Αεροπορικοί βομβαρδισμοί Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ-Σκοτώθηκαν δκαεπτα μέλη του PKK

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 17 μέλη του αυτονομιστικού ένοπλου κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της χώρας τη Δευτέρα.

Μαχητές του PKK έχουν βάσεις μετόπισθεν στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν· στην περιοχή βρίσκονται επίσης εγκατεστημένες εδώ και 25 χρόνια τουρκικές στρατιωτικές βάσεις. Ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει συχνά την περιοχή, προκαλώντας αντιδράσεις στη Βαγδάτη.

Το PKK, το οποίο διεξάγει ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι από τα μέσα Ιουνίου ως τα τέλη Ιουλίου καταμέτρησε πάνω από 200 τουρκικούς βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δρουν επίσης εναντίον της κουρδικής οργάνωσης YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) στη βόρεια Συρία, που χαρακτηρίζουν τον συριακό βραχίονα του PKK, κάτι που προκαλεί εντάσεις με την Ουάσιγκτον, καθώς πρόκειται για την κύρια συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), παράταξης-συμμάχου των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ επανέλαβε τον περασμένο μήνα πως η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη» να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» στο βόρειο Ιράκ, όπως και στη βόρεια Συρία, για την αποτροπή οποιασδήποτε παρείσφρησης «τρομοκρατών» στην τουρκική επικράτεια.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καυχιόταν στα μέσα Ιουλίου πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν καταφέρει να «αποκλείσουν» τους μαχητές του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει να πάνε Άραβες υπουργοί Εξωτερικών στη Ραμάλα
Τραμπ: O Ζελένσκι και ο Πούτιν είναι ξεροκέφαλοι
Τελεσίγραφο Ισραήλ σε Χαμάς-«Ή θα δεχτείτε την πρόταση των ΗΠΑ ή θα αφανιστείτε»
Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Ζελένσκι-Στο επίκεντρο η συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών
Το Ισραήλ βομβάρδισε τη δυτική Συρία-Πλήξαμε αποθήκες με πυραύλους
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα στο 50%
Ο Τραμπ συμβούλευσε τον Μακρόν να βεβαιώνεται ότι είναι κλειστή η πόρτα
Διαδηλώσεις φοιτητών στη Σερβία με αίτημα την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών
Μυστήριο με το μαυρισμένο μάτι του Μασκ στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου με τον Τραμπ
Τελεσίγραφο Ισραήλ σε Χαμάς-Ή δέχεται την πρόταση των ΗΠΑ για τη Γάζα ή θα εξοντωθεί