Προσκλήθηκε ο Φιντάν στην άτυπη συνάντηση ΥΠΕΞ-Δυνατότητα για τετ α τετ με Κόμπο

Στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα παραστεί στο τέλος του μήνα ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας ότι σε αυτήν προσκλήθηκε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Η άτυπη συνάντηση, που θα λάβει χώρα υπό τη μορφή γεύματος εργασίας, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου στη βελγική πρωτεύουσα.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσκλήθηκε να παραστεί και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, μετά που δόθηκε το πράσινο φως από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν αυτός έχει ακόμη απαντήσει αν θα παραστεί ή όχι.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι εάν και εφόσον αποδεχτεί την πρόσκληση ο Τούρκος Υπουργός, αναμένεται ότι οι κύριοι Κόμπος και Φιντάν θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν.  

Σημειώνεται πως η άτυπη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στη θέση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Gymnich) που θα γινόταν κανονικά στη Βουδαπέστη -βάσει της πρακτικής που ακολουθείται σε κάθε Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ- ως απάντηση σε ενέργειες και δηλώσεις της Kυβέρνησης της Ουγγαρίας - της χώρας που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ - για τη στάση της Ένωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η σχετική εξέλιξη είχε ανακοινωθεί από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ έπειτα από συνάντηση και συζήτηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα σχετικά με την πρωτοβουλία του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν να επισκεφθεί το Κίεβο, τη Μόσχα και την Κίνα, επισκέψεις τις οποίες παρουσίασε ως προσπάθειες ειρήνευσης, καθώς και δηλώσεις του Ούγγρου ΥΠΕΞ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κυπριακή Δημοκρατία επαναβεβαιώνει τη στήριξή της στη Σύμβαση ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας
Αμετακίνητη εμφανίζεται η τουρκική πλευρά στη συζήτηση για τα Μέτρα Οικόμησης Εμπιστοσύνης
Το θέμα Μονής Σινά συζήτησε ο ΥΠΕΞ με ομολόγους τους Ελλάδας και Αιγύπτου
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ «σκοτώνονται» για την ευθανασία-Αντιπαράθεση με προεκλογικές σπόντες
Δρομολογεί άμεση επιστροφή του Κωστή Ευσταθίου στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΔΕΚ ο Διομήδους
Υπαναχώρησε κατόπιν των δικών του πιέσεων για την εκδήλωση στο σχολείο το Υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζει το ΑΚΕΛ
Κόλαση η ζωή των κατοίκων στο Τρίκωμο -Τους άφησαν χωρίς δρόμο οι σφετεριστές
Αναβάθμιση επιχειρησιακής ικανότητας ΕΦ με ένταξη Airbus Η145Μ στο δυναμικό της (pics)
Για έρευνες φυσικού αερίου νοτίως της Κύπρου κάνουν λόγο οι Τούρκοι
Παραμένει αισιόδοξη η Ολγκίν, παρά τα όσα λέει ο Τατάρ-Αναφέρθηκε σε δέσμευση των ηγετών