Συνέχεια συνομιλιών για το Μεσανατολικό στην Ντόχα-Διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ υπέρ μίας συμφωνίας

Ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι οι συνομιλίες στη Ντόχα με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, θα συνεχιστούν σήμερα για δεύτερη ημέρα.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του εμιράτου διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) συνεχίζονται για να σιγήσουν τα όπλα, να επιστρέψουν οι όμηροι και να εισέλθει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική από τον ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η Χαμάς δεν συμμετέχει με αντιπροσωπεία στις τωρινές συνομιλίες στην Ντόχα. Μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Χουσάμ Μπαντράν, δήλωσε μετά τις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο ότι «η Χαμάς παρακολουθεί τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων από στρατηγική άποψη, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της επίθεσης κατά της Γάζας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Αισιοδοξία Λευκού Οίκου για τις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα-«Ελπιδοφόρα αρχή»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Χαμάς πιστεύει ότι κάθε διαπραγμάτευση πρέπει να βασίζεται σε ένα σαφές σχέδιο για την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί προηγουμένως. Το εμπόδιο για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα είναι η συνεχιζόμενη ισραηλινή υπεκφυγή. Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επιτύχει μια συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη απόσυρση από τη Γάζα, επιστροφή των εκτοπισμένων και αποκατάσταση, εκτός από μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων».

Οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «θετική έναρξη» των συνομιλιών

Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου έκανε σήμερα λόγο για μια «θετική έναρξη» των συνομιλιών που μόλις ξεκίνησαν στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, με επίκεντρο την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφερε πως αναμένει πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αύριο, προσθέτοντας: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το πλαίσιο της συμφωνίας έχει σε γενικές γραμμές γίνει αποδεκτό και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν αφορούν την εφαρμογή της».

Η Χαμάς δεν παίρνει μέρος στις συνομιλίες, αλλά έχει τονίσει ότι θα συνομιλήσει με τους διαμεσολαβητές αν υπάρξουν «εξελίξεις ή μια σοβαρή απάντηση από το Ισραήλ».

Την ώρα που συνεχίζονται οι συνομιλίες στην Ντόχα, το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα, πραγματοποιώντας επιθέσεις σε όλη την επικράτειά της.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.005 Παλαιστίνιους, την ώρα που 92.401 έχουν τραυματιστεί από την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Το συγκεκριμένο νούμερο δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα σχετικά με τους νεκρούς του πολέμου στη Γάζα αφού χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια κτιρίων μετά από βομβαρδισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Διαδηλώσεις για να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, με φόντο τις συνεχιζόμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ με σκοπό να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τη Χαμάς που θα επιτρέψει να απελευθερωθούν ισραηλινοί όμηροι στον θύλακο σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους συγγενείς απαχθέντων και υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν χθες Πέμπτη το βράδυ στο Τελ Αβίβ.

Οι συμμετέχοντες σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της παραθαλάσσιας μητρόπολης φώναζαν συνθήματα όπως «μη γυρίσετε πίσω χωρίς συμφωνία», ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ.

Επίθεση Εβραίων στη Δυτική Όχθη

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, «καταδίκασε σθεναρά» το βράδυ χθες Πέμπτη έφοδο εποίκων εναντίον παλαιστινιακού χωριού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε βαριά ακόμη ένας, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, χαρακτηρίζοντας τα βίαια επεισόδια «πογκρόμ».

«Καταδικάζω σθεναρά το αποψινό πογκρόμ στη Σαμάρεια», ανέφερε ο κ. Χέρτσογκ μέσω X, χρησιμοποιώντας την ισραηλινή ονομασία του βόρειου τμήματος της Δυτικής Όχθης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, η επίθεση, στην κοινότητα Τζιτ, ανάμεσα στις πόλεις Νάμπλους και Καλκίλγια, στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, τον Μαχμούντ Κάντερ Σάντα, 23 ετών, πεσόντα «από τις σφαίρες εποίκων». Άλλος ένας Παλαιστίνιος χτυπήθηκε από σφαίρα στη θωρακική χώρα και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, κατά την ίδια πηγή. «Οπλισμένοι έποικοι επιτέθηκαν στο χωριό Τζιτ, πυρπολώντας αυτοκίνητα», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι περί τις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) «δεκάδες ισραηλινοί πολίτες, ορισμένοι μασκοφορεμένοι, μπήκαν στο Τζιτ, πυρπόλησαν οχήματα κι υποδομές και πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ Μολότοφ». Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερα καμμένα σπίτια.

Στρατιωτικοί και μέλη της συνοριοφυλακής που μετέβησαν «απομάκρυναν τους ισραηλινούς πολίτες» από το χωριό, συνέχισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι «ισραηλινός πολίτης που ενέχεται στις βίαιες ταραχές προσήχθη και μετήχθη στην ισραηλινή αστυνομία για ανάκριση».

Καταδίκασαν Ισραηλινοί πολιτικοί υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων ή καθυστερήσεων στις παραδόσεις όπλων

«Πρόκειται για μειονότητα ακραίων, που ζημιώνει τον νομοταγή πληθυσμό των εποίκων, τον εποικισμό στο σύνολό του και (την υπόληψη) του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα ευαίσθητης και δύσκολης περιόδου», έκρινε ο πρόεδρος Χέρτσογκ.

«Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης πρέπει να δράσουν αμέσως εναντίον αυτού του σοβαρού φαινομένου και να οδηγήσουν τους παραβάτες του νόμου ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο πρόεδρος, ο ρόλος του οποίου είναι στην πράξη διακοσμητικός στο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «παίρνει σοβαρά τις ταραχές που έλαβαν χώρα απόψε στο χωριό Τζιτ», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, που διαβεβαίωσαν πως «οι υπεύθυνοι για κάθε παράνομη ενέργεια θα συλληφθούν και θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο ηγέτης του Λικούντ, της παράταξης της ισραηλινής δεξιάς, κυβερνά από τον Δεκέμβριο του 2022 με την υποστήριξη κομμάτων της άκρας δεξιάς, τα οποία απαιτούν όχι μόνο επέκταση του εποικισμού της Δυτικής Όχθης, αλλά την προσάρτηση του συνόλου της παλαιστινιακής περιοχής υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967.

O Σμότρικ αποκάλεσε τους εποικισμούς «νόμιμους»

«Οι ταραχοποιοί δεν έχουν καμιά σχέση με τον εποικισμό και τους εποίκους», διαβεβαίωσε μέσω X ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, μέγας αρχιτέκτονας της επέκτασης του εβραϊκού εποικισμού στη Δυτική Όχθη από τον Δεκέμβριο του 2022, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι εγκληματίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις αρχές με όλο το βάρος του νόμου», πρόσθεσε.

«Χτίζουμε και αναπτύσσουμε τον οικισμό με «νόμιμο και κρατικό τρόπο», υποστηρίζουμε τον IDF στον αγώνα του κατά της «τρομοκρατίας» και αποδοκιμάζουμε έντονα κάθε εκδήλωση αναρχικής εγκληματικής βίας που δεν έχει καμία και καμία σχέση με την αγάπη για τη γη και την εγκατάσταση σε αυτήν» δήλωσε στην ανάρτησή του.

Όλοι οι επικοισμοί έχουν κριθεί παράνομοι από τον ΟΗΕ

Το εγχείρημα του εποικισμού της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ καταγγέλλεται συχνά, ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου, από τον ΟΗΕ, που κατατάσσει τους οικισμούς στα κυριότερα εμπόδια για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η βία κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο στη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον 633 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ή από εποίκους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα παλαιστινιακά δεδομένα· και τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους στρατιώτες, έχουν επίσης σκοτωθεί σε παλαιστινιακές επιθέσεις ή επιχειρήσεις του στρατού στην αυτόνομη παλαιστινιακή περιοχή, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εβραίων εποίκων εναντίον παλαιστινίων πολιτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά τα βίαια επεισόδια στα οποία έχασε τη ζωή του 23χρονος και τραυματίστηκε δεύτερος Παλαιστίνιος, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Οι επιθέσεις βίαιων εποίκων εναντίον παλαιστινίων πολιτών στη Δυτική Όχθη είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», τόνισε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, καλώντας τις αρχές του Ισραήλ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να «προστατεύονται όλες οι κοινότητες».

Πηγή: in.gr/Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Σιν Μπετ: Ο 73χρονος επιχειρηματίας Μότι Μαμάν κατηγορείται για το σχέδιο δολοφονία του Νετανιάχου
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού
Τρόμος στον Λίβανο από το μπαράζ εκρήξεων-«Δεν ξέρουμε αν τα τηλέφωνά μας είναι ασφαλή»
Τέλος στο κάπνισμα και σε ανοιχτούς χώρους-Τι ετοιμαζει η Κομισιόν
Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με πυραύλους στο Ισραήλ-Τουλάχιστον 5 τραυματίες
Τουλάχιστον 12 στρατιωτικοί νεκροί σε τρεις επιθέσεις στο Νίγηρα
Υπό την απειλή του shutdown οι ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό
Στους είκοσι οι νεκροί από τη νέα έκρηξη βομβητών στο Λίβανο
Στις «Σειρήνες» της δημόσιας σφαίρας κρίθηκε η παύση Οδυσσέα-Μαρτυρικό υλικό αναρτήσεις, δηλώσεις και απόψεις
Τα 14+1 μέτωπα, τα συμπεράσματα και πώς το Συμβούλιο οδήγησε στην παύση τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη