Περνά στην επόμενη φάση η μεταρρύθμιση της ΤΑ-Αρχίζει επαφές για προώθηση αλλαγών ο Ιωάννου

Στην επόμενη φάση περνά η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον υπουργό Εσωτερικών να ξεκινά τις επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα, ώστε να προωθήσει αλλαγές, που θα κλείσουν τα κενά που έχει ανακαλύψει ότι υπάρχουν στη νομοθεσία. Στόχος του Κωνσταντίνου Ιωάννου είναι όπως κάποιες παθογένειες της νομοθεσίας να επιλυθούν με τροποποιήσεις στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να καλυφθούν όσα περισσότερα κενά μπορούν πριν τις επόμενες εκλογές.

Η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν ουσιαστικά η πρακτική μορφή της νομοθεσίας, όπως αυτή ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τα πρώτα δείγματα γραφής να είναι ήδη ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έχει ξεκινήσει την μελέτη, ώστε να διαπιστώσει τα θετικά και τα αρνητικά της συγχώνευσης των δήμων και των κοινοτήτων. Όπως πολλάκις έχει αναφερθεί, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ζωντανή και πάντα υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές και βελτιώσεις.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε κάνει από νωρίς γνωστές τις προθέσεις του ότι εντός Σεπτεμβρίου, αφού περάσουν οι πρώτες δύσκολες εβδομάδες της προσαρμογής, αναμένεται να προωθήσει αλλαγές, όσον αφορά στα διάφορα κεφάλαια, που θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις, ώστε να είναι ομαλότερη η εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Προς αυτό το σκοπό, ήδη έχει προβεί σε διάφορες κινήσεις, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, δεδομένου ότι υπήρξαν κάποιες αναταραχές τις προηγούμενες εβδομάδες.

Λίγο μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, Υπουργείο Εσωτερικών και πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης ήρθαν σε αντιπαράθεση, με αφορμή το διάταγμα του Κωνσταντίνου Ιωάννου, βάσει του οποίου η εξουσία για αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων θα βρισκόταν στα χέρια λειτουργών των ΕΟΑ. Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των πέντε εκλελεγμένων προέδρων των ΕΟΑ που ζητούσαν την κατοχή όλων των εξουσιών. Προς αυτό το σκοπό, ο υπουργός Εσωτερικών είχε στείλει επιστολή προς τους πέντε επικεφαλής, ζητώντας τους όπως οι ίδιοι επιλέξουν το προσωπικό που επιθυμούσαν, κάτι που θα σήμαινε ότι το αποσπασμένο προσωπικό θα επέστρεφε στη βάση του. Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή επί του θέματος, ενώ έχουν ήδη αρχίσει και οι προσλήψεις για τις μόνιμες θέσεις. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να έχει εκ νέου συνάντηση με τους προέδρους των ΕΟΑ, ώστε να βάλουν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν τη χρυσή τομή για το προσωπικό ΕΟΑ και Ιωάννου-Σκιαγραφούνται τα δεδομένα στους δήμους

Σημειώνεται πως το εν λόγω θέμα αναμένεται να ανοίξει εκ νέου, με την επιστροφή των βουλευτών στα έδρανα, καθώς πριν την ολοκλήρωση των εργασιών για το καλοκαίρι, η Επιτροπή Εσωτερικών είχε καλέσει τις δύο πλευρές σε διάλογο. Αυτό που αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου είναι όπως καλεστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι ενώπιον της Βουλής και να δώσουν τη νέα εικόνα, όπως διαμορφώθηκε από τις τυχόν επαφές τους, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρξε κοινό έδαφος και επίλυση των διαφορών.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να αγγίξει κι άλλα σοβαρά κεφάλαια, που άπτονται της ομαλής λειτουργίας της μεταρρύθμισης, καθώς έχουν διαπιστωθεί κάποια ζητήματα, όπως είναι η χρηματοδότηση των δήμων από τους ΕΟΑ και το ποσό που έχει αποφασιστεί για επιστροφή. Αυτή τη στιγμή, βάσει νομοθεσίας, έχει αποφασιστεί όπως κάθε τέλος του χρόνου επιστρέφεται στους δήμους το 60% των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, κάτι που είναι δεδομένο πως θα δημιουργήσει πρόβλημα στη βιωσιμότητα των ΕΟΑ αν συνεχιστεί. Αυτό το κενό είχε εντοπιστεί από την αρχή, με το Υπουργείο Εσωτερικών να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καλυφτεί το κενό για την επόμενη χρονιά και να μην υπάρξει ζήτημα, μέχρι την επίλυση του ζητήματος.

Σημειώνεται πως λόγω της φύσης του ζητήματος, που δεν άπτεται των εκλογών, είναι εύκολο να βρεθεί μία χρυσή τομή που να είναι προς όφελος τόσο των δήμων, όσο και των ΕΟΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που το προηγούμενο διάστημα ο Κωνσταντίνος Ιωάννου είχε προβεί σε μία βολιδοσκόπηση της κατάστασης, για να καταγράψει κατά πόσο υπάρχει κοινή γραμμή με τα πολιτικά κόμματα και με τις μέχρι στιγμής επαφές του, διαφάνηκε πως υπάρχει κοινό έδαφος.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να θέσει στο τραπέζι κι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, που αφορά στον υπέρογκο αριθμό των αντιδημάρχων, που αγγίζουν τους 96. Υπενθυμίζεται πως οι πολλοί αντιδήμαρχοι ήταν το δέλεαρ για να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση, εντούτοις το γεγονός ότι έχουν πλησιάσει τους 100 δημιουργεί αρκετά ζητήματα, δεδομένου ότι αναπόφευκτα σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να υπάρχει αδράνεια από πλευράς τους. Αυτό και σε συνδυασμό με το οικονομικό κομμάτι, έχει προβληματίσει έντονα το Υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να θέτει το θέμα στο τραπέζι και να είναι έτοιμο να προβεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές, για να επιλυθεί το ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβλήματα που αναμένονταν καταγράφονται στους ΕΟΑ-«Γίνονται συνεχώς βελτιωτικές ενέργειες»

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών