Ξεκίνησαν οι συνομιλίες στην Ντόχα για επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας

Με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων ξεκίνησαν στην Ντόχα οι συνομιλίες για το Μεσανατολικό, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ αναμένεται να συμμετάσχει στον νέο γύρο συνομιλιών μαζί με τους εταίρους του από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, την ώρα που οι δυνάμεις του Τελ Αβίβ συνεχίζουν να σφυροκοπούν τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι νέες συνομιλίες, έπειτα από πρόσκληση των χωρών που μεσολαβούν, δηλαδή του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, έχουν ως βάση πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα-Δεν πάει η Χαμάς

Οι συνομιλίες θα γίνουν παρόντος του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, σύμφωνα με αμερικανική πηγή, καθώς και των επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ (αντίστοιχα των ισραηλινών υπηρεσιών κατασκοπείας και αντικατασκοπείας), σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Με πολεμικά πλοία, υποβρύχια και πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ να αποστέλλονται στην περιοχή για να υπερασπιστούν το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μπορεί να εκτονώσει τον κίνδυνο ενός ευρύτερου περιφερειακού πολέμου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αξιωματούχοι της Χαμάς, που κατηγόρησαν το Ισραήλ για στασιμότητα, δεν συμμετείχαν στις συνομιλίες σήμερα. Σκοπός των διαμεσολαβητών είναι να διαβουλευτούν με την διαπραγματευτική ομάδα της Χαμάς που εδρεύει στην Ντόχα, μετά τη συνάντηση, δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος που παρείχε ενημέρωση για τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων χθες, στην αντιπροσωπεία του Ισραήλ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής κατασκοπείας της χώρας, Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας, Ρόνεν Μπαρ.

Ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, εκπροσωπούν την Ουάσιγκτον στις συνομιλίες, που συγκλήθηκαν από τον Πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλραχμάν Αλ Θάνι, και από τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ.

Διπλωματικές πιέσεις στο Ιράν

Την ίδια ώρα, διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής έχουν κινητοποιηθεί, για να αποτρέψουν το Ιράν από το να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο. Τόσο το Ιράν όσο και οι ΗΠΑ έχουν πει ότι οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ τους είναι ανοιχτές.

Υπό το πρίσμα ότι μια ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να αποτραπεί, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία στην Ντόχα, καθιστά σαφές πόσο κρίσιμη είναι η σημερινή -ύστατη κατά πολλούς- διπλωματική προσπάθεια. Ωστόσο, η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε το Σάββατο ότι τα αντίποινα είναι «εντελώς άσχετα με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Πηγή: Πρώτο Θέμα / ΚΥΠΕ / Έθνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στραμμένο στη Γάζα το ενδιαφέρον του ΟΗΕ-«Παρακολουθούμε την εξέλιξη των συνομιλιών»

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
ΒΙΝΤΕΟ: Η NASA εξέδωσε προειδοποίηση για αστεροειδή σε μέγεθος σταδίου που θα πλησιάσει τη Γη
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία