«Βρετανικά άρματα μάχης χρησιμοποιήθηκαν στην εισβολή των Ουκρανών σε ρωσικό έδαφος»

Μια επίσημη βρετανική πηγή επιβεβαίωσε στο BBC ότι τα βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 χρησιμοποιήθηκαν στην αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Το Υπουργείο Άμυνας λέει ότι δεν σχολιάζει ποια συγκεκριμένα όπλα που προμηθεύτηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούνται. Αλλά εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ η Ουκρανία έχει σαφές δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι των παράνομων επιθέσεων της Ρωσίας και «αυτό δεν αποκλείει επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας».

Βρετανικά άρματα μάχης χρησιμοποιήθηκαν στην ουκρανική εισβολή

Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση αρμάτων μάχης τα οποία, σύμφωνα με βρετανική πηγή, χρησιμοποιούνται τώρα στην ουκρανική επίθεση.

Έχουν ήδη εντοπιστεί δυτικά θωρακισμένα μέσα στη Ρωσία, από τότε που η Ουκρανία ξεκίνησε τη νέα της επίθεση νωρίτερα αυτό το μήνα. Περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα οχήματα Bradley και Stryker που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, καθώς και Marders που προμηθεύουν οι Γερμανοί. Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί εικόνες από βρετανικά άρματα Challenger ή αμερικανικά άρματα Abrams πέρα από τα σύνορα.

Ωστόσο, δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν επισημάνει την επιτυχία της ουκρανικής επίθεσης για τη χρήση αυτού που αποκαλούν «ελιγμούς συνδυασμένων όπλων»- χρησιμοποιώντας στρατεύματα μαζί με τεθωρακισμένα οχήματα, πυροβολικό και άρματα μάχης καθώς και ηλεκτρονικό πόλεμο και μη επανδρωμένα αεροσκάφη - για την επίθεση.

Κρίσιμη η δυτική βοήθεια

Αυτό ήταν κάτι που έλειπε από την περσινή ουκρανική επίθεση στα νότια και ανατολικά της χώρας - η οποία παρεμποδίστηκε από τις βαριά ναρκοθετημένες ρωσικές οχυρώσεις που καθιστούσαν δύσκολη και επικίνδυνη την χρήση των τεθωρακισμένων. Ένα από τα 14 άρματα μάχης Challenger 2 που προμήθευσε το Ηνωμένο Βασίλειο καταστράφηκε σε εκείνη την αποτυχημένη επίθεση.

Τα άρματα μάχης που προμηθεύτηκαν οι Βρετανοί χειρίστηκαν από την 82η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης της Ουκρανίας, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο στον τρόπο χειρισμού των Challenger 2. Είναι γνωστό ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε μερικές από τις καλύτερα εκπαιδευμένες και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες της για να πραγματοποιήσει την επίθεσή της πέρα από τα σύνορα.

Ο περιορισμός για χρήση σε ρωσικό έδαφος

Η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην πολιτική και ότι οι Ουκρανοί είχαν πάντα το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα όπλα που τους προμήθευσε η Βρετανία κατά βούληση.

Η μόνη εξαίρεση αφορά τη χρήση πυραύλων Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς. Αρχικά παραδόθηκαν με την επιφύλαξη ότι δεν θα έπρεπε να εκτοξευθούν σε στόχους εντός της Ρωσίας.

Αξιωματούχοι συζητούν κατά πόσον οι κανόνες αυτοί θα μπορούσαν να αλλάξουν μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προέδρου Ζελένσκι προς τις δυτικές χώρες να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού
Τρόμος στον Λίβανο από το μπαράζ εκρήξεων-«Δεν ξέρουμε αν τα τηλέφωνά μας είναι ασφαλή»
Τέλος στο κάπνισμα και σε ανοιχτούς χώρους-Τι ετοιμαζει η Κομισιόν
Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με πυραύλους στο Ισραήλ-Τουλάχιστον 5 τραυματίες
Τουλάχιστον 12 στρατιωτικοί νεκροί σε τρεις επιθέσεις στο Νίγηρα
Υπό την απειλή του shutdown οι ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό
Στους είκοσι οι νεκροί από τη νέα έκρηξη βομβητών στο Λίβανο
Στις «Σειρήνες» της δημόσιας σφαίρας κρίθηκε η παύση Οδυσσέα-Μαρτυρικό υλικό αναρτήσεις, δηλώσεις και απόψεις
Τα 14+1 μέτωπα, τα συμπεράσματα και πώς το Συμβούλιο οδήγησε στην παύση τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια