Βίντεο ντοκουμέντο από την εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ-Πώς «έσπασαν» τη ρωσική γραμμή άμυνας

Πλάνα από την εισβολή στην ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ έδωσε στη δημοσιότητα ο ουκρανικός στρατός, καταγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τη Ρωσία και να «σπάσουν» την γραμμή άμυνας που είχε αναπτύξει στην περιοχή.

Στις εικόνες που καταγράφονται τεθωρακισμένα οχήματα να προελαύνουν, Ρώσους να αιχμαλωτίζονται και πυραυλικές επιθέσεις να εξαπολύονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στρατηγική η κατάληψη της Σούτζας από τους Ουκρανούς-Παίζει το χαρτί του φυσικού αερίου ο Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του ουκρανικού στρατού, το βίντεο καταγράφει «την αποναρκοθέτηση, την καταστροφή των αμυντικών γραμμών του εχθρού, το έργο της αεροπορίας και του πυροβολικού, τους αιχμαλώτους».

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να προελαύνει στην περιοχή, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι δημιούργησε «στρατιωτικό διοικητήριο στη ρωσική πόλη Σούτζα, η οποία ελέγχεται πλήρως».

Στην στρατηγικής σημασίας πόλη των 5.000 κατοίκων υπάρχουν υποδομές για το φυσικό αέριο που φτάνει από τη Σιβηρία, το οποίο ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών στην Ευρώπη.

Από την αρχή της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ, τα στρατεύματά έχουν προχωρήσει σε βάθος 35 χιλιομέτρων και έχουν καταλάβει 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής επικράτειας με συνολικά 82 οικισμούς.

Κατηγορεί για εμπλοκή τη Δύση η Μόσχα

Την ίδια ώρα, το «δεξί χέρι» του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο βοηθός του Νικολάι Πατρούσεφ κατηγορεί τη Δύση και το ΝΑΤΟ για εμπλοκή. «Η επιχείρηση της Ουκρανίας στο Κουρσκ σχεδιάστηκε με το ΝΑΤΟ και τη Δύση» ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του.

Αποστάσεις πήρε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ δεν ειδοποιήθηκαν πριν την ουκρανική εισβολή και δεν εμπλέκονται σε αυτή», όπως μετέδωσε ο Guardian.

Η δήλωση, πάντως του Πατρούσεφ, ακολουθεί της ανακοίνωσης του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας την Πέμπτη (15/8) πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας μπορεί να γίνεται με βρετανικά όπλα που έχουν παραχωρηθεί και μπορούν να χρησιμοποιούνται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ρωσικό έδαφος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Ουκρανία έχει σαφές δικαίωμα αυτοάμυνας κατά των παράνομων επιθέσεων της Ρωσίας» και «αυτό δεν αποκλείει επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας». Διευκρίνισε, όμως «ότι ο εξοπλισμός πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Στα πρόθυρα ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» προειδοποιεί Ρώσος βουλευτής

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων RIA o Ρώσος βουλευτής, Μιχαήλ Σερεμέτ, σε δήλωσή του την Παρασκευή (16/8) προειδοποίησε πως η ουκρανική εισβολή στη Ρωσία φέρνει τον πλανήτη κοντά σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.

«Λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, τη χρήση δυτικών πυρομαχικών και πυραύλων σε επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές και την αδιάψευστη απόδειξη συμμετοχής ξένων δυνάμεων στην επίθεση στο ρωσικό έδαφος, θα μπορούσε κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου», είπε ο Σερεμέτ.

Πηγή: CNN Greece

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό