Με άρωμα Ελλάδας η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων-Το Παρίσι δίνει σκυτάλη στο Λος Άντζελες

Οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν στην ιστορία με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Σε μια φαντασμαγορική Τελετή Λήξης, με φόρο τιμής στην Ελλάδα, έπεσε η αυλαία στο Παρίσι και δόθηκε η σκυτάλη στο Λος Άντζελες για το 2028.

Το σόου στο Stade de France ξεκίνησε με την είσοδο του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, και του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, ακούστηκε ο ύμνος της Γαλλίας, η περίφημη Μασσαλιώτιδα, ενώ υψώθηκε και η γαλλική σημαία.

Ενώ η Τελετή Έναρξης (26/7) έγινε -για πρώτη φορά στην ιστορία- εκτός σταδίου, κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα με τη ναυτική παρέλαση των αθλητών, η Τελετή Λήξης ο βράδυ της Κυριακής (11/8) επέστρεψε παραδοσιακά σε στάδιο.

Η Τελετή  ξεκίνησε στις 22:00 -και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 01:00- με την «επιστροφή» των αθλητών στο στάδιο, με την ελληνική ομάδα -παραδοσιακά- να μπαίνει πρώτη με σημαιοφόρους την Ευαγγελία Πλατανιώτη και τον Μανώλη Καραλή.

Συνολικά 206 σημαιοφόροι των συμμετεχόντων Ολυμπιακών αποστολών και εκείνοι της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, εισήλθαν  με τη σειρά τους στο στάδιο, παρελαύνοντας σε μια σκηνή που συμβολικά αναπαριστά έναν…επίπεδο κύκλο. Εννέα χιλιάδες αθλητές και συνοδοί βρέθηκαν στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, ως πρωταγωνιστές του προγράμματος.

Ο βωμός έσβησε μόλις ο Μαρσάν πήρε το φανάρι με την Ολυμπιακή Φλόγα

Ο Λεόν Μαρσάν, ο «βασιλιάς» της κολύμβησης στο Παρίσι 2024, με πέντε μετάλλια, τέσσερα εκ των οποίων χρυσά, ήταν εκείνος που ανέλαβε να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο στάδιο από την καρδιά του Λούβρου.

Μόλις ο Γάλλος κολυμβητής πήρε στα χέρια του το φανάρι με την Ολυμπιακή Φλόγα  το αερόστατο-βωμός σταμάτησε να λάμπει, μέχρι να  λάμψει ξανά για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (28 Αυγούστου – 8 Σεπτεμβρίου).

Το στάδιο βυθίστηκε στο σκοτάδι για την έναρξη της παράστασης, με τους θεατές να «μεταφέρονται» σε έναν άλλο κόσμο, με πρωταγωνιστή χαρακτήρα τον «χρυσό εξερευνητή».

Κατεβαίνοντας από την οροφή του σταδίου του παραδόθηκε η ελληνική σημαία υπό το άκουσμα του εθνικού μας ύμνου.

«Καθώς η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας χώρος ανακάλυψης για τον Πιερ ντε Κουμπερντέν  και τους συνεργάτες του όταν ανακάλυψε και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία μας, ο χαρακτήρας μας βοήθησε άλλους εξερευνητές να ξυπνήσουν τα απομεινάρια των Αγώνων και να τα ξαναχτίσουν, γιατί μια μέρα η ανθρωπότητα δημιούργησε αυτό το μνημείο και αξίζει να συνεχίσουμε να το κρατάμε ζωντανό. Τότε εμφανίστηκε ο τίτλος της τελετής: Ρεκόρ, με την τιμητική έννοια των αθλητικών κατορθωμάτων», ανάφεραν οι διοργανωτές.

Όλα αυτά πριν αποκαλυφθεί το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης.

Ακολούθησε ένα μεγάλο πάρτι με τoυς Καβίνσκι, Φοίνιξ και Ανζέλ, οι ομιλίες των Τόνι Εστανγκέ και Τόμας Μπαχ, η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και η παράδοση συμβολικά της Ολυμπιακής Σημαία στο Λος Άντζελες για τους Αγώνες του 2028.

Πηγή: in.gr

Δειτε Επισης

«Στο σκαμνί» η γερμανική αστυνομία που ήξερε τα πάντα για τον ψυχίατρο-«Γιατί δεν τον σταματήσατε;»
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απεβίωσε ο νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου-«Τίμησε την πατρίδα από πολλά σημαντικά βήματα»
Συντριβή ελικοπτέρου σε προαύλιο νοσοκομείου στην Τουρκία-Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί
Δίνει μάχη για τη ζωή ο 52χρονος που υπέστη εγκαύματα από πυρκαγιά στη Λευκωσία-Ψάχνουν τα αίτια της φωτιάς
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες εγκλωβισμένοι σε κτήριο που κατέρρευσε στην Ινδία-Αγωνιώδης επιχείρηση στα συντρίμμια
Σεισμός 4,7 βαθμών ταρακούνησε την δυτική Ελλάδα
Παγωμένη η Γερμανία από την επίθεση-Ερευνούν τους τρεις που πανηγύριζαν όταν ο 50χρονος έριχνε το αυτοκίνητο στην αγορά