Παίζουν μπάλα πολλοί με τα χρήματα του ποδοσφαίρου-Αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια τα έσοδα

Παρά την προσπάθεια της Αστυνομίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, να κρατήσει το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο όπου θα τεθεί ενώπιον της Βουλής το νομοσχέδιο, για πάταξη της βίας αυτό, δεν κατέστη δυνατό, λόγω του ότι ΚΟΠ και σωματεία είχαν αντίθετη άποψη.

Μπορεί, ο πρόεδρος της ΚΟΠ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας να έκανε μια αρκετά μετριοπαθή τοποθέτηση για το θέμα, τείνοντας χείρα συνεργασίας προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο, ήταν εξ αρχής κάθετα αντίθετη με αυτό το μέτρο, καθώς οι ομάδες κλήθηκαν να πληρώσου την αδυναμία της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει τους ταραξίες.

Επιπλέον, διαφάνηκε ότι σοβαρά επεισόδια γίνονται κυρίως εκτός των γηπέδων. Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά, τα επεισόδια που καταγράφηκαν στο παιχνίδι ΑΕΚ- Σαλαμίνα, με ένα αστυνομικό τραυματία, καθώς και αυτά που σημειώθηκαν στο ΑΠΟΕΛ-ΑΕΛ, με σοβαρές ζημιές σε περιουσίες. Σοβαρά επεισόδια επίσης σημειώθηκαν και έξω από το Αντώνης Παπαδόπουλος, με ένα νέο παιδί, το οποίο απλά περνούσε από την περιοχή για να πάρει το σκύλο του βόλτα, να καταλήγει στο νοσοκομείο, παλεύοντας για τη ζωή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέτρα για πάταξη του χουλιγκανισμού που αποδεδειγμένα δεν λειτουργούν-Τα παραδείγματα άλλων χωρών

Μέσα σε όλα αυτά, φίλαθλοι και ομάδες μετρούν αντίστροφα για την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν με τη μπάλα να στήνεται στη σέντρα στις 24 Αυγούστου. Το νέο πρωτάθλημα θα αρχίσει με οπαδούς και των δυο ομάδων στο γήπεδο, με την Αστυνομία, ωστόσο, να διαμηνύει ότι θα δίνει το πράσινο φως για την διεξαγωγή αγώνα μόνο αν το στάδιο που θα γίνεται ο αγώνας είναι αδειοδοτημένο και πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες πλην από δυο στάδια στα οποία θα γίνονται αγώνες της Α’ κατηγορίας, τα υπόλοιπα έχουν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες, ενώ μέχρι την έναρξη των επίσημων αγώνων, αναμένεται ότι όλα τα γήπεδα θα είναι αδειοδοτημένα.

Στην αντίπερα όχθη, η ΚΟΠ δεν μένει ασυγκίνητη μπροστά στα φαινόμενα βίας εντός και εκτός γηπέδων. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ομοσπονδία έστειλε το μήνυμα για πάταξη της βίας μέσω της απόφασης που λήφθηκε για αυστηροποίηση των ποινών, οι οποίες μεταξύ άλλων, προνοούν βαριά πρόστιμα, ακόμη και απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων της ομάδας που οι οπαδοί της εμπλέκονται στα επεισόδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΚΟΠ: Εξοντωτικές ποινές για σωματεία και φιλάθλους

Πάντως, το ζήτημα που θέτει η Αστυνομία για την απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

Παράλληλα, η αγάπη του Κύπριου για το ποδόσφαιρο αποτυπώνεται σε πανευρωπαϊκή έρευνα, η οποία κατέδειξε πως, κατ' αναλογία πληθυσμού, οι κύπριοι οπαδοί πηγαίνουν μαζικότερα στο γήπεδο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως, μόνο οι δυο μεγάλες ομάδες της Λευκωσίας, έχουν μαζί σχεδόν 18.000 εισιτήρια διαρκείας. Πάντως, πέραν από την αγάπη του κόσμου για το ποδόσφαιρο, ένα από τα επιχειρήματα που προτάσσουν ΚΟΠ και ομάδες είναι το οικονομικό.

Μιλώντας στον REPORTER αρμόδια πηγή ανέφερε πως, το μέτρο της απαγόρευσης φιλάθλων το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τον Φεβρουάριο, είχε σαν αποτέλεσμα οι ομάδες και κατ’ επέκταση το Κράτος, να απωλέσουν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σιγοβράζει το ποδόσφαιρο πριν την έναρξη της σεζόν-Κόκκινη στην οριζόντια απαγόρευση μετακίνησης οπαδών

Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο αποτελεί έναν από τους βασικότερους οικονομικούς αιμοδότες και αυτό προκύπτει μέσα από έρευνα της ΚΟΠ, καθώς το 2019, τα έσοδα από το ποδόσφαιρο έφθασαν τα 73, 568,300, 00, ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα έσοδα για το 2023 ανέρχονται κοντά στα, 100,000,000 ευρώ. Από αυτά τα ποσά, ένα μεγάλο ποσοστό καταλήγει και στα ταμία του κράτους, μέσω της φορολογίας.

Ενδεικτικό της οικονομικής δυναμικής από την παρουσία οπαδών στο γήπεδο, είναι η καταγραφή των αποτελεσμάτων στην έρευνα της ΚΟΠ το 2020, όταν τα γήπεδα ήταν κλειστά, λόγω της πανδημίας του κορωνοίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οικονομικές απώλειες από την απουσία οπαδών, ανήλθε στα 8,000,000.00 ευρώ, ενώ το σύνολο των απωλειών ανήλθε στα 14,000,000.00, ευρώ. Παράλληλα από τον Φεβρουάριο όταν πάρθηκε το μέτρο απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών εκτιμάται ότι οι απώλειες άγγιξαν το 1,000,000 ευρώ.

Η συμβολή του ποδοσφαίρου στην οικονομία της χώρας σύμφωνα με την έρευνα της ΚΟΠ, αποτυπώνεται ως εξής:

-Στοίχημα Є 766,738,235.00

-Έσοδα ΚΟΠ, Α, Β, Γ, Επίλεκτη, Αγροτικό, Ακαδημίες, Γυναικείο & Σάλας Є 83,068,300.00

-Έσοδα από Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Τουρισμό Є 6,703,160.00

-ΜΜΕ/Πλατφόρμες Є 23,718,000.00

-Αγορά Αθλητικού Υλικού από Ποδοσφαιριστές Є 4,000,000.00

-Κατασκευαστικά και Συντηρήσεις Є 5,000,000.00

-Καύσιμα για διακινήσεις λόγω ποδοσφαίρου Є 4,000,000.00

-Αεροπορικές εταιρείες Є 2,615,750.00

-Τομέας Υγείας Є 100,000.00

-Εργαζόμενοι εκτός Σωματείων και Ακαδημιών Є 9,600,000.00

-Eνοίκια από ξένους Ποδ/στες & Προπονητές Є 3,000,000.00

Πάντως, με τόσα χρήματα τα οποία διακινούνται μέσω του ποδόσφαιρου, ίσως τελικά πολυτέλεια να είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο για το Κράτος και όχι η αστυνόμευση των αγώνων.

Δειτε Επισης

Στο τραπέζι ΤΟΜ και βουλευτές για την ανάκληση των αερόσακων Takata-Διαβουλεύσεις επί της πρότασης Νόμου
Αδυναμία στην πρόληψη για τους βανδαλισμούς σε μαθητικά λεωφορεία, εμπόδια στην τοποθέτηση καμερών
Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Αλλαγές στη συνεργασία EUROPOL με ιδιώτες και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Έργα κατά τις προσεχείς ημέρες, τα οποία θα επηρεάσουν την τροχαία κίνηση
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διεύρυνση περιπτώσεων μεταφοράς κατάδικου σε άλλη χώρα για να εκτίσει ποινή
Πληρώνονται υπερωρίες μέχρι και τον Αύγουστο 2024 οι Αστυνομικοί ύψους €2,8 εκ.
Νεκρή στην πολυκατοικία όπου διέμενε εντοπίστηκε η 59χρονη που είχε δηλωθεί ελλείπουσα στη Λεμεσό
Χάθηκαν τα ίχνη της 13χρονης Κωνσταντίνας από την οικία της στη Λευκωσία (pic)