Ζητούν εκκένωση περιοχών στη Γάζα οι Ισραηλινοί-Πάνω από δύο εκατομμύρια οι πρόσφυγες

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε νέα εκκένωση περιοχών στην νότια και την κεντρική Γάζα που είχαν χαρακτηρισθεί ασφαλής ζώνη ανθρωπιστικού χαρακτήρα με την αιτιολογία ότι οι περιοχές χρησιμοποιούνταν από την Χαμάς ως βάση για την εκτόξευση βλημάτων όλμου και ρουκετών κατά του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Αισιοδοξία Λευκού Οίκου για τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα-«Ελπιδοφόρα αρχή»

Προειδοποιητικά φυλλάδια και ηλεκτρονικά μηνύματα στάλθηκαν στην περιοχή βόρεια της πόλης Χαν Γιούνις και στην ανατολική ζώνη του Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τον πόλεμο σε άλλα σημεία της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός εξηγεί σε ανακοίνωση ότι η προειδοποίηση έχει ως στόχο να περιορισθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων και δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να απομακρυνθούν από την ζώνη των εχθροπραξιών.

Νωρίτερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε ζώνη στην Χαν Γιούνις από την οποία είχαν εκτοξευθεί ρουκέτες κατά του χωριού Κισουφίμ την Πέμπτη και όπου βρέθηκαν όπλα, όπως φορητοί πύραυλοι, και εκρηκτικά.

Πάνω από 2,3 εκατ. κάτοικοι εγκατέλειψαν τη Λωρίδα της Γάζας

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μετακινηθεί επανειλημμένως εντός του παλαιστινιακού θύλακα σε αναζήτηση ασφαλών περιοχών. Αλλά ακόμη και στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ασφαλείς ζώνες υπάρχουν συστηματικά θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Το Ισραήλ κατηγορεί την Χαμάς και άλλες οργανώσεις ότι τοποθετούν σκοπίμως τους μαχητές τους σε τέτοιες «ασφαλείς» περιοχές. Η Χαμάς το αρνείται. Σε κάθε περίπτωση, οι εχθροπραξίες είναι πλέον περισσότερο διάσπαρτες και λιγότερο οργανωμένες, αφού η Χαμάς έχει περάσει σε τακτικές ανταρτοπόλεμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αισιοδοξία Λευκού Οίκου για τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα-«Ελπιδοφόρα αρχή»

Συνεχίζονται οι συνομιλίες στην Ντόχα

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι οι συνομιλίες στη Ντόχα με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, θα συνεχιστούν σήμερα για δεύτερη ημέρα.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του εμιράτου διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) συνεχίζονται για να σιγήσουν τα όπλα, να επιστρέψουν οι όμηροι και να εισέλθει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική από τον ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η Χαμάς δεν συμμετέχει με αντιπροσωπεία στις τωρινές συνομιλίες στην Ντόχα. Μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Χουσάμ Μπαντράν, δήλωσε μετά τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο ότι «η Χαμάς παρακολουθεί τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων από στρατηγική άποψη, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της επίθεσης κατά της Γάζας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Χαμάς πιστεύει ότι κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να βασίζεται σε ένα σαφές σχέδιο για την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως. Το εμπόδιο για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα είναι η συνεχιζόμενη ισραηλινή υπεκφυγή. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επιτύχει μια συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη απόσυρση από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων και αποκατάσταση, εκτός από μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων».

Οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «θετική έναρξη» των συνομιλιών

Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου έκανε σήμερα λόγο για μια «θετική έναρξη» των συνομιλιών που μόλις ξεκίνησαν στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, με επίκεντρο την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφερε πως αναμένει πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σε γενικές γραμμές γίνει αποδεκτό και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν αφορούν την εφαρμογή της».

Η Χαμάς δεν παίρνει μέρος στις συνομιλίες, αλλά έχει τονίσει ότι θα συνομιλήσει με τους διαμεσολαβητές αν υπάρξουν «εξελίξεις ή μια σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ».

Την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες στην Ντόχα, το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε όλη την επικράτειά της.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.005 Παλαιστίνιους, την ώρα που 92.401 έχουν τραυματιστεί από την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Το συγκεκριμένο νούμερο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα σχετικά με τους νεκρούς του πολέμου στη Γάζα αφού χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια κτιρίων μετά από βομβαρδισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό