Λετυμπιώτης: Αταλάντευτη αποφασιστικότητα για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Ως Κυβέρνηση, διατρανώνουμε την αταλάντευτη αποφασιστικότητα μας για να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης την Κυριακή. 

Ο κ. Λετυμπιώτης μιλούσε στο ετήσιο εθνικο-πολιτιστικό μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, που έγινε το βράδυ της Κυριακής, στην Κεντρική Πλατεία της κοινότητας Παναγιάς, στην επαρχία Πάφου. 

Πενήντα χρόνια μετά είναι περισσότερο εμφανές, από ποτέ, ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί, σημείωσε.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, σε καμία περίπτωση, ανέφερε, προσθέτοντας πως η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. Δεν είναι αυτό το μέλλον που θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας συνέχισε «Μόνη λύση, η λύση!». 

Η λύση, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και φυσικά τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια λύση που θα επιτρέψει, όπως είπε, σε όλους τους κατοίκους του νησιού μας να ζήσουν ελεύθεροι, ειρηνικά.  Μια λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο μας από τον βάρβαρο εισβολέα. 

Που θα διαλύει συρματοπλέγματα και θα διαγράψει την γραμμή που σημαδεύει την χώρα μας.  Τη μαύρη λωρίδα που διαχωρίζει, που χωρίζει ψυχές, που στέκεται εμπόδιο ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, στο φως και το σκοτάδι.

Όπως ο Μακάριος είπε χαρακτηριστικά πολύ εύστοχα, συνέχισε ο κ. Λετυμπιώτης,  «ο αγώνας μας δεν στρέφεται κατά των Τουρκοκυπρίων. Είναι και αυτοί θύματα της τουρκικής εισβολής και δεν είναι αντίδικοί μας. Τον εισβολέα θέλουμε να διώξουμε, για να λυτρωθούμε Έλληνες και Τούρκοι της Κύπρου». 

Πρόσθεσε επίσης πως  αυτή παραμένει η επιδίωξη μας, η λύτρωση και η απαλλαγή του εισβολέα, της κατοχής και των αναχρονιστικών ξένων εγγυήσεων.

Γνωρίζουμε τόνισε ο κ. Λετυμπιώτης, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, δεν θα επιτρέψουμε όμως ποτέ να εφησυχάσουμε, δεν θα μας αποπροσανατολίσει κανείς από τον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου.  Επιζητούμε και διεκδικούμε το αυτονόητο, μέσα από διάλογο να εξευρεθεί η ειρηνική, οριστική λύση του Κυπριακού, συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ακόμη πως οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστούν, με βαθιά πεποίθηση στην ορθότητα και στο δίκαιο των διεκδικήσεών μας.  Με αφοσίωση, αποφασιστικότητα και διεκδικητικό ρεαλισμό.

Όπως έχει διακηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με ευλάβεια και αμείωτη προσήλωση θα συνεχίσουμε, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, να αναλώνουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας στην οικοδόμηση μιας Κύπρου που θα αποτελεί σύμβολο ειρήνης, σταθερότητας και πρόοδου στην περιοχή. 

Μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα-πρότυπο που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της, που να εγγυάται την ελπίδα και που θα έχει ως βάση της τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη, έτοιμη να χαράξει τη δική της ξεχωριστή πορεία στον χάρτη της παγκόσμιας ιστορίας, συμπλήρωσε.

Κάθε άνθρωπος, κάθε λαός, γίνεται άξιος της ιστορικής του αποστολής όσο βαθαίνει η συνείδηση που έχει για την ιστορία του τόνισε, προσθέτοντας πως το μεγαλείο του πολιτισμού ενός έθνους είναι πάντα ανάλογο με την καθαρότητα και το βάθος της ιστορικής του μνήμης. 

Χρέος μας λοιπόν συνέχισε, είναι  να αντλήσουμε τα διδάγματα του παρελθόντος, αυτή η ιστορική μνήμη να γίνει βίωμα, η ανάγκη της ιστορίας να συναντήσει την ιστορικότητα της ανάγκης, η επιταγή για ενότητα να μετουσιωθεί σε εθνική συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης. 

Μιας συλλογικής ιστορικής ευθύνης, όπως είπε, «να μην παραδώσουμε στα παιδιά μας πατρίδα μοιρασμένη, να τους προσφέρουμε μια πατρίδα λεύτερη, που θα μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια -αυτονόητα- ανθρώπινα θεμελιώδη δικαιώματα όπως όλοι οι πολίτες των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας». 

Κυρίως όμως ανέφερε, να τους προσφέρουμε ένα μέλλον με ασφάλεια, ένα μέλλον με ελπίδα και προοπτική.

Φαντάζει αδύνατη οποιαδήποτε αναφορά στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου να μην περιλαμβάνει και τον Μακάριο ανέφερε ο ΚΕ σημειώνοντας πως μαζί με τις σελίδες της ταραγμένης μας ιστορίας, ταυτόχρονα και παράλληλα ξετυλίγεται και το νήμα της ζωής του Μακαρίου.  Η πολυκύμαντη πορεία του ηγέτη που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. 

Επωμίζομαι λοιπόν σήμερα, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος «το βαρύ χρέος να αναφερθώ σε μια εμπνευσμένη προσωπικότητα καθώς και στα διδάγματα που πρέπει να αντλήσουμε από την πορεία του.  Γιατί όπως ανεξίτηλη άφησε τη σφραγίδα του στη σύγχρονη ιστορία μας ο Μακάριος, το ίδιο ανεξίτηλη θα πρέπει να παραμείνει η ιστορική μνήμη όσων τραγικών, εγκληματικών γεγονότων μας οδήγησαν στην κατοχή της μαρτυρικής μας πατρίδας, ανεξίτηλη και η σφυρηλατημένη θέληση για επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου μας».

Η εκδήλωση τελούσε  υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και διοργανώθηκε  από τον Σύνδεσμο Αποδήμων Παναγιάς, από το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Παναγιάς και το Κοινοτικό Συμβούλιο Παναγιάς.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ