Κυκλοφόρησε το φωτογραφικό λεύκωμα «Αμμόχωστος-Το Άλγος του Νόστου» του Στέφανου Κουρατζή

Κυκλοφόρησε τον Ιούλιο το σκληρόδετο φωτογραφικό λεύκωμα-μονογραφία του φωτογράφου Στέφανου Κουρατζή, «Αμμόχωστος – Το Άλγος του Νόστου».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση το λεύκωμα έχει εκδοθεί με τη χορηγία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, σε 500 αντίτυπα, 180 σελίδων, στα ελληνικά και αγγλικά και περιέχει 104 ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

«Το πρώτο φωτογραφικό λεύκωμα-μονογραφία του βραβευμένου του Στέφανου Κουρατζή, «Αμμόχωστος – Το Άλγος του Νόστου», είναι ο καρπός μιας τετραετούς συνειδητής προσπάθειας για την αισθητική απόδοση του προσβάσιμου κομματιού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, το Βαρώσι, της Κύπρου, μετά το παράνομο άνοιγμά του από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις τον Οκτώβριο του 2020», αναφέρεται.

Το λεύκωμα, συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι δομημένο σε τρεις ενότητες και παρουσιάζει ένα οδοιπορικό μέσα από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, με κάθε φωτογραφία, να λειτουργεί και ως αυτόνομη, σε ένα διάλογο με τον αναγνώστη-θεατή, αλλα και να συνδέεται με την επόμενη, υφαίνοντας μια συνεχή αφήγηση του κομματιού της περίκλειστης πόλης».

Προστίθεται ότι οι φωτογραφίες, απογυμνωμένες από το χρώμα, επικεντρώνονται στη μορφή, τους όγκους και στις υφές των στοιχείων που συνθέτουν το χώρο.

Αναφέρεται ότι οι επισκέψεις του Στέφανου Κουρατζή στη πόλη ήταν προσεκτικά σχεδιασμένες με σκοπό την εννοιολογική απόδοση της σημερινής πόλης σε διάλογο με το παρελθόν της, που διττή ως ένα φάντασμα που περιπλανιέται στην άμμο του χρόνου αλλά και ως μια οντότητα με απολιθωμένη κραυγή σιωπής, είναι μαρτυρία για ένα παρελθόν που έχει καταπιεστεί βίαια και μένει παγιδευμένο σε ένα αέναο παρόν.

Στην εισαγωγή ο φωτογράφος αναφέρει ότι «προκλητικά τον Οκτώβριο του 2020, το κατοχικό καθεστώς άνοιξε παράνομα ένα μέρος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, μετατρέποντας την έρημη από τους κατοίκους της πόλη σε ένα γκροτέσκο θεματικό πάρκο, υπό τον μανδύα μάλιστα του τουριστικού προορισμού, όπου αθελά του, ο καθένας μας γίνεται μάρτυρας ενός συνεχιζόμενου, διαρκούς βιασμού σε μια μετασυγκρουσιακή εποχή».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου