Ετοιμάζονται για απεργία λόγω των επιθέσεων οι ντελιβεράδες-Ζητούν μέτρα από την Πολιτεία οι συντεχνίες

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γύρω από τις υποθέσεις επιθέσεων σε διανομείς φαγητού, οι οποίοι το πρωί της Παρασκευής είχαν προβεί σε αυθόρμητη πορεία διαμαρτυρίας, στη Λεμεσό, έπειτα από το τελευταίο επεισόδιο που σημειώθηκε, όταν το βράδυ της Τετάρτης είχε δεχθεί επίθεση ένας διανομέας, από ομάδα μοτοσικλετιστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:ΒΙΝΤΕΟ: Διαμαρτυρήθηκαν για τις επιθέσεις σε βάρος τους οι ντελιβαράδες-«Θέλουμε δικαιοσύνη»

Οι διανομείς, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, σκέφτονται λήψη μέτρων, εάν δεν λυθεί το πρόβλημα, όπως για παράδειγμα η τριήμερη στάση εργασίας, ή ακόμα και να διακόψουν τις διανομές φαγητού, μετά από κάποια συγκεκριμένη ώρα.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ, Χαράλαμπος Αυγουστή, ανέφερε ότι σε σχέση με το πρώτο μέτρο, το έχει ακούσει και ο ίδιος και όπως εξήγησε πιθανότατα να αφορά τη Λεμεσό, όπου σημειώνονται οι επιθέσεις, ωστόσο δεν έχουν ενημερωθεί πότε θα γίνει και ποιοι θα λάβουν μέρος.

«Διανομές τουλάχιστον μέχρι αύριο θα γίνονται, δεν είναι καθολικό το μέτρο για απεργία. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι άτομα από διάφορες χώρες και με διαφορετικά καθεστώτα. Π.χ. άλλοι είναι με το καθεστώς του ελεύθερου επαγγελματία, άλλοι είναι μισθωτοί. Επομένως δεν είναι εύκολη η απόφαση να είναι καθολική», σημείωσε ο κ. Αυγουστή.

Τόνισε παράλληλα πως «καταδικάζουμε το συμβάν της επίθεσης και ζητούμε να ληφθούν μέτρα προστασίας την ώρα που εργάζονται, ώστε να μην κινδυνεύουν και ενδεχομένως ένα μέτρο να μην γίνονται διανομές μετά από κάποια ώρα». Σε ότι αφορά στο τελευταίο μέτρο, εξήγησε ότι δεν είναι υπέρ μιας τέτοιας εισήγησης και ζήτησε να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία.

Υπέδειξε, μεταξύ άλλων ότι «τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα εργασιακά θέματα, ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν κι άλλα θέματα, εκτός των εργασιακών. Οι λόγοι που γίνονται αυτές οι επιθέσεις, είναι για να κλέψουν τα χρήματα αυτών των ανθρώπων, όπως δήλωσε και η Αστυνομία. Υπάρχουν κι άλλα θέματα όπως η ασφάλεια, τα θέματα βίας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, καθώς είναι εκτεθειμένη σε ώρες που δεν υπάρχει πολλής κόσμος έξω στο δρόμο και είναι εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε θέματα κλοπής».

Καταληκτικά, επισήμανε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα έχει συνάντηση με τους διανομείς φαγητού.

«Δεν είναι ρατσιστικά τα κίνητρα»

Θέση της Αστυνομίας, είναι πάντως ότι δεν πρόκειται για οργανωμένο κύμα βίας, αλλά τα κίνητρα φαίνεται να προσδιορίζονται σε κλοπές με σκοπό την αποκόμιση χρημάτων, βάσει των μαρτυρίων που έχουν οι Αρχές ενώπιόν τους.

Σε δηλώσεις του, ο βοηθός εκπρόσωπος Τύπου της ΑΔΕ Λεμεσού, Μαρίνος Βασιλείου, σημείωσε πως είναι κάποιοι νεαροί που από την αρχή του χρόνου δημιουργούν αυτές τις υποθέσεις. «Από την 1/1 μέχρι σήμερα είχαμε δέκα υποθέσεις. Πρόσφατα συνελήφθη ένα πρόσωπο και τελεί υπό κράτηση, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο, εκ των οποίων ο ένας είναι ανήλικος. Τον Ιούλιο εξιχνιάστηκαν άλλες δύο υποθέσεις και συνελήφθησαν δύο νεαροί 19 και 18 ετών, εναντίον των οποίων προέκυψε μαρτυρία. Οι υποθέσεις καταχωρήθηκαν και βρίσκονται υπό εκδίκαση».

Τόνισε παράλληλα πως «μας ανησυχεί αυτό το γεγονός και γι’ αυτό η Αστυνομία λαμβάνει αυξημένα μέτρα με περιπολίες στις περιοχές που παρατηρήθηκαν τα κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς. Αξιολογούνται μαρτυρίες με σκοπό της εξιχνίασης των υποθέσεων αυτών. Τα κίνητρα δεν είναι ρατσιστικά και αποδίδονται σε οικονομικά κίνητρα, για κλοπή χρημάτων και αντικειμένων».

Κληθείς να τοποθετηθεί επί ισχυρισμού διανομέα ότι μετέβη με άλλους διανομείς σε αστυνομικό σταθμό για να καταγγείλει υπόθεση και εκεί του είχαν να είναι προσεχτικοί και να μην εργάζονται σε επικίνδυνες περιοχές, ο κ. Βασιλείου ανέφερε «αν έγινε κάτι τέτοιο, σίγουρα διαφωνώ, δεν έπρεπε οι αστυνομικοί να απαντήσουν. Χθες στη διαμαρτυρία εντοπίσαμε τους διοργανωτές, ανταλλάξαμε τηλέφωνα για να έρθουν την άλλη εβδομάδα στην αστυνομική διεύθυνση, ώστε να συζητήσουμε τα προβλήματα».

Καταδικάζει τις επιθέσεις η Wolt

Σε ανακοίνωσή της, η Wolt καταδικάζει τις επιθέσεις σε βάρος των διανομέων φαγητού και στέκεται στο πλευρό των θυμάτων.

Όπως αναφέρει, «στο πλευρό των διανομέων αλλά και κάθε θύματος ρατσιστικής επίθεσης στέκεται η Wolt, καταδικάζοντας κάθε φαινόμενο βίας από όπου και αν προέρχεται, με αφορμή τα περιστατικά που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα».

Σημειώνει ακόμα πως «η Wolt, ως μία εταιρεία η κουλτούρα της οποίας εδράζεται στις αρχές της ισότητας, του αλληλοσεβασμού, της πολυμορφίας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης, στέκεται απέναντι σε οποιεσδήποτε πράξεις βίας και ρατσισμού».

Τονίζει επίσης πως «σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία από τον Ιούνιο του 2023 απευθύνθηκε στις αρμόδιες αρχές με σχετική επιστολή, εκφράζοντας την ανησυχία της για τη φύση και τη συχνότητα των επιθέσεων που δέχονται οι διανομείς, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ρατσιστικό υπόβαθρο».

Εν κατακλείδι αναφέρει ότι «η εταιρεία επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά της, να συμβάλει και να ενισχύσει την προσπάθεια των αρμόδιων αρχών για την αντιμετώπιση του φαινομένου και καλεί κάθε θύμα ρατσιστικής επίθεσης να μην διστάσει να καταγγείλει τυχόν περιστατικό στο τμήμα εξυπηρέτησης συνεργατών διανομέων και πελατών, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο».

Δειτε Επισης

Συνελήφθη και 24χρονος για τα επεισόδια στο «Άλφαμεγα»
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στον Δήμο Πέγειας
Συνελήφθησαν άλλα τρία πρόσωπα που μπήκαν χωρίς εισιτήριο στο «Άλφαμεγα»
Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο για επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Φέρεται να μπήκε παράνομα στο γήπεδο
Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα από Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων για παράνομη παγίδευση πτηνών
Το φανταστικό σενάριο, οι ευθύνες της Αστυνομίας και οι χούλιγκανς που αφήνουμε να διοικούν
Υπό κράτηση οι τρείς συλληφθέντες για τα επεισόδια στο «Άλφαμέγα»-Αναζητούν στοιχεία για άλλους 29
Σκληρή και χειρότερη από Ρίκκου η απόφαση για Οδυσσέα-«Παρασυρόμενος από τις Σειρήνες της δημοφιλίας, σύγχυσε τα όρια»
Κατακεραύνωσε και έπαυσε τον Οδυσσέα το Συμβούλιο-Καταπέλτης η απόφαση
Κατά μέτωπο επίθεση Οδυσσέα μετά την παύση του-«Σήμερα νίκησε το σύστημα»