Προελαύνει το Κίεβο στα ρωσικά εδάφη-Εκκένωση χιλιάδων πολιτών
18:15 - 13 Αυγούστου 2024
Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της αιφνιδιαστικής και ως τώρα επιτυχούς εισβολής της Ουκρανίας σε ρωσικά εδάφη στην επαρχία του Κουρσκ, η Μόσχα δηλώνει ότι έχει σταματήσει απόπειρες του ουκρανικού στρατού να προχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος.
Όσο όμως και αν αυτό δείχνει μια εικόνα επιτυχίας, η εκκένωση χιλιάδων Ρώσων πολιτών από την περιοχή των εχθροπραξιών και κάποιες πληροφορίες για παραδόσεις Ρώσων στρατιωτών στους Ουκρανούς σχηματίζουν μια διαφορετική εικόνα.
Daily Ukraine map thread for Monday 12th August 2024
— Ukraine Control Map (@UAControlMap) August 13, 2024
Highlights: Ukrainian forces advance over 20 kilometers towards Gir'i, Kursk. An ambush then occurred, stopping the advance but it likely puts many of the settlements until then under Ukrainian control.
We've added a… pic.twitter.com/m7mIeBlTER
Ως σήμερα τα ουκρανικά εδαφικά κέρδη φτάνουν τα 1.000 τ.χλμ, όπως υποστηρίζει το Κίεβο, ή τα 800 τ.χλμ, όπως υποστηρίζει το Institute for the Study of War. Δεν είναι σαφές πόσο καλά ελέγχει όλα αυτά τα εδάφη η Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν την εκκένωση πολιτών από την περιοχή του Κουρσκ – αν δεν εγκαταλείπουν από μόνοι τους τη ζώνη των συγκρούσεων ή μπροστά στο ενδεχόμενο προέλασης των ουκρανικών δυνάμεων. Οι Ρώσοι περιφερειακοί ηγέτες υποστηρίζουν πάντως ότι οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή με δική τους θέληση και όχι κατόπιν εντολών εκκένωσης.
Στην περιφέρεια του Κουρσκ, 121.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί και άλλοι 59.000 απομακρύνονται, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Μερικές εκατοντάδες έχουν φτάσει στη Μόσχα, πάνω από 500 χιλιόμετρα από τη ζώνη των συγκρούσεων. Στη ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, η οποία συνορεύει με αυτή του Κουρσκ, άλλοι 11.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν περίπου 400 κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για περίπου 30.000 άτομα.
Τι επιδιώκει το Κίεβο
Ακόμη λιγότερο σαφής, όπως σημειώνει ο Guardian, είναι ο στόχος της ουκρανικής επίθεσης. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται να αποσπάσει εδάφη από τη Ρωσία και επισημαίνει ότι η ουκρανική επίθεση θα τερματιστεί όταν η Ρωσία συμφωνήσει στους όρους της ειρήνης.
Ως τότε υπάρχει η πραγματικότητα του πολέμου επί του εδάφους. Ως προς αυτό, σε ανάλυσή του το BBC εξηγεί ότι η ουκρανική επίθεση έχει παίξει καλά το χαρτί του αιφνιδιασμού και ότι σε αυτό το πεδίο κερδίζει.
Χωρίς καθαρή στρατηγική πίσω από την κίνηση είναι δύσκολο να δει κανένας πώς αυτή η ενέργεια θα αλλάξει δραματικά την πορεία του πολέμου. «Οι εκπλήξεις ξεθυμαίνουν όσο γρήγορα άρχισαν – θυμηθείτε την πορεία του Πριγκόζιν προς τη Μόσχα πέρυσι το καλοκαίρι».
Έτσι, την πιο καθαρή αιτιολογία για τον πόλεμο την δίνει η αναφορά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που είπε ότι η επίθεση θέλει να φέρει τον πόλεμο στο έδαφος της Ρωσίας. Δεν είναι, λοιπόν, μεμονωμένη ενέργεια και αρκεί να θυμηθεί κανένας τις επιθέσεις με drone βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Η Ρωσία μπορεί να πειστεί να τερματίσει τον πόλεμο ότι αισθανθεί τον πόνο του πολέμου και αν όλο και περισσότεροι αρχίσουν να διερωτώνται για τη σκοπιμότητα του πολέμου. «Αυτό όμως είναι απλώς μια ελπίδα», σχολιάζει το BBC.
Τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε πως η επιδρομή της Ουκρανίας έχει στόχο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου πριν από ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες και ότι υλοποιείται «με τη βοήθεια των δυτικών αφεντικών του». Κατηγόρησε μάλιστα το Κίεβο ότι ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον Ρώσων αμάχων και πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Τέλος, υποστήριξε ότι «οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αυξάνονται δραματικά για τους ίδιους, μεταξύ τους και στις πιο ετοιμοπόλεμες μονάδες, τις οποίες ο εχθρός μεταφέρει στα σύνορα μας».
Περισσότερο νόημα, σε στρατιωτικό επίπεδο, έχει η απόσπαση ρωσικών δυνάμεων από το ανατολικό μέτωπο για να σταλούν στο Κουρσκ. Όπως και ότι η εισβολή τονώνει το ουκρανικό ηθικό, μια τόνωση που μπορεί να αποδειχτεί εφήμερη. Αυτά, όπως σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο, δεν αρκούν για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο.
Πηγή: Πρώτο Θέμα