CNN: Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για «μεγασεισμό» που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια-Τι λένε οι επιστήμονες

Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για έναν σεισμό που συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια.

Καθώς την περασμένη Πέμπτη σεισμοί έλαβαν χώρα σε τμήματα της δυτικής Ιαπωνίας, οι τοπικές και εθνικές κυβερνητικές αρχές ανέλαβαν δράση. Οι μετεωρολόγοι συγκεντρώθηκαν και εξέδωσαν προσωρινή προειδοποίηση για τσουνάμι. Μια ειδική επιτροπή προειδοποίησε ότι ένας άλλος «μεγάλος σεισμός» θα μπορούσε να χτυπήσει την επόμενη εβδομάδα - η πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού που εκδίδει τέτοιου είδους συμβουλές σε εθνικό επίπεδο. Τα τρένα υψηλής ταχύτητας επιβράδυναν προληπτικά, προκαλώντας καθυστερήσεις στα ταξίδια, και ο πρωθυπουργός της χώρας ακύρωσε τα υπερπόντια ταξίδια του.

Ο κίνδυνος για μεγάλο σεισμό

Τελικά, η κυβέρνηση ήρε τις περισσότερες συστάσεις και δεν ανέφερε σημαντικές ζημιές από τον σεισμό των 7,1 βαθμών ρίχτερ. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της χώρας παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, προετοιμαζόμενο για μια πιθανή έκτακτη ανάγκη κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των ταξιδιών στην περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον μια τέτοια συμβουλή είναι απαραίτητη ή ακόμη και ακριβής - και κατά πόσον κινδυνεύει να απομακρύνει πόρους από κοινότητες που θεωρούνται χαμηλότερου κινδύνου. Η Ιαπωνία δεν είναι άγνωστη σε σοβαρούς σεισμούς. Βρίσκεται στον Δακτύλιο της Φωτιάς, μια περιοχή με έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού Ωκεανού.

«Η Ιαπωνία βρίσκεται στα όρια τεσσάρων τεκτονικών πλακών, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο», δήλωσε ο Shoichi Yoshioka, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kobe της Ιαπωνίας. «Περίπου το 10% των παγκόσμιων σεισμών μεγέθους 6 ή μεγαλύτερων συμβαίνουν στην Ιαπωνία ή γύρω από αυτήν, οπότε ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι σε μέρη όπως η Ευρώπη ή οι ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι σεισμοί είναι σπάνιοι», δήλωσε ο Yoshioka.

Πηγή: Iefeimerida.gr

Δειτε Επισης

«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ