Από κατεχόμενα το 99% των λαθραίων καπνικών, τρύπα εκατομμυρίων τα τυφλά σημεία-Η ακτινογραφία των κατασχέσεων

Από παντού εισάγονται παράνομα προϊόντα στην Κυπριακή Δημοκρατία, με τα τυφλά σημεία στη νεκρή ζώνη να αποτελούν την μεγαλύτερη τρύπα. Το Τμήμα Τελωνείων επιδίδεται καθημερινά σε ένα άνισο αγώνα εντοπισμού και κατάσχεσής τέτοιων προϊόντων, εκ των οποίων αφορούν τσιγάρα και άλλα είδη που παραβιάζουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως είναι οι απομιμήσεις.

Μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Τελωνείου, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε πως κάθε χρόνο τυγχάνουν διερεύνησης περίπου 5000 υποθέσεις, τόσο από λειτουργούς των επαρχιακών τελωνειακών σταθμών και σημείων διέλευσης από κατεχόμενες προς ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και από το Αρχιτελωνείο.

Εξήγησε περεταίρω πως, οι λειτουργοί του Τμήματος διερευνούν και άλλα τελωνειακά αδικήματα, όπως είναι το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αναληθείς δηλώσεις κατά την εισαγωγή, εισαγωγή απαγορευμένων ή ακατάλληλων για χρήση προϊόντων, παράνομη χρήση αφορολόγητου ή χρωματισμένου πετρελαίου και άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Τελωνείου που εξασφάλισε ο REPORTER, κατά το 2022, από τις συνολικές κατασχέσεις που διενεργήθηκαν, το 65,7% αφορούσε καπνικά προϊόντα όπως τσιγάρα, καπνό για στριφτό τσιγάρο, καπνό για ναργιλέ και πούρα. Το 9,8% αφορά απομιμήσεις, το 11,3% αφορά ενεργειακά προϊόντα , όπως πετρέλαιο ή βενζίνη και το 13,2% αφορά άλλα τελωνειακά αδικήματα, με τα πλείστα εξ αυτών να εισάγονται από τα κατεχόμενα.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη φυλακή για έντεκα χρόνια 41χρονος που πιάστηκε με 7,5 κιλά κάνναβη στην οικία του

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Τελωνείου, για καπνικά προϊόντα γίνεται περεταίρω ανάλυση και όπως διαπιστώθηκε, από το 65,7% που αφορούσε κατασχέσεις καπνικών προϊόντων, το 38% έχουν προέλευση τις κατεχόμενες περιοχές, ενώ το 62% έχουν προέλευση άλλες τρίτες χώρες. Και αυτό διότι, όπως επεσήμανε ο κ. Κωνσταντίνου, τα ποσοστά αυτά, διαμορφώθηκαν από μια μεγάλη κατάσχεση σε εμπορευματοκιβώτιο που πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι Λεμεσού και αφορούσε περίπου 9,7 εκατομμύρια τσιγάρα. Εξαιρουμένη αυτής της ποσότητας, τα ποσοστά αλλάζουν και φαίνεται ότι το 97% των υποθέσεων έχουν προέλευση τα κατεχόμενα και μόλις το 3% έχουν προέλευση τρίτες χώρες.

twlwniomesa1

mesa3

Επιπρόσθετα, κατά το 2023 από τις συνολικές κατασχέσεις που διενεργήθηκαν, το 72,1% αφορούσε καπνικά προϊόντα, το 7,5% αφορά απομιμήσεις, το 15% αφορά ενεργειακά προϊόντα πετρέλαιο ή βενζίνη και το 5,4% αφορά άλλα τελωνειακά αδικήματα.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την προέλευση των λαθραίων τσιγάρων, φαίνεται να διατηρείται και κατά το 2023, όπου το 99% των ποσοτήτων προέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές και μόλις το 1% από τρίτες χώρες.

mesa2

Επιπλέον, από τα σημεία από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές, κατάσχονται επίσης, ζωικά προϊόντα, φάρμακα, φυτοφάρμακα, φιάλες φυσικού αερίου των οποίων η χρήση απαγορεύεται στις ελεύθερες περιοχές και άλλων προϊόντων, τα οποία απαγορεύεται να διέλθουν, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.

Πρόσφατα, όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνου, κατασχέθηκαν επίσης δύο τόνοι νωπού κρέατος από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές, αφού ο οδηγός του φορτηγού οχήματος αποπειράθηκε να περάσει από μη εγκεκριμένο σημείο διέλευσης.

Άλλος ένας πονοκέφαλος για τις τελωνειακές Αρχές, είναι και τα λαθραία ενεργειακά προϊόντα, όπως είναι το πετρέλαιο και η βενζίνη. Τόσο κατά το 2022 όσο και το 2023, οι κατασχέσεις αφορούσαν πετρέλαιο ή βενζίνη με προέλευση εξολοκλήρου τις κατεχόμενες περιοχές και πραγματοποιήθηκαν είτε στα σημεία διέλευσης από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, είτε κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, σε περιοχές που δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σημεία διέλευσης. Κατά τα προηγούμενα δυο χρόνια, οι εισπράξεις από εξώδικους συμβιβασμούς από αυτής της μορφής το λαθρεμπόριο ανήλθαν στις €40,208 και €44,446 αντίστοιχα.

Πολλά εκατομμύρια οι χαμένοι φόροι

Πέραν από την επικινδυνότητα της εισαγωγής λαθραίων προϊόντων, καθώς είναι άγνωστη η ποιότητα τους, η Δημοκρατία χάνει και πολλά εκατομμύρια από τους διαφυγόντες φόρους και δασμούς. Όσον αφορά το λαθρεμπόριο καπνικών, για το 2022, οι χαμένοι φόροι υπολογίζονται γύρω στα €3,2 εκατομμύρια, εκ των οποίων €646,619 έχουν ανακτηθεί μέσω εξώδικων συμβιβασμών.

Αντίστοιχα, για το 2023 οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι υπολογίζονται στο €1,55 εκ. εκ των οποίων το ποσό των €772,874 (50%) ανακτήθηκε μέσω εξώδικών συμβιβασμών.

mesa4

Σύμφωνα με το Τμήμα Τελωνείων, τα ποσά που δεν ανακτήθηκαν μέσω εξώδικων διευθετήσεων αφορούν υποθέσεις που είτε οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, είτε μικροποσότητες καπνικών, οι οποίες περιορίζονται μόνο στην κατάσχεση των λαθραίων καπνικών.

Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φορές που κατασχέθηκαν προϊόντα απομιμήσεις έπειτα από ελέγχους στην αγορά, είτε σε καταστήματα, είτε σε άλλα υποστατικά που διαθέτουν προς πώληση προϊόντων που παραβιάζουν Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Επιπλέον, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία από το Τμήμα Τελωνείων, ένα μικρότερο ποσοστό αφορά κατασχέσεις στο στάδιο της εισαγωγής προϊόντων, ενώ ένας μικρός αριθμός κατασχέσεων γίνεται στα σημεία διέλευσης από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά το 2022 οι υποθέσεις που έτυχαν εξώδικης διευθέτησης πέραν των κατασχεθέντων προϊόντων απέφεραν στο δημόσιο ταμείο του κράτους €41,481 και κατά το 2023 €51,700 αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου