Ανησυχία στη συμπολίτευση για ενέργειες στο Κυπριακό-Στην επιφάνεια διαφωνίες

Η πρόσφατη κινητικότητα στο Κυπριακό φαίνεται να έχει θορυβήσει πρόσωπα και δυνάμεις της συμπολίτευσης, τα οποία δεν φαίνεται να καλοβλέπουν κάποιες από τις κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, ανοιχτά εκφράζει τη διαφωνία της με την αποδοχή από μέρους της Λευκωσίας της παρουσίας του Τούρκου ΥΠΕΞ, στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή, σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι οποίοι ζήτησαν από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, για να συζητηθεί το Κυπριακό, η οποία παραμένει από τις 6 Αυγούστου, αναπάντητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ο Τατάρ δεν θέλει ενωμένη Κύπρο επειδή… «μπορεί να φτάσει μέχρι την Ένωση με την Ελλάδα»

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κινήσεις και οι δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη ανέδειξαν τις διαφωνίες που πάντοτε υπήρχαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αναφορικά με το Κυπριακό. Οι διαφωνίες αυτές, ήταν γνωστές από την έναρξη της συνεργασίας προεκλογικά, αλλά λόγω της απουσίας ουσιαστικών εξελίξεων δεν έρχονταν στην επιφάνεια. Εάν, ωστόσο, συνεχίσουν να προκύπτουν νέα δεδομένα, αναμένεται οι διαφωνίες να ενταθούν.

Η ΕΔΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αντιδρά για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, να μην βάλει βέτο στη συμμετοχή της Τουρκίας, στο Άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το βήμα της Κυβέρνησης στο Κυπριακό, η μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας και η Ad Hoc πρόσκληση Φιντάν

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΔΕΚ διαχωρίζει την θέση της και θεωρεί λανθασμένη κίνηση στρατηγικής την απόφαση της Κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει, «λανθασμένη κίνηση στρατηγικής και τακτικής είναι για την ΕΔΕΚ, η απόφαση της κυβέρνησης να συναινέσει στην αποστολή πρόσκλησης στην Τουρκία, για να συμμετέχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί ως αντάλλαγμα, καμία κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία και σε κανένα επίπεδο».

Σημειώνει ακόμα ότι «μία χώρα, όπως η Τουρκία, η οποία:

  • Παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο εδώ και πενήντα χρόνια
  • Δεν προβαίνει σε καμία, έστω και στοιχειώδη ενέργεια, στο Κυπριακό
  • Επιδεικνύει έντονη προκλητικότητα έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και λεκτικά και επί του εδάφους, όπως στη νεκρή ζώνη και στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας
  • Απειλεί και προχωρεί στον παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου
  • Δεν έχει συμμορφωθεί με καμία κυπρογενή υποχρέωση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

δεν γίνεται να έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί με τη συμμετοχή της σε ανώτερο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα με τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Υπενθυμίζει, όπως αναφέρει ότι «η Τουρκία, εκεί όπου έχει τη δυνατότητα, όπως οι κοινές δραστηριότητες ΕΕ – ΝΑΤΟ, θέτει βέτο στη συμμετοχή του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποστερώντας από την Κυπριακή Δημοκρατία την πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες και σε τεχνογνωσία».

Καταληκτικά, λέει πως «η απόφαση της κυβέρνησης, θα ήταν ορθή, θα είχε αντίκρισμα και ωφελιμότητα, αν διασφαλιζόταν ρητά και επίσημα ότι η Τουρκία δεν θα έθετε βέτο στη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κοινές δραστηριότητες ΕΕ-ΝΑΤΟ. Η πολιτική της παροχής κινήτρων στην Τουρκία, χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση ανταλλαγμάτων, δεν έχει φέρει ποτέ αποτέλεσμα».

Σημειώνεται ότι η ΕΔΕΚ έχει γενικά διαφορετική προσέγγιση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, καθώς απορρίπτει το μοντέλο της ΔΔΟ, γεγονός που ήταν αποδεκτό κι από τις δύο πλευρές από την αρχή της συνεργασίας.

Στο ΔΗΚΟ αντιθέτως, υιοθετείται η ΔΔΟ, αλλά υπάρχουν κόκκινες γραμμές οι οποίες για κάποια στελέχη είναι ακόμη πιο έντονες. Ενδεικτική ήταν η επιστολή των βουλευτών Χρίστου Ορφανίδη, Ζαχαρία Κουλία και Παύλου Μυλωνά προς τον πρόεδρο του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση από μέρους του Νίκου Χριστοδουλίδη, της βολιδοσκόπησης για τριμερή συνάντηση, οποία τελικά ναυάγησε.

Στην επιστολή τους, οι τρεις βουλευτές του κόμματος εκφράζουν ανησυχία για την προοπτική του ελληνισμού στην Κύπρο, ενώ κάνουν λόγω για υποχωρήσεις που δεν βρίσκουν αντίσταση, διασφαλίζοντας, όπως αναφέρουν γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας, κάτι που ενταφιάζει το μέλλον των πολιτών και μελλοντικών γενεών της Κύπρου.

Γι’ αυτό το λόγο ζητούν συζήτηση των εξελίξεων στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»