Προελαύνουν στο ρωσικό έδαφος οι ουκρανικές δυνάμεις-«Στα χέρια μας πάνω από 100 Ρώσοι στρατιώτες»

Στην κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους στο Κουρσκ της Ρωσίας υποστηρίζει ότι προέβη ο ουκρανικός στρατός, όπως μεταδίδουν τα ουκρανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το Κίεβο, από την έναρξη των επιχειρήσεων στα ρωσικά εδάφη, κρατά 100 αιχμαλώτους πολέμου.

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Wall Street Journal ανέφεραν ότι η Ρωσία απέσυρε μέρος των στρατευμάτων της από την Ουκρανία, ως απάντηση για τις επιθέσεις εντός της επικράτειάς της.

Ασαφές παραμένει, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, πόσα στρατεύματα αποσύρονται και ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί ακόμη να κατανοήσει τη σημασία της ρωσικής κίνησης, την ώρα που τα στρατεύματα εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη για να αποκρούσουν την ουκρανική εισβολή, πάνω από μία εβδομάδα μετά την έναρξή της. Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Έκτακτων Αναγκών έδειξε πλάνα και φωτογραφίες με όσους έχουν εκκενώσει την περιοχή, να μπαίνουν σε λεωφορεία οπλισμένοι με τα υπάρχοντά τους.

Αν και η Μόσχα υποστήριξε ότι άρχισε να αναχαιτίζει την επίθεση στο Κουρσκ, ο κυβερνήτης του γειτονικού Μπέλγκοροντ κήρυξε περιφερειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πρώτες πρωινές ώρες, επικαλούμενος συνεχιζόμενες ουκρανικές επιθέσεις.

Η Ουκρανία προβάλλει πλάνα που κατεβάζουν τη ρωσική σημαία

Η ουκρανική τηλεόραση, σε ρεπορτάζ που μετέδωσε δημοσιογράφος που βρίσκεται στην πόλη δείχνει ουκρανικά στρατεύματα να κατεβάζουν ρωσική σημαία από κτίριο στο Κουρσκ.

Τα πλάνα έδειχναν ένα τριώροφο κτίριο στην πόλη Σούτζα και τρεις στρατιώτες να κατεβάζουν τη σημαία ενώ φώναζαν «δόξα στην Ουκρανία».

Αν και η Μόσχα υποστηρίζει ότι άρχισε να αναχαιτίζει την επίθεση, ο κυβερνήτης του γειτονικού Μπέλγκοροντ κήρυξε περιφερειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, επικαλούμενος συνεχιζόμενες ουκρανικές επιθέσεις.

Οι κάτοικοι των πόλεων και των χωριών του Κουρσκ συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, καθώς συνεχίζεται η εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή περιοχή. Περίπου 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή ή έχουν εγκαταλείψει μόνοι τους τις πληγείσες περιοχές.

Ο Ζελένσκι υπόσχεται «νέα βήματα» καθώς συνεχίζεται η προέλαση κοντά στο Κουρσκ

Ο ουκρανικός στρατός πραγματοποιεί μεγάλη χερσαία επίθεση στη ρωσική περιοχή Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου. Το ουκρανικό Project DeepState υποστηρίζει ότι στον έλεγχο του Κιέβου έχουν περάσει λιγότερες πόλεις – περίπου 44 - από ό,τι δήλωσε ο Ζελένσκι, ενώ ρωσικά ανεξάρτητα ΜΜΕ έκαναν λόγο για περίπου 30 οικισμούς που ελέγχουν οι Ουκρανοί.

Ο Ζελένσκι έδωσε εντολή στον αρχηγό του ουκρανικού στρατού να προετοιμαστεί για περισσότερη δράση καθώς τα στρατεύματα του Κιέβου συνεχίζουν να προχωρούν στην περιοχή του Κουρσκ. «Θα ήθελα να σας ζητήσω να μην ξεχάσετε να συνεχίσετε να εκπαιδεύεστε και να αναπτύσσετε τα επόμενα σημαντικά βασικά βήματα», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοκλήση με τον Σύρσκι.

Αν και ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε τη φύση αυτών των μελλοντικών βημάτων, ο Σίρσκι τον διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο. «Και τώρα όλοι εμείς στην Ουκρανία χρειαζόμαστε να δράσουμε μαζί και αποτελεσματικά, όπως τις πρώτες εβδομάδες και μήνες αυτού του πολέμου, όταν η Ουκρανία ανέκτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων και άρχισε να γυρίζει το παιχνίδι προς τα συμφέροντα του κράτους μας», είπε ο Ζελένσκι αργότερα στο τακτικό βραδινό του μήνυμα προς τους Ουκρανούς. «Τώρα κάναμε το ίδιο».

Ρωσικό drone χτύπησε ενεργειακή εγκατάσταση της Ουκρανίας

Οι επιθέσεις συνεχίζονται και στην Ουκρανία, όπου ενεργειακή εγκατάσταση χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από ρωσικό drone, προκαλώντας προσωρινές διακοπές ρεύματος.

Νωρίτερα, ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι κατέρριψε 17 από τα 23 ρωσικά drone από τη νυχτερινή επίθεση.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

Τι επιδιώκει η Ουκρανία

Ο αναλυτής του Sky News σε θέματα άμυνας δήλωσε στο δίκτυο ότι η Ουκρανία δεν προσπαθεί να κατακτήσει τη Ρωσία. Αντίθετα, η εισβολή της είναι στρατηγικό αντίμετρο.

Η επίθεση, που θεωρείται σχετικά μικρή, προκαλεί ανασφάλεια στη μεθόριο, ενώ ο σχεδιασμός ενοχλεί τις ρωσικές αρχές.

Άλλωστε, αναφέρει, η εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Κουρσκ δείχνει ότι οι επιθέσεις, παρά την προσπάθεια της Ρωσίας να τις υποβαθμίσει, έχουν αντίκτυπο.

Ήδη, η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει ρωσικό έδαφος, αλλά θέλει να προστατεύσει ζωές. «Είναι μια στρατιωτική τακτική... αν πετύχει, είναι λαμπρή. Αν δεν δουλέψει, σε βάζει σε περισσότερους μπελάδες απ' ό,τι ξεκίνησες», σχολίασε ο Κλαρκ, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν χωρίς αμφιβολία από το ρωσικό έδαφος κάποια στιγμή, ωστόσο πιθανότατα θα χρειαστεί να δώσουν τη μάχη για αρκετό καιρό ακόμα.

Η Ρωσία στέλνει δυνάμεις από το Καλίνινγκραντ στο Κουρσκ

Ο Τίχι δικαιολόγησε την ουκρανική επιχείρηση, η οποία διαρκεί οκτώ μέρες πλέον, λέγοντας ότι αποσκοπεί στην αποτροπή των ρωσικών επιθέσεων στη γειτονική ουκρανική περιοχή Σούμι, επαναλαμβάνοντας όσα λέει και ο Ζελένσκι.

Ένας πρόσθετος λόγος είναι να προκληθούν προβλήματα στη ρωσική επιμελητεία προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη πρόσθετων ρωσικών στρατευμάτων στα μέτωπα του Ντονιέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Λιθουανία, η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα από τον θύλακο του Καλίνινγκραντ προς το Κουρσκ. Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας Λαουρίνας Κασιούνας μετέφερε την πληροφορία στον Ουκρανό πρόεδρο σε συνάντησή τους, σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησε στο κανάλι του στο Telegram. Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει την είδηση.

Μπάιντεν: Ο Πούτιν σε «πραγματικό δίλημμα» μετά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν τίποτε εκ των προτέρων για την προέλαση των Ουκρανικών δυνάμεων με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει ότι η Ουάσιγκτον δεν μετείχε στον σχεδιασμό ή την προετοιμασία της επίθεσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας για πρώτη φορά δημοσίως την άνευ προηγουμένου διείσδυση Ουκρανών στρατιωτών στο ρωσικό έδαφος, τόνισε ότι έχει δημιουργήσει «πραγματικό δίλημμα» στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κι ανέφερε πως τις τελευταίες ημέρες ενημερωνόταν από τους επιτελείς του «κάθε τέσσερις ή πέντε ώρες» και ότι ήταν σε διαρκή επικοινωνία με την ουκρανική Κυβέρνηση.

Η Λετονία θα προμηθεύσει με drones την Ουκρανία

Στο μεταξύ η Λετονία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εφοδιάσει την Ουκρανία με drones. Η χώρα της Βαλτικής έχει παραλάβει σχεδόν 500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη διαφόρων τύπων ν από Λετονούς κατασκευαστές, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν στην Ουκρανία, όπως δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Λετονίας αποφάσισε να παραδώσει 30 μεταχειρισμένα αστυνομικά αυτοκίνητα στις ουκρανικές αρχές ασφαλείας. Η Λετονία ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι θα παραδώσει σταδιακά συνολικά περισσότερα από 2.500 drones αξίας τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Πηγή: Πρώτο Θέμα / iefimerida.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ