Η εν ψυχρώ εκτέλεση του Σολωμού και οι ανδριάντες που ετοιμάζονται να σηκωθούν στο Παραλίμνι

Ξημέρωσε και πάλι ετούτη η σκοτεινή μέρα... Η μέρα που έχει περάσει στην Ιστορία ως η πιο μαύρη, μέρα του χρόνου για το πολύπαθο νησί μας. Δεύτερη εισβολή, τραγωδία του αεροσκάφους «Ήλιος» και δολοφονία του Σολωμού Σολωμού από τους βάρβαρους κατακτητές το 1996. Η 14η Αυγούστου είναι η μέρα που ολάκερο το νησί ντύνεται στα μαύρα, από το Παραλίμνι ως τον Πύργο Τυλληρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:«Λείπει ένα κομμάτι μας. Δεν μπορώ ακόμα να συνειδητοποιήσω ότι έφυγε, νομίζω ήταν χθες που δολοφονήθηκε»

Την 14η Αυγούστου 1996, με τεταμένο το κλίμα από την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στο οδόφραγμα Δερύνειας, τρεις μέρες προηγουμένως, κανένας απ’ όσους παρευρέθηκαν εκείνη τη μέρα στην κηδεία του δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα επακολουθούσε. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό που έλεγε ο Σολάκης μετά τη δολοφονία του ξαδέλφου του, ότι δηλαδή θα πήγαινε να κατεβάσει τη σημαία, θα το έκανε πράξη. Μια πράξη, που θα του στοίχιζε τη ζωή, αλλά ταυτόχρονα θα τον τοποθετούσε αθάνατο ανάμεσα στους ήρωες αυτού του τόπου.

Το χρονικό της εν ψυχρώ εκτέλεσης

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Αυγούστου και εκείνη την ημέρα ήταν προγραμματισμένη η κηδεία του Τάσου Ισαάκ, στο κοιμητήριο Παραλιμνίου. Χιλιάδες διαδηλωτές, μοτοσικλετιστές και μη, μετά την κηδεία πορεύθηκαν σε κλίμα οδύνης και σπαραγμού στον τόπο που δολοφονήθηκε ο Ισάακ, για να αφήσουν μερικά λουλούδια και στεφάνια εις μνήμην του.

Οι γκρίζοι λύκοι ήταν έτοιμοι για νέα προβοκάτσια στο χώρο της δολοφονίας του Ισάακ και άρχισαν να πετροβολούν τους διαδηλωτές, οι οποίοι αντέδρασαν, επιστρέφοντας τις πέτρες. Ο Σολωμός, καπνίζοντας ένα τσιγάρο, είχε καρφωμένα τα μάτια του στη σημαία της ντροπής. Χωρίς κανένας να μπορεί να τον σταματήσει, ξέφυγε από τα χέρια ενός κυανόκρανου που προσπάθησε να τον εμποδίσει και μπήκε στην κατεχόμενη περιοχή.

Το πλήθος του φώναζε να σταματήσει και να βγει έξω, αλλά αυτός το είχε πάρει απόφαση. Ανέβηκε στον ιστό και τότε ο Κενάν Ακίν, δολοφόνος του, άνοιξε πυρ εναντίον του. Μια σφαίρα τον έπληξε στον λαιμό και ο Σολάκης έπεσε στο έδαφος.

Αφού η σορός του Σολωμού μεταφέρθηκε εκτός νεκρής ζώνης, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου και επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του. Ο Σολάκης ταξίδεψε για να συναντήσει τον Τάσο και άλλους δεκάδες ήρωες που έδωσαν το αίμα τους για μια Κύπρο ελεύθερη.

Ο Ακίν από την άλλη, όχι μόνο παραμένει ασύλληπτος μέχρι σήμερα, αλλά δύο μέρες μετά τοποθετήθηκε στη θέση του λεγόμενου «υπουργού Γεωργίας» στα κατεχόμενα.

Δώδεκα χρόνια μετά, στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ένοχη την Τουρκία για τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, «η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατό του. Επίσης επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Σολωμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού: Τα θεμέλιά μου στα βουνά

28 χρόνια μετά, έτοιμοι να σηκώσουν ανδριάντες στο Παραλίμνι

Ο Τάσος και ο Σολωμός, στην πόλη που μεγάλωσαν, το Παραλίμνι, μετά την εκδίωξη των οικογενειών τους από τους Τούρκους το 1974, θα λάβουν, έστω και 28 χρόνια μετά την αναγνώριση και την τιμή που τους αξίζει.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα δημιουργηθεί πάρκο, στο οποίο θα τοποθετηθούν οι ανδριάντες των δύο ηρώων, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Πληροφορίες του REPORTER αναφέρουν ότι ένας από τους χώρους που επεξεργάζεται ο Δήμος Παραλιμνίου, ο οποίος δεσμεύτηκε να υλοποιήσει το έργο, είναι δίπλα από το παλιό δημοτικό στάδιο Παραλιμνίου, απ’ όπου περνά ένας από τους πολυσύχναστους δρόμους της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο για να κλειδώσει, θα πρέπει να δοθεί άδεια από συγκεκριμένο κυβερνητικό τμήμα.

Τους ανδριάντες των δύο ηρώων φιλοτέχνησε ήδη ο γνωστός εικαστικός Φίλιππος Γιαπάνης και είναι ύψους δύο περίπου μέτρων, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Στον ένα παρουσιάζεται ο Τάσος Ισάακ να προτάσσει το χέρι του προς τους Τούρκους να σταματήσουν, ενώ στον δεύτερο, ο Σολωμός παρουσιάζεται να ανεβαίνει στον ιστό, για να κατεβάσει τη σημαία.

Στόχος του Δήμου, όπως τονίζεται, είναι ο χώρος να μπορεί να είναι προσβάσιμος και για οικογένειες, ώστε να τον επισκέπτονται με τα παιδιά τους, αφού δεν θέλουν να έχουν απλά ένα χώρο με δύο μνημεία που δεν θα πηγαίνει οποιοσδήποτε. Με αυτή την ενέργεια στοχεύουν στο να ενημερώνονται και να μαθαίνουν τα παιδιά για τους δύο ήρωες.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν άλλα δύο μικρότερα σετ από τα συγκεκριμένα αγάλματα, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στο γραφείο του δημάρχου Παραλιμνίου, ενώ το δεύτερο παραλήφθηκε από τους διοργανωτές της πορείας μνήμης Ισαάκ-Σολωμού.

Δειτε Επισης

Πότε κλείνουν οι κάλπες, τι ώρα βγαίνουν τα exit poll, πότε θα γνωρίζουμε τον νικητή στις αμερικανικές εκλογές
Σαρώνουν πάρκινγκ και εμπορικά κέντρα στη Βαλένθια-Φόβοι για αύξηση των νεκρών (pics)
Χάθηκαν από χθες τα ίχνη 41χρονης στη Λεμεσό (pic)
Πιάστηκε με πλαστά έγγραφα στο αεροδρόμιο Λάρνακας 49χρονος-Απέσπασε και χρηματικό ποσό για αγορά ακινήτων
Οι θέσεις των Χάρις και Τραμπ σε κρίσιμους τομείς πολιτικής-Οι διαφορές σε ύφος και ρητορική
Ανασύρθηκε η σορός εργαζόμενου από το εργοστάσιο στη Δρομολαξιά-Ψάχνουν τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς
Υπό οκταήμερη κράτηση 28χρονος για διάρρηξη και κλοπή σε ενοικιαζόμενη οικία τουρίστα
Κακόβουλα τέθηκε η φωτιά στα τέσσερα οχήματα στη Λεμεσό
Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φονική πυρκαγιά στο εργοστάσιο-Επεκτάθηκε αστραπιαία
Η ανάγνωση νομικών για την απόρριψη της έφεσης δυο προσφύγων-Θεραπεία σε προσφυγές πολιτών κατά Τουρκίας δίδει το ΕΔΔΑ