε ορισμένες περιπτώσεις, το κράτος γνωρίζει πάρα πολύ καλά τους λόγους, αλλά ποτέ δεν έκανε αρκετά για να τους εξουδετερώσει και να προστατέψει αυτά τα παιδιά όταν ήταν ακόμη παιδιά και όχι κατηγορούμενοι για κάτι. Κάπως έτσι, χωρίς να ψάχνουμε με σοβαρότητα κανείς το γιατί τα ναρκωτικά αποτελούν για αυτούς λύση στην Κύπρο του 2024, με τα δικά της δεδομένα και τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και με την πρόσβαση να είναι πολύ εύκολη σε προστατευμένους, υποτίθεται, χώρους, βρισκόμαστε πλέον προ της ανάγκης για καταστολή. Καταστέλλουμε εγκλήματα που θα μπορούσε να μην διαπραχθούν, αναστέλλουμε ζωές που θα μπορούσαν να είχαν μια άλλη πορεία, αν το κράτος νοιαζόταν αρκετά και είχε τα κατάλληλα εργαλεία.

Η πραγματικότητα είναι πως δεν πρέπει να εντοπίζουμε τους νεαρούς χρήστες μετά από τα πρώτα τους εγκλήματα, αλλά πριν φτάσουν στο σημείο να τα διαπράξουν. Δεν πρέπει να εντοπίζουν οι επιτήδειοι τα ευάλωτα παιδιά πριν τα εντοπίσει το κράτος. Δεν πρέπει τα ναρκωτικά να αποτελούν καταφύγιο, για οποιονδήποτε αναζητεί καταφύγιο για κάποιον λόγο. Αν ο κόσμος που φτιάξαμε είναι αφιλόξενος για κάποιους, είναι η δουλειά του κράτους να διορθώνει εκείνον και όχι να προσπαθεί, εκ των υστέρων, να σωφρονίσει ανθρώπους που δεν πατούσαν σωστά σ’ αυτόν.

Παρόλο που προφανώς τα ναρκωτικά βρίσκονται παντού, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία που βρίσκονται σε συγκεκριμένους χώρους, όπως είναι τα σχολεία και τα στρατόπεδα. Σημαίνει απλώς πως κάποιοι δεν νοιάζονται αρκετά ή δεν κάνουν αρκετά καλά τη δουλειά τους. Άλλωστε, μόλις τον περασμένο Απρίλιο καταγγέλθηκε στη Βουλή πως καθηγητές σε συγκεκριμένο σχολείο «προσέχουν» τις εισπράξεις μαθητή από ναρκωτικά, εγείροντας πολλά ερωτήματα, ενώ ακόμη και ο εκπρόσωπος των οργανωμένων γονέων Δημοτικής έκανε λόγο για ναρκωτικά στα σχολεία.

Ούτε η Αστυνομία, ούτε το Υπουργείο Παιδείας, ούτε οποιοσδήποτε άλλος κρατικός φορέας μπορούν να βρίσκονται παντού και να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή κάθε νέο. Μπορούν, όμως, να εντοπίζουν εγκαίρως τα ευάλωτα παιδιά και να τα προσεγγίζουν με την ανάλογη ευαισθησία. Μπορούν να φροντίζουν να μην διεισδύουν τα ναρκωτικά σε ελεγχόμενους χώρους, όπως είναι τα σχολεία και τα στρατόπεδα. Μπορούν να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στον εντοπισμό και τον πραγματικό περιορισμό των μεγαλεμπόρων των σκληρών ναρκωτικών, αντί να διαφημίζουν συλλήψεις που αφορούν μερικά γραμμάρια κάνναβης.

Αν είχαμε ένα κράτος ευαισθητοποιημένο και οργανωμένο, που μελετά συστηματικά και εις βάθος, και που παρέχει την σωστή παρέμβαση στη σωστή στιγμή, θα είχαμε σίγουρα λιγότερα εγκλήματα να καταστείλουμε, λιγότερες ζωές να αναστείλουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ας δούμε τους φύλακες, πριν τα παιδιά καταλήξουν στις Φυλακές...

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος
Απορρίπτει τα περί στημένης διακοπής η Αστυνομία-«Δεν είναι θέμα αδυναμίας»
Απευθείας επίθεση Υπουργείου Δικαιοσύνης σε ΚΟΠ-«Να σταματήσει να κρύβεται»