Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το φωτοβολταϊκό πάρκο στον Λυθροδόντα και την κοπή 1400 πεύκων

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) εκφράζει την αντίθεσή της στην κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή Λυθροδόντα, Καταλιόντα και Μαθιάτη και προς τούτο κατέθεσε υπόμνημα με  τις απόψεις της στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου στέλνοντας και επιστολές προς τις αρμόδιες αρχές και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ΟΠΟΚ, στο υπόμνημά της, αναφέρει ότι στην περιοχή που προτείνεται η ανάπτυξη, συναντώνται πέντε είδη οικοτόπων ενώ όπως καταγράφεται στην Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) προτείνεται η κοπή 1.400 πεύκων και άλλων δέντρων.

Επηρεασμός αναμένεται να υπάρξει και για την πτηνοπανίδα της περιοχής του έργου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, η οποία αποτελείται από πέραν των 50 ειδών, σύμφωνα με την καταγραφή πτηνοπανίδας της ΜΕΕΠ.

Επίσης, η ΟΠΟΚ, θεωρεί αναγκαίο τον ριζικό μετασχηματισμό του υφιστάμενου αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου, έτσι ώστε ο χωροταξικός σχεδιασμός και η πολεοδομική ανάπτυξη να συνάδουν με τις θεμελιώδεις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Η ομοσπονδία θεωρεί «άκρως απαραίτητη την εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου για τη νήσο, το οποίο θα πρέπει να καθορίζει τη γενική χωροταξική πολιτική που πρέπει να ακολουθείται για τη ρύθμιση και τον έλεγχο της ανάπτυξης, και να θέτει το συνολικό πλαίσιο για τις χρήσεις γης, τις περιοχές προστασίας και διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της