Σε εγρήγορση οι Αρχές για εφαρμογή του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» μόλις παραστεί ανάγκη-Γίνεται ήδη προγραμματισμός

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται οι κυπριακές αρχές, ώστε να είναι ψηλό το επίπεδο ετοιμότητας όταν και εφόσον χρειαστεί να γίνουν εκκενώσεις υπηκόων τρίτων χωρών και από τον Λίβανο. Μέχρι στιγμής δεν παρίσταται τέτοια ανάγκη, ωστόσο η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και η οποία, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, δεν έχει αποκλιμακωθεί κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη να τρέξουν όλες οι διαδικασίες και να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPROTER, αριθμός χωρών, ευρωπαϊκών και μη, βρίσκονται σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να διευθετηθεί η εκκένωση των υπηκόων τους μέσω του ειδικού εθνικού σχεδίου «ΕΣΤΙΑ». Επίσημα αιτήματα δεν κατατέθηκαν ακόμη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, καθώς δεν επιβάλλονται ακόμη τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Δεδομένου, ωστόσο, πως είναι αρκετά πιθανόν να χρειαστεί πολύ σύντομα, γίνεται η συνεννόηση με τα κράτη που ενδιαφέρονται και ο απαραίτητος προγραμματισμός, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα.

Ενδεικτικό του επιπέδου ετοιμότητας είναι πως την Παρασκευή, το Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε όλες τις διπλωματικές αποστολές και τους διεθνείς οργανισμούς που είναι διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω ρηματικής διακοίνωσης, ότι έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» και μπορούν να υποβάλλονται αιτήματα υπερπτήσεων, προσγειώσεων, ελλιμμενισμού και άλλων συναφών αναγκών στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

Πλέον η Λευκωσία έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, γεγονός που δημιουργεί την απαραίτητη εμπιστοσύνη σε άλλα κράτη ότι μπορεί να αναλάβει το βάρος τέτοιου είδους ανθρωπιστικών αποστολών. Υπενθυμίζεται ότι μόνο την προηγούμενη χρονιά το «ΕΣΤΙΑ» ενεργοποιήθηκε δύο φορές. Την πρώτη ήταν τον Απρίλιο, που σε διάστημα δώδεκα ημερών επαναπατρίστηκαν από το Σουδάν 2,611 πολίτες σε 28 διαφορετικές χώρες. Η δεύτερη ήταν τον Οκτώβριο, όταν επαναπαρίστηκαν 1,088 υπήκοοι τρίτων χωρών από το Ισραήλ μέσω Κύπρου. Η προετοιμασία για πιθανή ανάγκη εκκένωσης και από τον Λίβανο τρέχει εδώ και καιρό, λόγω της μεγάλης πιθανότητας επέκτασης του πολέμου στη γειτονική χώρα, εξαιτίας της εμπλοκής της Χεζμπολάχ. Μεταξύ άλλων, είχε συγκροτηθεί ειδικός πυρήνας, με τη συμμετοχή πολλών χωρών, στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στρατιωτική κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η οποία τυγχάνει εκμετάλλευσης από επιτηδείους, που προσπαθούν να αποδώσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία στρατιωτική εμπλοκή στις πολεμικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια γραμμή που προωθεί διπλωματικά η Άγκυρα, σε μία προσπάθεια να πλήξει την αξιοπιστία της Λευκωσίας, η οποία έχει αναλάβει, μέσω του «ΕΣΤΙΑ» αλλά και της «Αμάλθειας», πολύ σημαντικό περιφερειακό ρόλο σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, γεγονός που ενοχλεί την κατοχική χώρα, καθώς ενισχύεται η θέση της Κύπρου και υπάρχει διεθνείς αναγνώριση των προσπαθειών της.

Όπως διαβεβαίωσε και ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, η Κύπρος διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και η παρουσία στρατευμάτων ξένων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Γαλλία, σχετίζεται με την προσπάθεια που κάνουν να βοηθήσουν τους πολίτες τους σε ενδεχόμενη εκκένωση του Λιβάνου. «Έχουμε καθήκον και υποχρέωση έναντι τόσο της ΕΕ όσο και των ξένων πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή, να δημιουργήσουμε εκείνο το οργανωτικό πλαίσιο και εκείνους τους μηχανισμούς, ούτως ώστε, εάν χρειαστεί, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μεταβούν στις ιδιαίτερες τους πατρίδες», τόνισε.

Την ίδια στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία, στον βαθμό που μπορεί, συμμετέχει και διπλωματικά στην προσπάθεια για αποκλιμάκωση στην περιοχή. Εξού και υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες πολύ πυκνές επαφές μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, με τους ομολόγους τους σε γειτονικές χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος και η Ιορδανία, αλλά και με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η έκρυθμη κατάσταση.

Σημειώνεται ότι τα ισραηλινά ΜΜΕ αναμένουν επίθεση του Ιράν στη χώρα ανά πάσα στιγμή, καθώς έχουν ήδη περάσει αρκετές ημέρες από τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανεγιά στην Τεχεράνη στα τέλη Ιουλίου, για την οποία έχουν δηλώσει πως θα προβούν σε αντίποινα. Παρόλο που επίσημα ουδέποτε το Τελ Αβίβ ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα, θεωρείται υπεύθυνο από το Ιράν και τους συμμάχους του, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Οι πληροφορίες τοποθετούν το αναμενόμενο πλήγμα του Ιράν πριν από την Πέμπτη, που είναι προγραμματισμένη διαπραγμάτευση για την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των ομήρων, αν και προηγούμενες πληροφορίες που ανέφεραν συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν έχουν επαληθευθεί.

Δειτε Επισης

Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στις «Σειρήνες» της δημόσιας σφαίρας κρίθηκε η παύση Οδυσσέα-Μαρτυρικό υλικό αναρτήσεις, δηλώσεις και απόψεις
Τα 14+1 μέτωπα, τα συμπεράσματα και πώς το Συμβούλιο οδήγησε στην παύση τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη